Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεκινά η «μάχη» για τη δόση των 31,5 δισ. ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 'OK' ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η κυβέρνηση για την οριστικοποίηση των μέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής, λίγες ημέρες πριν από την επάνοδο των επικεφαλής της τρόικας και δύο 24ωρα προ της μετάβασης του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα στο Βερολίνο, όπου συναντώμενος με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα τού παραθέσει αναλυτικά στοιχεία για τις προσπάθειες που έχει μέχρι στιγμής καταβάλει η Ελλάδα.

Ξεκινά η «μάχη» για τη δόση των 31,5 δισ.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να υλοποιήσει μέχρι τέλους την επιλεγείσα πολιτική , την οποία και θεωρεί μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την πολύπλευρη και παρατεταμένη κρίση. «Θα πάρω τα μέτρα, θα κάνω τις αλλαγές που έχουμε εξαγγείλει κι ας πέσω...» είναι η φράση που είπε πρόσφατα σε κορυφαίο υπουργό, ο οποίος τον προειδοποίησε ότι οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα είναι οξύτατες.
Την ίδια στιγμή -και ενώ οι επιφυλάξεις στελεχών και βουλευτών από τους κόλπους των κυβερνητικών εταίρων αποκτούν, βαθμιαίως, χαρακτηριστικά... προσεισμικής δραστηριότητας- ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, πριν από την άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών.

Δεν ξεγελιούνται
Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών δεν ξεγελιούνται από τη σαφή βελτίωση του κλίματος σε Βερολίνο, Παρίσι, Ουάσιγκτον, όπως τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στις δηλώσεις συμπάθειας προς την Ελλάδα. Αντιθέτως περιμένουν έναν νέο γύρο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Και ετοιμάζονται για την καθοριστική «μάχη», από την έκβαση της οποίας θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά θα καθορισθεί σε μεγάλο βαθμό και η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Εν ολίγοις, όλα τα... λεφτά είναι η έκθεση της τρόικας. Και στο οικονομικό επιτελείο απεύχονται το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενστάσεις για μέτρα που έχουν περιληφθεί στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ.

Φωτιά πήραν τα email
Μάλιστα έχουν πάρει μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε από τα τεχνικά κλιμάκια, στελέχη των οποίων βρίσκονται από τις αρχές της εβδομάδας στην Αθήνα. Ετσι θεωρούν ότι η τρόικα είναι πιθανόν να θέσει βέτο για κάποιες από τις παρεμβάσεις (ύψους 2 δισ. Ευρώ), οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων σε λειτουργικές - καταναλωτικές δαπάνες, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στη μετάθεση εξοπλιστικών πληρωμών.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά βεβαίως ότι οι τροικανοί θα συνυπολογίσουν ότι το υπό σθγκρότηση πακέτο περιέχει πολύ δύσκολα μέτρα (σημαντικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις) με μεγάλο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αναγνωρίζοντας όμως ότι υπάρχουν και αδύναμοι κρίκοι που, με βάση την εμπειρία από παλαιότερες διαπραγματεύσεις, η αποδοχή τους από την τρόικα κρίνεται επισφαλής.

Μιλούν ανοιχτά για απολύσεις
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εφεδρεία στο Δημόσιο. Η τρόικα μιλά ξεκάθαρα για απολύσεις και φαντάζει δύσκολο να αποδεχθεί έστω και μια νέου τύπου εφεδρεία, όταν παρόμοια απόπειρα εντός του 2011 απέτυχε παταγωδώς.

Τα ειδικά μισθολόγια
Σημείο τριβής αναμένεται να αποτελέσουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, με δεδομένο ότι, εφόσον το μέτρο έχει συμπεριληφθεί στο μνημόνιο, η υλοποίησή του αποτελεί μονόδρομο για την τρόικα.
Εξάλλου στο πακέτο έχει προβλεφθεί μείωση 25% των καταναλωτικών - λειτουργικών δαπανών σε υπουργεία, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που θα αποδώσει 750 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί στο παρελθόν για περιορισμό των λειτουργικών εξόδων δεν επιτεύχθηκαν, αλλά και πως το κονδύλι που έχει υπολογιστεί είναι ιδιαίτερα υψηλό, προκύπτει το συμπέρασμα ότι δύσκολα θα... περάσει από την τρόικα. Επίσης το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «ψαλιδίζεται» κατά 300 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που σε όλες τις μέχρι σήμερα διαβουλεύσεις τους στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μείωση του ΠΔΕ.
Οσον αφορά τώρα τη μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 437 εκατ. ευρώ, είναι σαφές πως δεν πρόκειται για μείωση δαπανών αλλά για... επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής της οφειλής.

Στερεύει ο χρόνος
Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και το πακέτο να είναι έτοιμο και στην τελευταία του λεπτομέρεια μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή που φθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας.
Στη συνέχεια έχουν πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή τους, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα θα πρέπει να πειστούν οι κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ για την αξιοπιστία του προγράμματος περιστολής των κρατικών δαπανών. Στόχος είναι η ενημέρωση που θα κάνουν στο Eurogroup της Λευκωσίας στις 14 του μήνα να μην αφήνει σκιές για το ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν πίστευαν στα μάτια τους
Και όλα αυτά ενώ στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και τον προσδιορισμό των συνταξιοδοτικών δαπανών εξέπληξαν αρνητικά στελέχη της τρόικας.
Δεν πίστευαν για παράδειγμα στα... μάτια τους όταν διαπίστωσαν μεταξύ των άλλων ότι προσεγγίζουν τις 15.000 οι συνταξιούχοι «φάντασμα», οι οποίοι λαμβάνουν κανονικά κύρια σύνταξη, πως στο υπουργείο Αμυνας ενώ οι αντιστράτηγοι είναι 13, τον μισθό αντιστρατήγου εισπράττουν 323 λόγω μισθολογικών προαγωγών και ότι άγαμες θυγατέρες λαμβάνουν το τριπλάσιο της κατώτατης σύνταξης.

Σκοτείνιασαν με τις μή μειώσεις στις ΔΕΚΟ
Επίσης «σκοτείνιασαν» όταν ενημερώθηκαν για το γεγονός πως παρότι ο νόμος για τις μειώσεις αποδοχών στις ΔΕΚΟ βρίσκεται σε ισχύ από το 2011, σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Ετσι η πάγια θέση της τρόικας για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ώστε να επιτευχθεί η περιστολή των πρωτογενών δαπανών του Δημοσίου έγινε ακόμη πιο ισχυρή και εντάθηκαν οι πιέσεις προς το οικονομικό επιτελείο για νέες ακόμη και οριζόντιες μειώσεις.

ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: