Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 40 ετών: Το υπερηφαίστειο κοντά στη Νάπολη προκαλεί πανικό

Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 40 ετών: Το υπερηφαίστειο κοντά στη Νάπολη προκαλεί πανικό - οι κάτοικοι περνούν τη νύχτα σε εξωτερικούς χώρους
22 Μαΐου 2024
Το υπερηφαίστειο κάτω από τα Φλεγραϊκά Πεδία κοντά στη Νάπολη δεν δίνει ησυχία. Χιλιάδες κάτοικοι πανικοβλήθηκαν εξαιτίας του σεισμού και κοιμήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους ή στα αυτοκίνητά τους.

(Φωτογραφία εξωφύλλου: Ο δήμαρχος της Νάπολης Gaetano Manfredi πραγματοποιεί διάσκεψη μετά τους βίαιους σεισμούς της 20ης Μαΐου)

Οι ντόπιοι έχουν πλέον συνηθίσει το γεγονός ότι η γη σείεται κάθε τόσο στην περιοχή γύρω από το λιμάνι της πόλης Pozzuoli κοντά στη Νάπολη:
Από τότε που το υπερηφαίστειο κάτω από τα Φλεγραϊκά Πεδία άρχισε να βροντάει ξανά, χιλιάδες μικρότεροι σεισμοί έχουν σημειωθεί στην περιοχή. Όμως ο σεισμός αργά το βράδυ της Δευτέρας ήταν διαφορετικός.
Με μέγεθος 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 40 ετών. Αμέτρητα σπίτια δημιούργησαν ρωγμές, πιάτα και ποτήρια έπεσαν από τα ράφια, ενώ σημειώθηκαν και μικρές κατολισθήσεις.
Στο Pozzuoli χρειάστηκε να εκκενωθούν 35 οικογένειες από τα σπίτια τους, τα οποία κινδύνευαν να καταρρεύσουν. Μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες τη Δευτέρα, η γη στην περιοχή σείστηκε περίπου 150 φορές. Νέοι σεισμοί σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης.
Η βίαιη δόνηση προκάλεσε πανικό στο Pozzuoli, αλλά και σε άλλες κοινότητες στα Φλεγραϊκά Πεδία και σε ορισμένες γειτονιές της Νάπολης, μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά. Χιλιάδες άνθρωποι έτρεξαν στους δρόμους και πέρασαν τη νύχτα σε εξωτερικούς χώρους ή στα οχήματά τους.
Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα μεταξύ του πληθυσμού: «Δεν μας λένε τι συμβαίνει», τόνισε ένας κάτοικος του Ποτζουόλι στην κρατική τηλεόραση Rai. Οι άνθρωποι είναι σταδιακά στο τέλος της νοημοσύνης τους. Οι αρχές έχουν δημιουργήσει μικρές σκηνές στο Pozzuoli.
Κλειστά παρέμειναν χθες τα σχολεία. Ο δήμαρχος Luigi Manzoni τόνισε ότι ήταν καθαρά προληπτικό μέτρο. Πρέπει να ελέγξετε αν τα κτίρια είναι ακόμα ασφαλή. Ο Μαντζόνι κάλεσε τους πολίτες να «κρατήσουν ψυχραιμία».

Το έδαφος πάνω από το υπερηφαίστειο ανεβαίνει
Αυτό είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, γιατί εκτός από το σοκ του ασυνήθιστα ισχυρού σεισμού, ο πληθυσμός μαστίζεται από φόβο για το υπερηφαίστειο κάτω από τα πόδια του. Γεωλογικά μιλώντας, τα Φλεγραϊκά Πεδία είναι ένας τεράστιος ηφαιστειακός κρατήρας που έχει καταρρεύσει, η λεγόμενη καλντέρα.
Η διάμετρός του είναι περίπου 150 χιλιόμετρα. Εκτείνεται επίσης πολύ έξω στη θάλασσα. Το επίκεντρο του σεισμού τη Δευτέρα της Δευτέρας ήταν σχεδόν 3 χιλιόμετρα κάτω από τη Σολφατάρα του Ποτζουόλι.
Οι συχνοί σεισμοί - επίσης γνωστοί στην τεχνική γλώσσα ως σεισμοί σμήνος - είναι αποτέλεσμα του εδάφους πάνω από το υπερηφαίστειο που ανεβαίνει αργά. Οι προκύπτουσες τεράστιες εντάσεις στον φλοιό της γης απελευθερώνονται στους σεισμούς.
Τους τελευταίους μήνες η ανύψωση του εδάφους έχει επιταχυνθεί. Πιο πρόσφατα, το έδαφος είχε ανυψωθεί κατά 20 χιλιοστά σε μόλις 15 ημέρες. Οι ειδικοί στο Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) δεν συμφωνούν για την αιτία.

Μια έκρηξη θα μπορούσε να αλλάξει το παγκόσμιο κλίμα
Ενώ πολλοί από αυτούς ερμηνεύουν την ανύψωση του εδάφους ως αποτέλεσμα της αύξησης των αερίων και των υδρατμών, ορισμένοι πιστεύουν ότι το μάγμα θα μπορούσε επίσης να έχει ανέβει από τον μεγάλο θάλαμο περίπου 8 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης σε μικρότερους θαλάμους βάθους περίπου 4 χιλιομέτρων.
Αυτό θα ήταν ανησυχητικό. Μια μεγάλη έκρηξη του υπερηφαιστείου δεν θα είχε μόνο καταστροφικές επιπτώσεις στους 500.000 κατοίκους των Φλεγραϊκών Πεδίων, αλλά θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρο το παγκόσμιο κλίμα.
Σε μια ακρόαση στο κοινοβούλιο στη Ρώμη μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο επικεφαλής της INGV Carlo Doglioni προσπάθησε να δώσει κάτι σαν το ξεκάθαρο: τα Φλεγραϊκά Πεδία είναι το πιο εντατικά παρακολουθούμενο ηφαίστειο στον κόσμο. Η άνοδος του εδάφους, η οποία σήμερα είναι 20 με 30 χιλιοστά το μήνα, είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη της τελευταίας σεισμού κρίσης στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Εκείνη την εποχή, το έδαφος ανέβαινε έως και 90 χιλιοστά το μήνα. Οι υπόλοιπες παράμετροι, όπως η θερμοκρασία του εδάφους και η ποσότητα των ηφαιστειακών αερίων που διαφεύγουν, είναι επί του παρόντος «μη αξιοσημείωτες».
Τον Οκτώβριο του 1983, περίπου 20.000 κάτοικοι του Pozzuoli απομακρύνθηκαν εξαιτίας μιας πιθανής έκρηξης του υπερηφαιστείου. Πολλοί από αυτούς δεν επέστρεψαν ποτέ στην πόλη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: