Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο φεγγάρι-Μόσχα και Πεκίνο επεκτείνουν τη συνεργασία στο διάστημα

Πυρηνικός σταθμός στο φεγγάρι-Μόσχα και Πεκίνο επεκτείνουν τη συνεργασία στο διάστημα
16 Μαΐου 2024
Σύμφωνα με τα σχέδια της Ρωσίας και της Κίνας, ένας πυρηνικός σταθμός θα μπορούσε να κατασκευαστεί στη Σελήνη σε μόλις δέκα χρόνια. Προβλέπεται να κατασκευαστεί το 2033-2035 με τη βοήθεια ρομπότ. Και οι δύο χώρες, ωστόσο, τάσσονται κατά της τοποθέτησης πυρηνικών όπλων στο διάστημα.
Πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο φεγγάρι-η Μόσχα και το Πεκίνο επεκτείνουν τη συνεργασία στο διάστημα

φωτο--Γιούρι Μπορίσοφ, Γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας διαστημικών δραστηριοτήτων Roscosmos στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας, 5 Μαρτίου 2024.

Ο επικεφαλής της Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ θα συμμετάσχει στις συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών κρατών της Ρωσίας και της Κίνας την Πέμπτη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξερεύνηση της σελήνης και από τις δύο χώρες θα ξεκινήσει μετά το 2036. Η ανάπτυξη ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής για έναν επιστημονικό σεληνιακό σταθμό, ο οποίος σχεδιάζεται μαζί με την Κίνα, έχει ήδη ξεκινήσει.
"Το σχέδιο είναι η επέκταση της σελήνης να συμβεί κάποια στιγμή μετά το 2036."
Ο Μπορίσοφ είχε ήδη μιλήσει τον Μάρτιο για σχέδια κατασκευής σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Σελήνη. Είπε ότι τα ηλιακά πάνελ [κύτταρα] δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για μελλοντικούς σεληνιακούς οικισμούς, ενώ η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να την παρέχει. Η κατασκευή και η λειτουργία πρέπει να πραγματοποιούνται αυτόνομα – χωρίς την παρουσία ανθρώπων. Βασίζονται σε μια" τεχνική λύση " για αυτό, μεταξύ άλλων για λόγους ακτινοπροστασίας.
Η παράδοση του συστήματος στον δορυφόρο της Γης θα πρέπει επομένως να ελέγχεται από ρομπότ. Εκτός από τον πυρηνικό σταθμό, η αποστολή θα χρησιμοποιήσει ένα σεληνιακό ρόβερ, ρομπότ άλματος και πολλά έξυπνα μικρά ρομπότ για να εξερευνήσει τη Σελήνη, ανέφερε ο Μπορίσοφ. Επιπλέον, προγραμματίζεται η ανάπτυξη ενός πυρηνοκίνητου διαστημόπλοιου φορτίου:
"Αυτή η τεράστια, κυκλώπεια δομή, χάρη σε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και έναν στρόβιλο υψηλής [απόδοσης] ισχύος, θα μπορούσε να μεταφέρει μεγάλα φορτία από τη μια τροχιά στην άλλη, να συλλέγει διαστημικά συντρίμμια και να εκτελεί πολλά άλλα χρήσιμα καθήκοντα."


Ο Μπορίσοφ κατέστησε σαφές ότι η χρήση πυρηνικών όπλων στο διάστημα ήταν εκτός συζήτησης [αποκλείεται].
Η Ρωσία είναι και ήταν πάντα εναντίον της. Πρόσφατα, υπήρξαν εικασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να πολεμήσει [να επιτεθεί σε] δορυφόρους με ένα νέο είδος πυρηνικών όπλων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς.
Η νέα σεληνιακή βάση θα είναι αποκλειστικά επιστημονικός σταθμός, ο οποίος δεν θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς.

[σχετικό δημοσίευμα--Η Ρωσία βέτο ψήφισμα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα στο διάστημα]

Η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται στις προσπάθειες μεμονωμένων χωρών να χρησιμοποιήσουν το διάστημα για ένοπλη αντιπαράθεση. Σε συνάντηση στο Πεκίνο την Πέμπτη, οι δύο αρχηγοί κρατών τόνισαν την ανάγκη να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη για την αποτροπή της χρήσης όπλων στο διάστημα το συντομότερο δυνατό. Εμπειρογνώμονες από τις δύο χώρες εταίρους όχι μόνο θα κατασκευάσουν τον σταθμό, αλλά και θα εξερευνήσουν μαζί τον δορυφόρο της Γης.
Πρώτα απ ' όλα, σχεδιάζεται να προσδιοριστεί η θέση του σταθμού και ο τόπος προσγείωσης πλοίων με τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή. Για να γίνει αυτό, και οι δύο χώρες θα πρέπει να κατασκευάσουν έναν σεληνιακό σταθμό και να δοκιμάσουν τεχνολογίες που επιτρέπουν ασφαλείς και υψηλής ακρίβειας μαλακές προσγειώσεις στην επιφάνεια της Γης. Σε αυτή τη φάση, η Ρωσία θα αναπτύξει το διαστημικό [σκάφος] προσεδάφιο Luna-Glob.
Το επόμενο βήμα θα ήταν η δημιουργία ενός κέντρου ελέγχου για τον σεληνιακό σταθμό, η οργάνωση της παράδοσης χύδην αγαθών στον δορυφόρο της Γης και η δημιουργία τροχιακών μονάδων για υπηρεσίες ενέργειας, επικοινωνιών και μεταφορών.
Στο τελευταίο στάδιο, η Ρωσία και η Κίνα θέλουν να επεκτείνουν τις λειτουργίες των μονάδων σεληνιακού σταθμού και να υποστηρίξουν διεθνείς εταίρους στην αποστολή ανθρώπων στη Σελήνη.
[σχετικό δημοσίευμα--Πούτιν: "η Ρωσία αντιτίθεται κατηγορηματικά στην τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στο διάστημα"]
Το 2027, η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει τον σταθμό Luna-26 για να εξερευνήσει τη Σελήνη από μια πολική τροχιά. Το 2028, ο σταθμός Luna-27 έχει προγραμματιστεί να σταλεί στο διάστημα για να συλλέξει και να μελετήσει δείγματα σεληνιακού βράχου. Η Κίνα έχει ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ όσον αφορά τη συνεργασία με τη Ρωσία στον διαστημικό τομέα και αναπτύσσεται σε πολλούς τομείς, εξήγησε ο Μπορίσοφ:
"Νομίζω ότι σήμερα το επίπεδο συνεργασίας μας με τους Κινέζους συναδέλφους μας είναι ευρύτερο, αναπτύσσεται σε πολλές κατευθύνσεις και υπερβαίνει το πεδίο συνεργασίας με τις ΗΠΑ."
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Μπορίσοφ, η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα των διαστημικών ταξιδιών περιορίστηκε στις επαφές με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ο Μπορίσοφ, ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μέρα επανέναρξη των στενότερων αμερικανο-ρωσικών διαστημικών σχέσεων:
"Καλούμε όλες τις φιλικές χώρες να συμμετάσχουν. Η χαλάρωση της διεθνούς κατάστασης πάντα ξεκινούσε στο διάστημα. Γι 'αυτό δεν κλείνουμε τις πόρτες".

Περισσότερα ---αφεντικό Roscosmos: η Μόσχα και το Πεκίνο εξετάζουν την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο φεγγάρι

Δεν υπάρχουν σχόλια: