Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Προς κεφαλικό φόρο (150€) σε ιδιοκτήτες ακινήτων και ελεύθερους επαγγελματίες

Και εκεί που ψάχναμε μέτρα 2,5 δισ. ευρώ σε επεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα για να κλείσουμε το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για κεφαλικό φόρο (θα ξεκινάει από 150 ευρώ και θα κλιμακώνεται) σε όσους ενοικιάζουν ακίνητα και πιθανώς σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Η ιδέα, που ήταν του Γιάννη Στουρνάρα και εμφανίστηκε μαζί με ένα συνολικό φορολογικό πλαίσιο (ετήσιας απόδοσης 3 δισ. ευρώ εκτός των 11,5 δισ.), στάθηκε αφορμή για να «επαναστατήσει» το ΠΑΣΟΚ και να «υποχωρήσει», όπως διέδιδαν οι άνθρωποι του Β. Βενιζέλου, ο υπουργός Οικονομικών.

Εντονη ήταν χθες η αίσθηση ότι όλες αυτές οι κόντρες και οι πιρουέτες που σημειώνονται ανάμεσα στην κυβερνητική πλευρά και την τρόικα είναι και λίγο «θέατρο», προκειμένου να περάσουν ευκολότερα τα σκληρά μέτρα.

Η τρόικα επιμένει στις επιπλέον περικοπές μισθών συντάξεων και επιδομάτων, αρνούμενη να αποδεχθεί τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά, καθώς θεωρούν ότι δεν θα αποδώσουν.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έλεγε χθες από νωρίς το απόγευμα, όταν στον αέρα πλανάτο η ένταση, ότι έχει κλείσει το μεγαλύτερο κομμάτι του πακέτου και απομένει ένα μικρό τμήμα που θα μπορούσε κατά τον ίδιο να κλείσει και πριν από το ΕΚΟΦΙΝ της 8η-9ης Οκτωβρίου, στη διάρκεια του οποίου θα ληφθεί η απόφαση για τη χορήγηση της επόμενης μεγάλης δόσης.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δεχτεί περικοπές ύψους 8 δισ. ευρώ σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις. Εάν σε αυτά προστεθούν οι εξοικονομήσεις από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, τότε το πακέτο πλησιάζει τα 9 δισ. Ευρώ.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών στην τρόικα, προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις, περιλαμβάνει:

  • Επιβολή κεφαλικού φόρου σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν. Θα ξεκινάει κατά πάσα πιθανότητα από τα 150 ευρώ και θα ανεβαίνει ανάλογα με τα έσοδα από τα ενοίκια.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο, ο οποίος θα μειωθεί. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες λένε αντίο στη σημερινή κλίμακα, θα χάσουν το αφορολόγητο και θα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή πιθανώς 20% έως 30%.
  • Ολοι επιχειρηματίες θα φορολογούνται με βάση βιβλία και στοιχεία, ενώ θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες.
  • Εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα με λιγότερα κλιμάκια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο κλιμάκιο μετά το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ θα φορολογείται με συντελεστή 15%, από 10% που ισχύει σήμερα. Τα κλιμάκια θα περιοριστούν σε 3 ή 4, από 8 που είναι σήμερα.
  • Εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα, κάτι που σημαίνει ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% για εισοδήματα πάνω από τα 100.000 ευρώ θα μειωθεί ίσως στο 30% που θα είναι και η φορολογική επιβάρυνση για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.
"Δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια: