Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

ΜΜΕ- η συνθήκη για την πανδημία δεν μπορεί να ψηφιστεί λόγω διαφοράς απόψεων. Ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ εξακολουθεί να έχει ελπίδες.

Ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ ελπίζει ότι η συνθήκη για την πανδημία του ΠΟΥ θα εξακολουθεί να έχει συναφθεί
30 Μαΐου 2024 
Η συνθήκη για την πανδημία κινδυνεύει να αποτύχει στην 77η γενική συνέλευση του ΠΟΥ. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, θα ήταν «τραγικό» αν ο κόσμος έχανε τις μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας. Οι κρίσιμες αλλαγές στους υγειονομικούς κανονισμούς πρόκειται να αποφασιστούν.
φωτο--Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Karl Lauterbach και ο Υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Xavier Becerra, συνάντηση του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, 23 Ιανουαρίου 2024

Η 77η Συνέλευση Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) θα συνεδριάσει στη Γενεύη από τις 27 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου με θέμα «Τα πάντα για την υγεία – υγεία για όλους». Ενώ τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν από τη Δευτέρα ότι η πρόσφατα προγραμματισμένη συνθήκη για την πανδημία του ΠΟΥ δεν μπορεί να ψηφιστεί σε αυτή τη συνάντηση λόγω μεγάλων διαφορών απόψεων, ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Xavier Becerra εξακολουθεί να έχει ελπίδες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters , ο Μπεσέρα δήλωσε την Τετάρτη ότι θα ήταν «τραγικό» αν ο κόσμος έχανε τις βασικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της παγκόσμιας πανδημίας . Μια συμφωνία για μια συνθήκη πανδημίας του ΠΟΥ είναι εφικτή καθώς δεν υπάρχουν πλέον σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαπραγματευτών.
Στις αρχές του καλοκαιριού, εκπρόσωποι των χωρών μελών του ΠΟΥ θα συναντηθούν στη Γενεύη για να ολοκληρώσουν περισσότερες από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων για μια συνθήκη πανδημίας και μια σειρά ενημερώσεων στους υφιστάμενους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας (IHR). Ωστόσο, οι χώρες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να υιοθετήσουν τη συνθήκη για την πανδημία σε αυτή τη συνάντηση, γι' αυτό και εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου διαπραγμάτευσης.
«Πιστεύω ότι θα φτάσουμε εκεί, γιατί θα ήταν τραγικό αν δεν το κάναμε, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πόσο μακριά έχουμε φτάσει», είπε ο κορυφαίος υγειονομικός αξιωματούχος των ΗΠΑ Μπεσέρα στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας. Σχετικά με μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες, ο Μπεσέρα είπε, "Κάτι πρόκειται να συμβεί σε εμάς. Απλώς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και ξέρουμε τι χρειάζεται για να είμαστε προετοιμασμένοι".
Ενώ περίπου το 80 τοις εκατό της συμφωνίας για την πανδημία έχει συμφωνηθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως η χρηματοδότηση ή ένα σύστημα κοινής χρήσης φαρμάκων και εμβολίων. Οι αφρικανικές χώρες πιέζουν για μέτρα για την πρόληψη της συσσώρευσης του COVID, όπως αποκαλούν την εκμετάλλευση. Ο Μπεκέρα, ωστόσο, υποβάθμισε τις διαφορές. Αυτός εξήγησε:
«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφωνίες σήμερα σχετικά με τα ουσιαστικά στοιχεία - είναι περισσότερο για το πώς συσκευάζονται και πώς ορίζονται».
Ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διασφαλίσει επαρκώς ότι το μελλοντικό σύστημα θα είναι δίκαιο, απάντησε: "Δεν υπάρχει κανείς που να έχει βάλει περισσότερα στο τραπέζι για μια συμφωνία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πληροί αυτό τον ορισμό της δικαιοσύνης; "Εγώ Δεν είμαι σίγουρος, αλλά ξέρω ότι κάτι δίνουμε». Ένας εκπρόσωπος των ΗΠΑ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι μεταρρυθμίσεις του IHR θα πρέπει να ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την παράταση των διαπραγματεύσεων για τη νέα συνθήκη για την πανδημία του ΠΟΥ κατά ένα έως δύο χρόνια.
Εν τω μεταξύ, δίκτυα ακτιβιστών από όλο τον κόσμο κινητοποιούνται για μια μεγάλη διαδήλωση την 1η Ιουνίου μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ στη Γενεύη. Το κάλεσμα για το διεθνές συλλαλητήριο στη Γενεύη λέει: "Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Γενεύη. Αυτό είναι ένα κάλεσμα προς όλους όσους αντιτίθενται στη σχεδιαζόμενη δικτατορία της υγείας. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν μπροστά από την έδρα του ΠΟΥ σε μια συγκέντρωση την 1η Ιουνίου να υπερασπιστεί την ελευθερία και την κυριαρχία Λέτε όχι στον ΠΟΥ».
RT/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: