Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010

Έγιναν δέκα οι ύποπτοι για μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Κύπρο, αναζητούνται κι άλλοι


Ακόμα ένα άτομο ηλικίας τριάντα χρονών, από χωριό της Λεμεσού, συνέλαβε η Αστυνομία για τη μεγάλη υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας. Με τη νέα σύλληψη ο αριθμός των ατόμων που τελούν υπό κράτηση ανήλθε στους δέκα, ενώ καταζητούνται άλλα τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, όπου οδηγήθηκε χθες ο δέκατος ύποπτος, διέταξε την κράτησή του για οκτώ ημέρες.

Όπως λέχθηκε στο Δικαστήριο, η Αστυνομία αναζητά και άλλη ποσότητα αρχαιολογικών θησαυρών. Στο βίντεο που εξασφάλισε η Αστυνομία, και στο οποίο οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση διαφήμιζαν τις αρχαιότητες με σκοπό να βρουν αγοραστές στην Ελλάδα, φαίνονται και άλλα αρχαία αντικείμενα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται μέσα στις εκατοντάδες τεμάχια που βρέθηκαν σε υποστατικά κάποιων από τους υπόπτους. Οι έρευνες για εντοπισμό τους επεκτάθηκαν εκτός από τη Λεμεσό και στις επαρχίες Πάφου και Λάρνακας. Ωστόσο, οι ανακριτές εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη ποσότητα πέρασε στα χέρια των Αρχών ασφαλείας και η αξία τους στην παράνομη αγορά είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Δεν αποκλείεται, δε, να έχουν προλάβει οι κάτοχοι των αρχαιοτήτων να πώλησαν κάποιους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Για τον τριαντάχρονο, που αρνείται ενοχή, ο εξεταστής της υπόθεσης είπε ότι φέρεται να ήταν παρών σε τρεις συναντήσεις με άλλα άτομα με σκοπό την εμπορία των αρχαίων, ενώ φέρεται να μετέφερε με το αυτοκίνητό του Ελλαδίτη, ο οποίος καταζητείται για την υπόθεση. Στα τέσσερα άτομα που καταζητούνται περιλαμβάνεται και ένας Σύρος καθώς και δύο Κύπριοι.

Στα πλαίσια των εξετάσεων, η Αστυνομία αναμένει πληροφορίες από τις Αρχές άλλων χωρών, κυρίως γειτονικών με την Κύπρο, καθώς φαίνεται κάποιες από τις αρχαιότητες να έχουν κλαπεί στο εξωτερικό και να μεταφέρθηκαν στη Κύπρο. Αναμένονται, επίσης, τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων στο πιστόλι που βρέθηκε στο αυτοκίνητο ενός εκ των υπόπτων, ώστε να διαφανεί κατά πόσον έχει χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: