Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Η Ρωσία αντιδρά στη δοκιμή πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, το πυρηνικό πείραμα στις εγκαταστάσεις του Principal Underground Laboratory for Subcritical Experimentation (PULSE) στη Νεβάδα.

Η Ρωσία αντιδρά στη δοκιμή πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ
20 Μαΐου 2024 
Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες σε μια τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών στη Νεβάδα, σύμφωνα με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι διεξήγαγαν ένα επιτυχημένο υποκριτικό πυρηνικό πείραμα στη Νεβάδα.
φωτο--Έκρηξη ως μέρος της σειράς δοκιμών πυρηνικών όπλων "Operation Buster-Jangle" στην πολιτεία της Νεβάδα των ΗΠΑ στα τέλη του 1951

Η Μόσχα δεν θα πραγματοποιήσει δοκιμές πυρηνικών όπλων όσο η Ουάσιγκτον δεν το κάνει, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.
Η δήλωση του Ryabkov ήρθε μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ότι διεξήγαγαν ένα επιτυχημένο υποκριτικό πυρηνικό πείραμα στις εγκαταστάσεις του Principal Underground Laboratory for Subcritical Experimentation (PULSE) στη Νεβάδα. Σύμφωνα με την Εθνική Διοίκηση Πυρηνικής Ασφάλειας, οι δοκιμές επιτρέπουν τη συλλογή «σημαντικών δεδομένων» για τις πυρηνικές κεφαλές «χωρίς τη χρήση δοκιμών πυρηνικών εκρηκτικών».
"Παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει στον αμερικανικό χώρο πυρηνικών δοκιμών. Φυσικά, καταγράφουμε και παρακολουθούμε όλα τα δημόσια σήματα που προέρχονται από την αμερικανική κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Η Ρωσία υποθέτει ότι τέτοια υποκρίσιμα πειράματα διεξάγονται «ως μέρος της δοκιμής της απόδοσης των σχετικών εξαρτημάτων και συστημάτων του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Η Ουάσιγκτον είχε δηλώσει προηγουμένως ότι τα υποκρίσιμα πειράματα δεν απαγορεύονταν από τη Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), η οποία απαγορεύει τις εκρήξεις πυρηνικών δοκιμών σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία υπέγραψαν τη συνθήκη το 1996 αλλά δεν την έχουν επικυρώσει.
«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πραγματοποιούν πραγματικές πυρηνικές δοκιμές, η Ρωσία θα τηρεί επίσης αυτή τη θέση», είπε ο Ριάμπκοφ. Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι υπήρχαν «σήματα» που προέρχονταν από την Ουάσιγκτον που έδειχναν πιθανή περαιτέρω ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων, «και όχι μόνο όσον αφορά τα συστήματα παράδοσης, αλλά και όσον αφορά τις ίδιες τις κεφαλές». Η Μόσχα λαμβάνει αυτές τις πληροφορίες «σοβαρά» και τις λαμβάνει υπόψη κατά τον σχεδιασμό περαιτέρω μέτρων.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδια να δοκιμάσει την ικανότητα του στρατού της να χρησιμοποιεί τακτικά πυρηνικά όπλα «στο εγγύς μέλλον». Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι ασκήσεις έγιναν με εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ως απάντηση στη συνεχιζόμενη «πολιτική εξουσίας» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έναντι της Μόσχας.
Η δήλωση του υπουργείου αναφέρει ότι η Δύση αναγνώρισε ανοιχτά την υποστήριξή της στις «τρομοκρατικές ενέργειες» της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας και «συνέβαλε άμεσα» σε τέτοιες επιθέσεις. Το Κίεβο εφοδιάζεται με ολοένα και πιο ισχυρά όπλα από τους ξένους υποστηρικτές του, συνέχισε η δήλωση, τονίζοντας την προμήθεια πυραύλων ATACMS κατασκευής ΗΠΑ, καθώς είναι ικανοί να «χτυπήσουν στόχους βαθιά εντός της ρωσικής επικράτειας».

Περισσότερα για το θέμα - Η Ρωσία και η Δύση συγκρίνουν τα ρολόγια της ημέρας της κρίσης
--------------
Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι διαμαρτύρονται για το «πυρηνικό πείραμα» των ΗΠΑ.
19 Μαΐου 2024 

Οι αρχηγοί κυβερνήσεων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι διαμαρτυρήθηκαν στις ΗΠΑ για το «υποκριτικό πείραμα» στη Νεβάδα. Η Ουάσιγκτον είπε ότι το πείραμα ήταν επιτυχές και σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.
φωτο: Πυρηνικές δοκιμές στην πολιτεία της Νεβάδα των ΗΠΑ

Οι αρχές της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι διαμαρτυρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για το «υποκριτικό πείραμα» στην πολιτεία της Νεβάδα. Το έγγραφο υπογράφηκε από δύο ηγέτες της πόλης, τον Kazumi Matsui και τον Shiro Suzuki, και στάλθηκε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ιαπωνία Rahm Emanuel και στον Λευκό Οίκο. Το κείμενο ανέφερε την TV Asahi . Το έγγραφο αναφέρει:

"Αυτό το πείραμα έρχεται σε αντίθεση με τις επιθυμίες πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των επιζώντων της ατομικής βόμβας, που έχουν ζητήσει την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Ζητάμε επίσης να σταματήσουν όλες οι μελλοντικές πυρηνικές δοκιμές."
Ήταν η 34η δοκιμή αυτού του είδους στις ΗΠΑ και η τρίτη υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, ανέφερε το TV Asahi .
Στις 16 Μαΐου, η Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NNSA) ανέφερε ένα επιτυχημένο «υποκριτικό πείραμα» στη Νεβάδα.
Ο στόχος ήταν η συλλογή πληροφοριών «για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια, η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα των πυρηνικών κεφαλών των ΗΠΑ χωρίς εκρηκτικές δοκιμές». Η NNSA τόνισε ότι το πείραμα διεξήχθη σύμφωνα με τη Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT). Αυτή πρόσθεσε:
«[Το πείραμα] δεν οδήγησε σε μια αυτοσυντηρούμενη αλυσιδωτή αντίδραση».
Η αρχή ανακοίνωσε επίσης ότι η συχνότητα τέτοιων υποκρίσιμων πειραμάτων θα αυξηθεί.
Η Συνθήκη για την Ολοκληρωμένη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT) υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1996. Περιλαμβάνει απαγόρευση δοκιμών πυρηνικών όπλων για πολιτικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς οπουδήποτε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες την υπέγραψαν αλλά δεν την επικύρωσαν. Η Ρωσία απέσυρε την επικύρωση της συνθήκης το 2023. Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσαν ότι η Ρωσία ήθελε να εξασφαλίσει μια «ισορροπία» με τις ΗΠΑ με την απόφασή της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν δύο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι στις 6 και 9 Αυγούστου 1945. Πάνω από 70.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν απευθείας από τους βομβαρδισμούς. Μέχρι το τέλος του 1945, σύμφωνα με διάφορους υπολογισμούς, μεταξύ 90.000 και 166.000 άνθρωποι είχαν πέσει θύματα των συνεπειών των ατομικών εκρήξεων.

Περισσότερα  - 78 χρόνια αφότου οι ΗΠΑ έριξαν την ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι: Κάλεσμα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: