Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Η Google κατηγορείται για κατασκοπεία χρηστών, χρησιμοποιεί αθέμιτες πρακτικές για λήψη δεδομένων της τοποθεσίας τους

New York Post: Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ μήνυσαν την Google για εξαπάτηση χρηστών.

Η Google κατηγορείται με νέα αγωγή για "εισβολή" στην ιδιωτική ζωή («παραβίαση» του απορρήτου)  των χρηστών

Οι γενικοί εισαγγελείς τριών πολιτειών και της Ουάσινγκτον υποστηρίζουν ότι ο τεχνολογικός γίγαντας χρησιμοποίησε "παραπλανητικές και αθέμιτες" πρακτικές

Οι γενικοί εισαγγελείς του Τέξας, της Ιντιάνα, της Ουάσινγκτον και της Περιφέρειας της Κολούμπια κατέθεσαν αγωγή κατά της Google, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποίησε "παραπλανητικές και αθέμιτες" πρακτικές για τη λήψη δεδομένων τοποθεσίας των χρηστών. 

Ο Karl A. Racine, γενικός εισαγγελέας της Περιφέρειας της Κολούμπια, ανακοίνωσε σε δήλωσή του τη Δευτέρα ότι η αγωγή (μήνυση) αποσκοπεί στο να τερματιστεί η "παράνομη χρήση των 'σκοτεινών μοτίβων'" από την Google και να "ανακτηθούν τα κέρδη που έχουν προκύψει από τα δεδομένα τοποθεσίας"

ο Racine ισχυρίζεται ότι η Google παρακολουθεί τις πληροφορίες των χρηστών από το 2014, ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις απορρήτου τους, δημιουργώντας μια παραπλανητική ψευδαίσθηση ότι τα δεδομένα δεν παρακολουθούνται. Η αγωγή υποστηρίζει ότι αν οι χρήστες της Google απενεργοποιούσαν τα δεδομένα τοποθεσίας τους, τους στέλνονταν ειδοποιήσεις που προσπαθούσαν να τους ξεγελάσουν ώστε να τα μοιραστούν ξανά. 

"Με το να "σπρώχνει" επανειλημμένα τους χρήστες να ενεργοποιήσουν τις ρυθμίσεις του Λογαριασμού Google, η Google αυξάνει τις πιθανότητες ο χρήστης να ενεργοποιήσει τη ρύθμιση κατά λάθος ή από απογοήτευση", αναφέρει η αγωγή. 

Κατηγορεί επίσης την τεχνολογική εταιρεία ότι χρησιμοποιεί "παραπλανητικές, διφορούμενες και ελλιπείς περιγραφές" ορισμένων ρυθμίσεων και ενημερώσεων απορρήτου, οδηγώντας πολλούς να μοιράζονται δεδομένα χωρίς να το γνωρίζουν. 

Υπήρχαν επίσης περιπτώσεις όπου η εταιρεία ζητούσε επίμονα από τους χρήστες να κοινοποιούν την τοποθεσία τους ξανά και ξανά για να λαμβάνουν υποδείξεις από τους Χάρτες Google. Ως αποτέλεσμα, οι πληροφορίες που ελήφθησαν χρησιμοποιήθηκαν για τη βελτιστοποίηση της στοχευμένης διαφήμισης.

Αυτές οι πρακτικές "βλάπτουν τους καταναλωτές που επιθυμούν να προστατεύσουν τις ευαίσθητες πληροφορίες τοποθεσίας τους" από την Google και τις διαφημιστικές εταιρείες της, έγραψαν οι γενικοί εισαγγελείς. 

Η Google αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η αγωγή παρουσιάζει "ανακριβείς ισχυρισμούς και ξεπερασμένους ισχυρισμούς σχετικά με τις ρυθμίσεις μας». Υποσχέθηκαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους  «σθεναρά» ενάντια στις κατηγορίες.

24-1-22

https://www.rt.com/news/547229-google-lawsuit-location-data/

---«Πιέζοντας επανειλημμένα τους χρήστες να ενεργοποιήσουν ορισμένες ρυθμίσεις λογαριασμού Google, η εταιρεία αυξάνει την πιθανότητα ο χρήστης να το κάνει κατά λάθος ή απλώς να μείνει πίσω», έγραψε ο γενικός εισαγγελέας μιας από τις πολιτείες.

---«Η Google κάνει τους χρήστες της εφαρμογής της να πιστεύουν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο τόσο των πληροφοριών που μοιράζονται με την εταιρεία όσο και του τρόπου χρήσης τους. Στην πραγματικότητα, οι καταναλωτές δεν μπορούν να εμποδίσουν την Google από τη συλλογή και αποθήκευση τέτοιων δεδομένων, καθώς και από το να επωφεληθούν από τις πληροφορίες τοποθεσίας τους», αναφέρει η αγωγή της Περιφέρειας της Κολούμπια.

Οι δημοσιογράφοι σημειώνουν ότι αυτές οι δηλώσεις διεκδίκησης δεν ήταν οι πρώτες του είδους τους. Το 2020, ο Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας της Αριζόνα υπέβαλε παρόμοια αίτηση στο δικαστήριο.

Νωρίτερα, οι χρήστες διαδικτύου, είχαν προειδοποιηθεί για επικίνδυνες διαφημίσεις στο Google. Οι ειδικοί εξήγησαν ότι οι προσφορές διαμορφώνονται ανάλογα με τα ερωτήματα αναζήτησης του κάθε συγκεκριμένου χρήστη. Ταυτόχρονα, σε διαφημιστικές προσφορές, οι χρήστες μπορεί να σκοντάψουν σε χάκερ.

AG Karl A. Racine:   ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το γραφείο μου μηνύει την Google για εξαπάτηση χρηστών και παραβίαση του απορρήτου τους. Η Google ισχυρίζεται ότι η αλλαγή των ρυθμίσεων της συσκευής και του λογαριασμού σας προστατεύει τα δεδομένα σας. Η αλήθεια είναι ότι από το 2014, η Google παρακολουθεί συστηματικά τους χρήστες ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις που επιλέγουν.

24-1-22

https://twitter.com/AGKarlRacine/status/1485605019730812934?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1485605785224679427%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.rt.com%2Fnews%2F547229-google-lawsuit-location-data%2F

Δεν υπάρχουν σχόλια: