Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Ανάλυση συλλογής δειγμάτων άμμου από τα λεγόμενα πεδία Megaripple (κύματα άμμου) σε όλο τον κόσμο, δίνουν νέες γνώσεις τα κλιματικά γεγονότα του παρελθόντος.Βρίσκονται στη Γη και στον Άρη

Κρυφή τάξη στην ανεμοδαρμένη άμμο

από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας

Μια διεπιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας ανέλυσε μια εκτεταμένη συλλογή δειγμάτων άμμου από τα λεγόμενα πεδία megaripple σε όλο τον κόσμο και απέκτησε νέες γνώσεις σχετικά με τη σύνθεση αυτών των κυμάτων άμμου. Αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διευθέτηση των συζητήσεων σχετικά με τη μηχανιστική προέλευση ορισμένων αινιγματικών εξωγήινων δομών άμμου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και να βελτιώσουν την ικανότητά μας να συμπεράνουμε πληροφορίες σχετικά με τον καιρό και τα κλιματικά γεγονότα του παρελθόντος από αρχεία ιζημάτων. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους μόλις δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications .

Οι Megaripples είναι κύματα άμμου με μήκη κύματος στην περιοχή των μέτρων, μεταξύ συνηθισμένων κυματισμών παραλίας (εκατοστά) και αμμόλοφων (10 έως 100 μέτρα). Βρίσκονται συνήθως στη Γη και στον Άρη. Η άμμος τους αποτελείται από ένα μοναδικό μείγμα χονδροειδών και λεπτών κόκκων . «Αυτό το μείγμα μοιάζει πάντα παρόμοιο, αλλά ποτέ δεν είναι πανομοιότυπο λόγω των ταραγμένων ανέμων», εξήγησε ο καθηγητής Klaus-Dieter Kroy του Ινστιτούτου Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, ένας από τους ηγέτες της μελέτης.

Ανάμεσα σε αυτήν την ποικιλομορφία, η διεπιστημονική ομάδα γεωμορφολόγων και φυσικών από τρία πανεπιστήμια στη Γερμανία, το Ισραήλ και την Κίνα ανακάλυψε τώρα ένα απροσδόκητα ομοιόμορφο χαρακτηριστικό της υποκείμενης διαδικασίας μεταφοράς άμμου, που προηγουμένως είχε διαφύγει δεκαετίες επιτόπιων μελετών. Στην ανάλυση δεδομένων δειγμάτων άμμου από όλο τον κόσμο, οι ερευνητές συνέκριναν τις συχνότητες όλων των μεγεθών μετατοπιζόμενων κόκκων και διαίρεσαν τη διάμετρο των πιο χονδροειδών κόκκων και των πιο σπάνιων λεπτών κόκκων για κάθε δείγμα. Ένας εκπληκτικά σταθερός αριθμός προέκυψε, όπως τόνισε ο Kroy. Αυτός ο αριθμός μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για να αποφασιστεί πιο αξιόπιστα σε ποια κατηγορία ανήκουν οι κυματισμοί άμμου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα - όπως προβλέπεται από τους θεωρητικούς υπολογισμούς της ομάδας - και από ποια φυσική διαδικασία μεταφοράς σχηματίστηκαν.

Η διεθνής ομάδα ελπίζει επίσης ότι η ανακάλυψή της θα μπορούσε να βοηθήσει στο μέλλον να εξηγήσει καλύτερα τον σχηματισμό ορισμένων μυστηριωδών νέων κυμάτων άμμου που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στον Άρη. Η Katharina Tholen, διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Εάν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις επικρατούσες ατμοσφαιρικές συνθήκες για να εξηγήσουμε την προέλευση και τη μετανάστευση των γήινων και εξωγήινων κυμάτων άμμου, αυτό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα. τότε μπορούμε να αξιολογήσουμε τις δομές άμμου που παρατηρούμε αυτήν τη στιγμή, για παράδειγμα στον Άρη ή σε απολιθώματα και απομακρυσμένες τοποθεσίες στη γη, ως πολύπλοκα αρχεία παλαιότερων κλιματικών συνθηκών».
πηγή 11-1-22

https://phys.org/news/2022-01-hidden-windswept-sand.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: