Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Λίγο πριν τις εκλογές στην ΕΕ: Το Συμβούλιο της Ευρώπης απαγορεύει πρόωρα τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες τεσσάρων ακόμη ρωσικών ΜΜΕ

Λίγο πριν τις εκλογές στην ΕΕ: Το Συμβούλιο της Ευρώπης απαγορεύει πρόωρα τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες τεσσάρων ακόμη ρωσικών ΜΜΕ
17 Μαΐου 2024 
Σε αντίθεση με προηγούμενες ανακοινώσεις, το Συμβούλιο της Ευρώπης απαγόρευσε τέσσερα ρωσικά «προπαγανδιστικά μέσα» την Παρασκευή. Η Επιτροπή της ΕΕ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σε αυτά τα τέσσερα μέσα ενημέρωσης θα επιβληθούν κυρώσεις μόνο ως μέρος του 14ου πακέτου κυρώσεων στα τέλη Ιουνίου.
Τα κράτη της ΕΕ αποφάσισαν να επιβάλλουν κυρώσεις κατά της πλατφόρμας Voice of Europe και τριών ρωσικών μέσων ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα αποκλειστούν σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως ανακοίνωσαν οι χώρες στον ιστότοπο του Συμβουλίου της Ευρώπης την Παρασκευή . Λέει κυριολεκτικά: «Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αναστείλει τις ραδιοτηλεοπτικές δραστηριότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τεσσάρων πρόσθετων μέσων ενημέρωσης που διαδίδουν και υποστηρίζουν τη ρωσική προπαγάνδα και τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας: Voice of Europe, Ria Novosti, Izvestia και Rossiyskaya Gazeta ».
Αυτά τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται υπό τον συνεχή άμεσο ή έμμεσο έλεγχο της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και έχουν συμβάλει σημαντικά στην «προώθηση και υποστήριξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στην αποσταθεροποίηση γειτονικών χωρών».
Χειρισμός, προπαγάνδα και παρέμβαση κατά: το ουκρανικό κράτος και οι αρχές του
Ουκρανοί πολίτες
ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα
κοινωνία των πολιτών
Αιτούντες ασύλου
Ρωσικές (!) εθνοτικές μειονότητες
μειονότητες των φύλων
Λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στην ΕΕ και στα κράτη μέλη της

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, αυτά τα μέσα ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα επιβλαβή κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών. Προφανώς, οι αρχές στο Στρασβούργο αποφάσισαν επομένως να απαγορεύσουν τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης στις 17 Μαΐου, αντί, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, ως μέρος του 14ου πακέτου κυρώσεων, το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί στα τέλη Ιουνίου. Πριν λοιπόν τις εκλογές της ΕΕ από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου. Αυτό το πρόωρο μέτρο καθιστά την απαγόρευση μετάδοσης ανεξάρτητη πράξη.
Τον Μάρτιο του 2022, όλο το περιεχόμενο του RT και του Sputnik αποκλείστηκε στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των mirror sites και των καναλιών Telegram. Τέσσερα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια Rossija 1 , Erste Kanal , NTW και REN TV είναι τώρα επίσης υπό κυρώσεις, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο για εκατομμύρια ρωσόφωνους τηλεθεατές στην ΕΕ να καταναλώσουν τα εν λόγω μέσα.
Σύμφωνα με τις χώρες της ΕΕ, τα νέα μέσα ενημέρωσης που επιβλήθηκαν πρόσφατα και οι υπάλληλοί τους εξακολουθούν να επιτρέπεται να ερευνούν και να διεξάγουν συνεντεύξεις στην ΕΕ. Συνεντεύξεις με τον πολιτικό του AfD Petr Bystron και τον συνάδελφό του στο κόμμα Μαξιμίλιαν Κραχ δημοσιεύτηκαν στην πύλη Voice of Europe . Τα γερμανικά μέσα συνδέουν το Voice of Europe με ένα «ρωσικό δίκτυο» γύρω από τον «φιλικό προς το Κρεμλίνο» ολιγάρχη Viktor Medvedchuk.

Ο Αλεξέι Τσέπα, Πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, σχολίασε την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ στο RIA Novosti : «Βρισκόμαστε σε έναν υβριδικό πόλεμο, συμπεριλαμβανομένου ενός πολέμου πληροφοριών, και αυτοί (η άλλη πλευρά) συνειδητοποιούν ότι «χάνουν αυτόν τον πόλεμο, και φυσικά τραβούν όλα τα εμπόδια όταν συνειδητοποιούν ότι λένε την αλήθεια και φοβούνται την αλήθεια».
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αντέδρασε με τη συνηθισμένη της οξύτητα στις πληροφορίες για προγραμματισμένες κυρώσεις κατά τη διάσκεψή της την Τετάρτη . Η Ρωσία ήταν πάντα εκτεθειμένη σε «πληροφοριακή επιθετικότητα» από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θα πρέπει να θυμόμαστε, είπε, ότι «δεκάδες δημοσιογράφοι από χώρες της ΕΕ ζουν, εργάζονται και «απολαμβάνουν» τη ζωή στη Ρωσία με μεγάλη ασφάλεια».
"Εάν η ΕΕ ή μεμονωμένες χώρες επιβάλουν περαιτέρω περιορισμούς εναντίον Ρώσων δημοσιογράφων και εταιρειών μέσων ενημέρωσης, οι δυτικοί δημοσιογράφοι θα αισθανθούν επίσης τα αντίποινά μας. Θα αντιδράσουμε με αστραπιαία ταχύτητα και εξαιρετικά οδυνηρά για τους ανθρώπους στη Δύση", είπε με έμφαση η Ζαχάροβα. Δεν πρόκειται για προειδοποίηση, αλλά για δήλωση ενός «αναπόφευκτου σεναρίου».

Την Παρασκευή, στη δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ζαχάροβα χαρακτήρισε την κίνηση της ΕΕ «πρακτική εκκαθάρισης του χώρου πληροφοριών από όλες τις εναλλακτικές απόψεις σε σχέση με τις δυτικές αφηγήσεις». Αυτό είναι επίσης ένα άλλο παράδειγμα της παρακμής των δημοκρατικών κοινωνιών στις χώρες της «συλλογικής Δύσης». Τόνισε ότι η ευθύνη για τα «αναπόφευκτα» αντίποινα από τη Ρωσία ανήκει αποκλειστικά στην ΕΕ.
Το RIA Novosti, που πρόσφατα απαγορεύτηκε από την ΕΕ, είναι κρατικό πρακτορείο ειδήσεων και ανήκει στην εταιρεία μέσων ενημέρωσης Rossiya Segodnya . Η Rossiyskaya Gazeta είναι το επίσημο όργανο μέσων ενημέρωσης του ρωσικού κοινοβουλίου, της Κρατικής Δούμας. Η Izvestia ιδρύθηκε ως εφημερίδα το 1917 μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση σήμερα το μέσο ανήκει στη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία μέσων ενημέρωσης "National Mediagroup". Και τα τρία μέσα είναι από τα πιο αναφερόμενα στη Ρωσία. Το Voice of Europe είναι μια νέα πύλη ειδήσεων με έδρα την Πράγα.
--------------------
Kurz vor EU-Wahl: Europarat verbietet vorzeitig die Sendetätigkeit weiterer vier russischer Medien

Δεν υπάρχουν σχόλια: