Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Τα σήματα εξωγήινων θα μπορούσαν να ανιχνευθούν μέχρι το 2036, λέει ο αστρονόμος Seth Shostak

Επιστήμονας προέβλεψε την ανθρώπινη επαφή με εξωγήινους

Οι επιστήμονες που αναζητούν εξωγήινους πολιτισμούς ισχυρίζονται ότι οι γήινοι μπορεί επιτέλους να ακούσουν σήματα από εξωγήινους την επόμενη δεκαετία. Φαίνεται ότι με κάθε νέα πληροφορία που μαθαίνουμε για την απεραντοσύνη του Σύμπαντος, η πιθανότητα επαφής με μια έξυπνη εξωγήινη μορφή ζωής γίνεται όλο και λιγότερη. Όμως, γράφει η Daily Mail, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια μετατόπιση μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων στην άποψη ότι αυτό είναι δυνατό την επόμενη δεκαετία. Μεγάλο μέρος της αισιοδοξίας προέρχεται από την επικείμενη αποστολή της NASA στο φεγγάρι του Δία το 2030, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ένας κατοικήσιμος ωκεάνιος κόσμος. Αλλά άλλοι κυνηγοί εξωγήινων πολιτισμών πιστεύουν ότι η επαφή θα γίνει μέσω σημάτων που διαδίδονται σε όλο το Σύμπαν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αστρονόμοι στέλνουν μηνύματα στο διάστημα από τη δεκαετία του 1970 και το πρώτο περιέχει πληροφορίες για τα χημικά στοιχεία της ζωής και τη δομή του DNA, καθώς και τη θέση της Γης στο ηλιακό μας σύστημα. Το έργο SETI κυνηγάει εξωγήινη ζωή από τη δεκαετία του 1980 και ένας από τους ηγέτες της ομάδας στοιχηματίζει ότι ένα από τα σήματα θα ληφθεί μέχρι το 2036.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο 80χρονος Seth Shostak είναι ο ανώτερος αστρονόμος για το έργο SETI (Αναζήτηση για Εξωγήινη Νοημοσύνη) για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα και στοιχηματίζει ότι η ανθρωπότητα θα ακούσει για ευφυείς εξωγήινους μέχρι το 2036. Αυτό το εγχείρημα βασίζεται στη συνεχή βελτίωση των τηλεσκοπικών τεχνολογιών και του υπολογιστικού εξοπλισμού. Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Reddit, ο Szostak σημείωσε: "Η τάση προς καλύτερο υλικό - κυρίως υπολογιστές - συνεχίζεται αμείωτη. Βάζω ακόμα στοίχημα στο σήμα του 2036." Ο αστρονόμος ισχυρίστηκε επίσης ότι πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να υπάρχουν δισεκατομμύρια κόσμους σαν τη Γη στο σύμπαν, υποδηλώνοντας ότι είναι πολύ απίθανο να υπάρχει Ζωή μόνο στη Γη. "Αυτό μπορεί να είναι το ισχυρότερο επιχείρημα μέχρι τώρα για την ύπαρξη ζωής στο διάστημα. Γιατί ακόμα κι αν δεν υπάρχει, υπάρχει κάτι πραγματικά εξαιρετικό σε αυτό που συνέβη εδώ στη Γη. Αν και τα δεδομένα δεν το αποκλείουν, φαίνεται λίγο εγωκεντρικός." , λέει ο Σοστάκ. Το γεγονός ότι η εξωγήινη ζωή δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί δεν εμπόδισε το SETI να προετοιμαστεί για αυτή τη στιγμή.

«Υπάρχει ένα έγγραφο εν συντομία: δοκιμάστε το σήμα για να βεβαιωθείτε ότι είναι πραγματικά εξωγήινο», λέει ο Seth Shostak «Στη συνέχεια, ανακοινώστε το στον κόσμο και συμβουλευτείτε το διεθνώς. Τα σήματα που στέλνει το Deep Space Network (DSN) της NASA στον δορυφόρο Pioneer 10, που εκτοξεύτηκε το 1972, μπορεί να έχουν ήδη φτάσει σε εξωγήινους και θα μπορούσαμε να λάβουμε απάντηση πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Αποτελούμενο επί του παρόντος από τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Barstow, την Καλιφόρνια, τη Μαδρίτη και την Καμπέρα, το DSN διασφαλίζει ότι κανένα διαστημικό σκάφος δεν θα αποτύχει στέλνοντας ισχυρές, στοχευμένες εκπομπές στο διάστημα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα λευκό άστρο νάνος 27 έτη φωτός από τη Γη βρίσκεται στην πορεία των σημάτων που στέλνει το DSN στο Pioneer 10. Εάν υπάρχει πλανήτης γύρω από τον λευκό νάνο, θα μπορούσαμε να λάβουμε την απάντηση ήδη από το 2029, αν και δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη πλανήτης, γράφει η Daily Mail. Άλλα μηνύματα που στάλθηκαν από το DSN σε άλλους ανιχνευτές θα μπορούσαν να απαντηθούν στη δεκαετία του 2030, είπαν οι ερευνητές.

Το 2002, η NASA έστειλε ένα ραδιοσήμα στον ανιχνευτή Pioneer 10, ακολουθώντας το συνηθισμένο πρωτόκολλο για τη μετάδοση δεδομένων και την παροχή επικοινωνιών. Αυτό το σήμα έφτασε επίσης σε ένα αστέρι περίπου 27 έτη φωτός από τον πλανήτη μας, καθώς η μετάδοση εξαπλώνεται όταν έρχεται σε επαφή με ένα αντικείμενο. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UC) ελπίζουν ότι το σήμα αναχαιτίστηκε από εξωγήινους που κάλεσαν πίσω στη Γη. Μέχρι το 2313, το Pioneer 10 θα συγκρουστεί με 222 αστέρια. Το νωρίτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι το 2029", ανέφερε η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ανθρώπινες μεθόδους. Όταν τα τηλεσκόπια στη Γη ανακαλύπτουν κόσμους έξω από το ηλιακό μας σύστημα, γνωστούς ως εξωπλανήτες, οι αστρονόμοι αναζητούν "διερχόμενους" πλανήτες που κινούνται μπροστά από τον ήλιο τους Ωστόσο, οι αστρονόμοι πρότειναν ότι οι εξωγήινοι που λαμβάνουν ραδιοφωνικά σήματα από τη Γη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τεχνική για να μας ανιχνεύσουν.

Υπάρχουν 1.715 αστρικά συστήματα που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τη Γη τα τελευταία 5.000 χρόνια και άλλα 319 αστέρια θα μπορούσαν να το κάνουν μέσα στα επόμενα 5.000 χρόνια. Η αστροφυσικός Jackie Faherty του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη λέει ότι αυτοί οι εξωγήινοι κόσμοι θα είναι «η κορυφή της αναζήτησης για τη Γη ως πλανήτη διέλευσης». «Πρέπει να είναι ανιχνεύσιμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας». Οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα ραδιοφωνικά σήματα της Γης «μειώθηκαν» καθώς αναπτύχθηκαν οι ραδιοφωνικοί δέκτες ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1950. Αλλά μια μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ το 2023 διαπίστωσε ότι ο αυξανόμενος αριθμός δορυφόρων θα κάνει τη Γη «εύκολα ανιχνεύσιμη» στο εγγύς μέλλον - με τον αριθμό των δορυφόρων να αναμένεται να φτάσει τους 100.000 μέχρι το τέλος της δεκαετίας που θα μπορούσε να ανιχνευθεί από κοντινά αστέρια, συμπεριλαμβανομένου του Άστρου του Μπάρναρντ, που βρίσκεται μόλις έξι έτη φωτός από τη Γη.

Ο καθηγητής Mike Garrett, επικεφαλής του έργου και διευθυντής του Jodrell Bank Center for Astrophysics στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, είπε: «Έχω ακούσει πολλούς συναδέλφους να προτείνουν ότι η Γη γίνεται όλο και πιο θορυβώδης τα τελευταία χρόνια - έναν ισχυρισμό που πάντα αμφισβητούσα. Παρόλο που σήμερα έχουμε λιγότερους ισχυρούς πομπούς τηλεόρασης και ραδιοφώνου, ο αριθμός των συστημάτων κινητής επικοινωνίας σε όλο τον κόσμο αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς Θα έχουμε πριν από το τέλος της δεκαετίας περισσότερους από εκατό χιλιάδες δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της Γης και πέρα ​​από αυτήν κάθε προηγμένος πολιτισμός με την κατάλληλη τεχνολογία».

-------------------

Daily Mail: Μέχρι το 2036 είναι δυνατή η ανθρώπινη επαφή με εξωγήινους
9 Μαΐου 2024,
13:13 — Δημόσια υπηρεσία ειδήσεων — OSN
Οι επιστήμονες που αναζητούν εξωγήινους πολιτισμούς είπαν ότι οι κάτοικοι της Γης μπορεί να ακούσουν σήματα την επόμενη δεκαετία. Η Daily Mail γράφει σχετικά.
Οι ειδικοί εξήγησαν ότι αυτή η γνώμη προέκυψε λόγω της επερχόμενης αποστολής της NASA στο φεγγάρι του Δία το 2030. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η επαφή θα πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας σήματα που διαδίδονται σε όλο το Σύμπαν.

Το 2002, η NASA έστειλε ένα ραδιοσήμα στον καθετήρα Pioneer 10 , ακολουθώντας το συνηθισμένο πρωτόκολλο για τη μετάδοση δεδομένων και την παροχή επικοινωνιών.
Αυτό το σήμα έφτασε επίσης σε ένα αστέρι περίπου 27 έτη φωτός από τον πλανήτη, επειδή η μετάδοση διαδίδεται κατά την επαφή με ένα αντικείμενο.
Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UC) ελπίζουν ότι το σήμα αναχαιτίστηκε από εξωγήινους που κάλεσαν πίσω στη Γη.
Προηγουμένως, η NASA ανέφερε την έκρηξη ενός μοναδικού αστεριού το 2024. 
https://moskva.bezformata.com/listnews/kontakt-chelovechestva-s-inoplanetyanami/131364991/
------------
Πώς πιστεύουν οι κορυφαίοι επιστήμονες ότι θα ακούσουμε επιτέλους από εξωγήινους - και γιατί θα μπορούσε να συμβεί την επόμενη δεκαετία
Ο επικεφαλής του έργου SETI προβλέπει ότι θα ακούσουμε από εξωγήινους μέχρι το 2036
Τα σήματα που αποστέλλονται από τη Γη θα μπορούσαν να λάβουν απάντηση ήδη από το 2029
4 Μαΐου 2024 
Φαίνεται ότι με κάθε νέα πληροφορία που μαθαίνουμε για την απεραντοσύνη του σύμπαντος, η πιθανότητα επαφής με μια ευφυή εξωγήινη μορφή ζωής γίνεται μικρότερη.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια αλλαγή στη συναίνεση μεταξύ ορισμένων κορυφαίων επιστημόνων, οι οποίοι τώρα πιστεύουν ότι είναι δυνατό την επόμενη δεκαετία.
Η αισιοδοξία προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την επικείμενη αποστολή της NASA στο φεγγάρι του Δία το 2030, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ένας κατοικήσιμος ωκεάνιος κόσμος.
Αλλά άλλοι εξωγήινοι κυνηγοί πιστεύουν ότι η επαφή θα γίνει με σήματα που ταξιδεύουν στο σύμπαν.
Αυτό οφείλεται στο ότι οι αστρονόμοι στέλνουν μεταδόσεις στο διάστημα από τη δεκαετία του 1970, με το πρώτο να περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις χημικές ουσίες της ζωής και τη δομή του DNA, μαζί με τη θέση της Γης στο ηλιακό μας σύστημα . 
Το έργο SETI βρίσκεται στο κυνήγι της εξωγήινης ζωής από τη δεκαετία του 1980 και ένας από τους ηγέτες της ομάδας στοιχηματίζει ότι ένα από τα σήματα θα είναι νικητής μέχρι το 2036.
Έξυπνοι εξωγήινοι μέχρι το 2036
Ο Seth Shostak, 80 ετών, είναι ο ανώτερος αστρονόμος στο έργο SETI (Αναζήτηση για Εξωγήινη Νοημοσύνη) για σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα και στοιχηματίζει όλα όσα για την  ανθρώπινη φυλή θα ακούσουν από ευφυείς εξωγήινους μέχρι το 2036.
Το στοίχημα βασίζεται στις  σταθερές βελτιώσεις στην τεχνολογία των τηλεσκοπίων και στο υπολογιστικό υλικό.
Σε πρόσφατο Reddit AMA, ο Shostak είπε: «Η τάση βελτίωσης του υλικού - κυρίως υπολογιστών - έχει προχωρήσει αμείωτη. Ακόμα ποντάρω σε ένα σήμα μέχρι το 2036 ».
Ο αστρονόμος έχει επίσης υποστηρίξει ότι πρόσφατη έρευνα έχει καθορίσει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν δισεκατομμύρια κόσμοι σαν τη Γη στο σύμπαν, υποδηλώνοντας ότι είναι πολύ απίθανο η Γη να είναι η μόνη με ζωή.

«Αυτό μπορεί να είναι το ισχυρότερο επιχείρημα για τη ζωή στο διάστημα. Γιατί, αν δεν υπάρχει, υπάρχει κάτι πραγματικά εξαιρετικό σε αυτό που συνέβη εδώ στη Γη. Αν και αυτό δεν αποκλείεται από τα δεδομένα, φαίνεται λίγο εγωκεντρικό», είπε ο Shostak.
Το να μην έχει βρει ακόμα εξωγήινη ζωή δεν έχει σταματήσει το SETI από το να προετοιμαστεί για αυτή τη στιγμή.
«Υπάρχει ένα έγγραφο. Εν συντομία, λέει, ελέγξτε το σήμα για να βεβαιωθείτε ότι είναι πραγματικά εξωγήινο», είπε ο Shostak.
«Στη συνέχεια, ανακοινώστε το στον κόσμο και συμβουλευτείτε διεθνώς πριν στείλετε μια απάντηση».
Μια «απάντηση» στη NASA έως το 2029
Τα σήματα που εστάλησαν από το Deep Space Network (DSN) της NASA στον δορυφόρο Pioneer 10 που εκτοξεύτηκε το 1972 μπορεί να έχουν ήδη φτάσει σε εξωγήινους - και θα μπορούσαμε να λάβουμε μια απάντηση πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Το DSN αποτελείται επί του παρόντος από τρία ραδιοφωνικά πιάτα στο Barstow, στην Καλιφόρνια, στη Μαδρίτη και στην Καμπέρα, και διασφαλίζει ότι κανένα διαστημικό σκάφος δεν είναι ποτέ εκτός επικοινωνίας, στέλνοντας ισχυρές, στοχευμένες εκπομπές στο διάστημα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα λευκό άστρο νάνος 27 έτη φωτός από τη Γη βρίσκεται στην πορεία των σημάτων που στέλνει το DSN στο Pioneer 10.
Εάν υπάρχει ένας πλανήτης γύρω από τον λευκό νάνο, θα μπορούσαμε να «ακουστούμε» μόλις το 2029 - αν και δεν έχει ακόμη ανιχνευθεί πλανήτης.
Άλλη μετάδοση που στάλθηκε από το DSN σε άλλους ανιχνευτές θα μπορούσε να απαντηθεί στη δεκαετία του 2030, είπαν οι ερευνητές. 

[Τα σήματα που εστάλησαν από το Deep Space Network (DSN) της NASA στον δορυφόρο Pioneer 10 που εκτοξεύτηκε το 1972 μπορεί να έχουν ήδη φτάσει σε εξωγήινους - και θα μπορούσαμε να λάβουμε μια απάντηση πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας ]
Το 2002, η NASA έστειλε μετάδοση ραδιοκυμάτων στον ανιχνευτή Pioneer 10 σε ένα πρωτόκολλο ρουτίνας για την αποστολή δεδομένων και τη διασφάλιση της επικοινωνίας.
Αυτό το σήμα έφτασε επίσης σε ένα αστέρι περίπου 27 έτη φωτός από τον πλανήτη μας καθώς η μετάδοση εξαπλώνεται όταν έρχονται σε επαφή με ένα αντικείμενο.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UC) ελπίζουν ότι το σήμα αναχαιτίστηκε από εξωγήινους που επέστρεψαν μια κλήση στη Γη.
Οι μεταδόσεις του Pioneer 10 θα συναντήσουν 222 αστέρια μέχρι το 2313.
Το νωρίτερο που μπορούμε να περιμένουμε μια επιστρεφόμενη μετάδοση είναι το 2029», ανέφερε η ομάδα του UC.
Οι εξωγήινοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ανθρώπινες τεχνικές
Όταν τα τηλεσκόπια στη Γη εντοπίζουν κόσμους έξω από το ηλιακό μας σύστημα, γνωστούς ως εξωπλανήτες, οι αστρονόμοι αναζητούν «διερχόμενους» πλανήτες που κινούνται μπροστά από τον ήλιο τους.
Αλλά οι εξωγήινοι που έχουν λάβει ραδιοφωνικά σήματα από τη Γη θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική για να μας εντοπίσουν, πρότειναν αστρονόμοι.
Στην πραγματικότητα, οι εξωγήινοι που περιφέρονται γύρω από 2.000 αστέρια θα μπορούσαν να εντοπίσουν τη «σκιά της Γης» καθώς κινούμαστε μπροστά από τον ήλιο, πρότειναν οι αστρονόμοι.
Υπάρχουν 1.715 αστρικά συστήματα που θα μπορούσαν να έχουν εντοπίσει τη Γη τα τελευταία 5.000 χρόνια, και άλλα 319 αστέρια θα μπορούν να το κάνουν τα επόμενα 5.000 χρόνια.
Η αστροφυσικός Jackie Faherty του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην πόλη της Νέας Υόρκης λέει ότι αυτοί οι εξωγήινοι κόσμοι θα έχουν «την πρώτη σειρά για να βρουν τη Γη ως διερχόμενο πλανήτη».
«Ανιχνεύσιμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας» 
Οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα ραδιοφωνικά σήματα της Γης είχαν «μειώσει» καθώς οι ραδιοφωνικοί δέκτες εξελίχθηκαν από τη δεκαετία του 1950 και μετά.
Όμως, μια μελέτη του 2023 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πρότεινε ότι ο αυξανόμενος αριθμός δορυφόρων θα κάνει τη Γη «εύκολα ανιχνεύσιμη» στο εγγύς μέλλον - με τον αριθμό των δορυφόρων να αναμένεται να φτάσει τους 100.000 μέχρι το τέλος της δεκαετίας.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Η έκρηξη τέρατος ακτίνων γάμμα ανιχνεύεται 310 μίλια πάνω από τη Γη  
Οι επιστήμονες είπαν ότι το «λαμπρότερο όλων των εποχών» (ή BOAT) κατάφερε να προκαλέσει διαταραχές στην ιονόσφαιρα της Γης, περίπου 310 μίλια πάνω από τα κεφάλια μας. 
-----------------
σχετική μας ανάρτηση
8 Μαΐου 2024
Τα σήματα εξωγήινων θα μπορούσαν να ανιχνευθούν μέχρι το 2036, λέει ο αστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: