Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

ΗΛΙΟΣ: Το "Great Solar Minimum" ξεκίνησε! Κάνει κρύο - αστροφυσικά προβλέψιμο και αποδεδειγμένο

Το Great Solar Minimum ξεκίνησε! Κάνει κρύο - αστροφυσικά προβλέψιμο και αποδεδειγμένο

Οι καταιγίδες πάγου πριν από ένα χρόνο, ο παγετός στο Τέξας και το ήπιο και υγρό καλοκαίρι του 2021, σε αντίθεση με τις προβλέψεις των μέσων ενημέρωσης για «ξηρασία και ζέστη», δεν ήταν απλώς ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά οι πρώτες μαζικές επιπτώσεις του Μεγάλου Ηλιακού Ελάχιστου.

Είχαμε αναρωτηθεί αν το επερχόμενο κρύο θα προαναγγέλλεται από την παγωμένη καταιγίδα 2020/21, η οποία παρέλυσε τη Μαδρίτη, τις Άλπεις, το Τέξας και τελικά ακόμη και την πάντα ήπια κοιλάδα Saale, ή αν τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί γι 'αυτό ακόμα.

Συνέχισε τον χειμώνα του 2021/22 στο βόρειο ημισφαίριο με χιονοθύελλες στα ανατολικά των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και του Καναδά και τον πιο κρύο χειμώνα του 2021 στο νότιο ημισφαίριο.

Η παρουσίαση της Βαλεντίνα Ζάρκοβα (Valentina Zharkova) στο 14ο Συνέδριο κλιματικής αλλαγής του EIKE στη Γέρα, επισημαίνει τον τεράστιο που έχει ο ήλιος στη θερμοκρασία της Γης.
Η ομάδα επιστημόνων εξέτασε  δύο διαφορετικούς ηλιακούς παράγοντες και καταλήγει σε ένα αρκετά σαφές συμπέρασμα.
πηγή   20-1-22
https://www.pravda-tv.com/2022/01/das-grosse-solare-minimum-hat-begonnen-es-wird-kaelter-astrophysikalisch-vorhergesagt-und-bewiesen-video/

======

ετήσιο συνέδριό του  «Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για το Κλίμα και την Ενέργεια» Internationale EIKE-Klima- und Energiekonferenz (EIKE) στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2021  στο κέντρο της Γέρας στην πόλη της Ανατολικής Θουριγγίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο KuK, που διοικείται από την πόλη

Η «Διεθνής Διάσκεψη του EIKE για το κλίμα και την ενέργεια» αναφέρθηκε σαν διάσκεψη αρνητών της κλιματικής αλλαγής και αντιμετώπισε διαμαρτυρίες από αντίπαλες κλιματικές και περιβαλλοντικές ομάδες. Κατηγορήθηκε ότι παρέχει ψευδοεπιστημονική τεχνογνωσία και ότι εκφράζει αμφιβολίες για θεμελιώδη ευρήματα για την κλιματική κρίση στη διεθνή κλιματική έρευνα,  έτσι επηρεάζει την πολιτική και την κοινή γνώμη.

Η καθ. Valentina Zharkova εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Northumbria στο Newcastle upon Tyne της Αγγλίας. Είναι ειδική στην ηλιακή φυσική και την αλληλεπίδραση της ύλης με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Υποστηρίζει ότι το κλίμα της Γης εξαρτάται κυρίως από τους ηλιακούς κύκλους, όπως προτείνεται από ιστορικά αρχεία ηλιακών κηλίδων και καιρικών μοτίβων. Με την ομάδα της, έχει αναπτύξει μοντέλα του μαγνητικού πεδίου του ήλιου που λειτουργούν τόσο στο μακρινό παρελθόν όσο και στο παρόν (και στο μέλλον). Ωστόσο, πρόσφατα αντιμετώπισε δυσκολίες στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της, κάτι που οφείλεται σε πολιτικά κίνητρα.

σχετικό βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=g-tio5w32Ug&t=35s

============

έρευνα από μια επιστήμονα έχει προτείνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια επικείμενη περίοδος 35 ετών χαμηλής ηλιακής δραστηριότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Εάν τα νέα μοντέλα της εσωτερικής λειτουργίας του ήλιου που δημοσιεύθηκαν από την καθηγήτρια Valentina Zharkova και τους συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Northumbria  είναι σωστά, τότε οι μελλοντικές παραλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα θα μπορούν να προβλεφθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ο ήλιος είναι ήδη γνωστό ότι έχει κύκλους 11ετείς κύκλους ηλιακών κηλίδων που εμφανίζονται και εξαφανίζονται (πάνε κι έρχονται) στην επιφάνεια. Αλλά τα μοντέλα που βασίζονται στην εξέταση των εξωτερικών χαρακτηριστικών των αστεριών είχαν μόνο μικτή επιτυχία στην πρόβλεψη των ηλιακών κύκλων.

Η ομάδα της Zharkova ανακάλυψε ότι τα μαγνητικά πεδία του ήλιου προέρχονται από δύο συνιστώσες (στοιχεία) από δύο διαφορετικά στρώματα του σώματός του και προτείνει ότι η εξέταση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ αυτών των δύο μαγνητικών κυμάτων είτε μεγεθύνει είτε μειώνει την ένταση του ήλιου.

ίσως το πιο εκπληκτικό είναι ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν από την ομάδα που χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο υποδηλώνουν ότι μπορεί να εισερχόμαστε σε μια περίοδο μειωμένης ηλιακής δραστηριότητας, πράγμα που σημαίνει ότι μια περίοδος χαμηλότερων παγκόσμιων θερμοκρασιών θα μπορούσε να πλησιάζει. Αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να είναι παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της «Μικρής Εποχής των Παγετώνων» του 1600, η ​​κορυφή της οποίας ονομάστηκε «Maunder Minimum», μια περίοδος 70 ετών κατά την οποία οι ηλιακές κηλίδες έγιναν εξαιρετικά σπάνιες.

«Στο βόρειο ημισφαίριο… τα ποτάμια ήταν παγωμένα, υπήρχαν χειμώνες και δεν υπήρχαν καλοκαίρια και ούτω καθεξής», είπε η Ζάρκοβα για τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων, προσθέτοντας ότι υπολόγισε ότι η νέα προβλεπόμενη ελάχιστη ηλιακή κηλίδα θα διαρκέσει για 35 χρόνια.

Το αν οι μελλοντικοί κύκλοι ταιριάζουν πράγματι με τις προβλέψεις των επιστημόνων θα βάλει το μοντέλο τους σε δοκιμή, αλλά ορισμένοι επιστήμονες του κλίματος δεν αποδέχονταν τη νέα έρευνα, με κάποιους να προσπαθούν ακόμη και να την καταστείλουν.

«Μερικοί από αυτούς καλωσόρισαν τη θεωρία μας και τη συζητούσαν. Αλλά μερικοί από αυτούς ήταν αρκετά – θα έλεγα – πιεστικοί» , είπε σε συνέντευξή της στο The Global Warming Policy Forum. «Πραγματικά προσπαθούσαν να μας φιμώσουν. Μερικοί από αυτούς επικοινώνησαν με τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία απαιτώντας, πίσω από την πλάτη, να αποσύρουν το δελτίο τύπου μας».

Η Μικρή Εποχή των Παγετώνων είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα μεταξύ των επιστημόνων, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι η χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα συνέβαλε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο και άλλους να υποστηρίζουν ότι οι ατμοσφαιρικές επιδράσεις των ηφαιστειακών εκρήξεων ώθησαν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

9-8-2016

https://www.rt.com/usa/355301-global-cooling-sun-activity/

το σχετικό βίντεο 

https://www.youtube.com/watch?v=7sh_nlz43Pc&t=266s

https://www.nature.com/articles/srep15689

σχόλιο

Η έρευνα της καθηγήτριας Valentina Zharkova έχει επίσης αναγνωριστεί από τη NASA. Φαίνεται ότι στον τομέα της Αστρολογικής Φυσικής, η συναίνεση είναι ότι έρχεται ένα Μεγάλο Ηλιακό Ελάχιστο.

=============

12-7-2015    Η Γη περιμένει τη «μίνι εποχή των παγετώνων» σε 15 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη ηλιακού κύκλου

Η Γη αντιμετωπίζει την προοπτική μιας «μίνι εποχής παγετώνων» αυτόν τον αιώνα, με τη δραστηριότητα του ήλιου μας να αναμένεται να μειωθεί κατά 60% στη δεκαετία του 2030, λένε οι Βρετανοί αστροφυσικοί, με βάση τα αποτελέσματα νέας έρευνας που υποστηρίζουν ότι επιτρέπουν ακριβείς προβλέψεις των ηλιακών κύκλων.

Ο πλανήτης μας απέχει μόλις 15 χρόνια από μια νέα «μίνι εποχή των παγετώνων» που θα μπορούσε να προκαλέσει εξαιρετικά κρύους χειμώνες που χαρακτηρίζονται από το πάγωμα των συνήθως απαλλαγμένων από πάγο ποταμών καθώς και από τα πεδία χιονιού όλο το χρόνο σε περιοχές που δεν έχουν ξαναδεί τέτοιες κλιματικές συνθήκες. ισχυρίζεται μια ομάδα αστροφυσικών.

Οι επιστήμονες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα με βάση ένα νέο μοντέλο της δραστηριότητας του ήλιου που φέρεται να επιτρέπει στους ερευνητές να κάνουν «εξαιρετικά ακριβείς προβλέψεις» των αλλαγών στην ηλιακή δραστηριότητα.

Αν και το γεγονός ότι η δραστηριότητα του ήλιου ποικίλλει μέσα σε κύκλους 10-12 ετών ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σχεδόν δύο αιώνες πριν, το 1843, όλα τα προηγούμενα επεξηγηματικά μοντέλα απέτυχαν να εξηγήσουν πλήρως τις διακυμάνσεις σε κάθε κύκλο καθώς και μεταξύ των κύκλων.

Μέχρι τώρα, οι αστροφυσικοί πίστευαν ότι οι διακυμάνσεις της ηλιακής δραστηριότητας εξαρτώνται από το δυναμό που προκαλείται από τη μεταφορά ρευστού βαθιά μέσα στον ήλιο.

Η τελευταία μελέτη που διεξήχθη από μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Northumbria, Newcastle upon Tyne, UK, με επικεφαλής την καθηγήτρια Valentina Zharkova έδειξε ότι οι διακυμάνσεις στη δραστηριότητα του Ήλιου προκαλούνται από δύο διεργασίες δυναμό – μία βαθιά στη ζώνη μεταφοράς του ήλιου και μία κοντά στην επιφάνειά του.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τρεις κύκλους ηλιακής δραστηριότητας που καλύπτουν την περίοδο από το 1976 έως το 2008 μελετώντας τη δραστηριότητα του μαγνητικού πεδίου του ήλιου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται ανάλυση κύριου συστατικού των παρατηρήσεων του μαγνητικού πεδίου από το Ηλιακό Παρατηρητήριο Wilcox στην Καλιφόρνια.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μαγνητικά κύματα σε δύο διαφορετικά στρώματα του Ηλιακού εσωτερικού που «κυμαίνονται μεταξύ του βόρειου και του νότιου ημισφαιρίου του Ήλιου».

«Βρήκαμε στοιχεία μαγνητικών κυμάτων να εμφανίζονται σε ζεύγη, που προέρχονται από δύο διαφορετικά στρώματα στο εσωτερικό του Ήλιου. Και τα δύο έχουν συχνότητα περίπου 11 ετών, αν και αυτή η συχνότητα είναι ελαφρώς διαφορετική και αντισταθμίζονται χρονικά», είπε η καθηγήτρια Zharkova.

Αργότερα, συνέκριναν επίσης τα ευρήματά τους σχετικά με την ένταση της δραστηριότητας του Ήλιου με τα δεδομένα κάθε έτους για τον μέσο αριθμό ηλιακών κηλίδων – ένας ισχυρός δείκτης της ηλιακής δραστηριότητας.

Ως αποτέλεσμα, η ομάδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα πολύ ακριβές μοντέλο πρόβλεψης των διακυμάνσεων της ηλιακής δραστηριότητας.

«Συνδυάζοντας και τα δύο κύματα μαζί και συγκρίνοντας με πραγματικά δεδομένα για τον τρέχοντα ηλιακό κύκλο, διαπιστώσαμε ότι οι προβλέψεις μας έδειξαν ακρίβεια 97 τοις εκατό», είπε η Ζάρκοβα.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο National Astronomy Meeting στο Llandudno στις 9 Ιουλίου και δημοσιεύτηκαν στις εργασίες της Royal Astronomical Society.

Το μοντέλο δείχνει ότι η ηλιακή δραστηριότητα θα μειωθεί κατά 60 τοις εκατό μέχρι το 2030 καθώς τα μαγνητικά κύματα μέσα στον Ήλιο θα γίνονται όλο και πιο αποσυγχρονισμένα κατά τους επόμενους δύο κύκλους, ειδικά κατά τον κύκλο 26, ο οποίος καλύπτει τη δεκαετία μεταξύ 2030 και 2040.

«Στον κύκλο 26, τα δύο κύματα αντικατοπτρίζονται ακριβώς το ένα το άλλο – κορυφώνονται ταυτόχρονα αλλά σε αντίθετα ημισφαίρια του Ήλιου. Η αλληλεπίδρασή τους θα είναι ενοχλητική ή σχεδόν θα ακυρώσει ο ένας τον άλλον», είπε η καθηγήτρια Zharkova.

«Ουσιαστικά, όταν τα κύματα είναι περίπου σε φάση, μπορούν να δείξουν ισχυρή αλληλεπίδραση ή συντονισμό και έχουμε ισχυρή ηλιακή δραστηριότητα. Όταν είναι εκτός φάσης, έχουμε ηλιακά ελάχιστα. Όταν υπάρχει πλήρης διαχωρισμός φάσης, έχουμε τις συνθήκες που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά κατά το ελάχιστο Maunder, πριν από 370 χρόνια» , πρόσθεσε.

Το Maunder minimal είναι ένα όνομα μιας περιόδου μεταξύ 1645 και 1715 που χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη χαμηλή ηλιακή δραστηριότητα καθώς και από εξαιρετικά κρύους χειμώνες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, καθώς συσχετίζεται επίσης με μια κλιματική περίοδο μεταξύ 1550 και 1850 που ονομάζεται «Μικρή Εποχή των Παγετώνων». '

12-7-2015

https://www.rt.com/news/273169-solar-cycle-ice-age/

===========

Οι επιστήμονες δημιούργησαν  θόρυβο λέγοντας ότι ο πλανήτης μας απέχει μόλις 15 χρόνια από μια νέα «μίνι εποχή των παγετώνων» που θα μπορούσε να προκαλέσει απαίσια κρύους χειμώνες με ποτάμια όπως ο Τάμεσης να παγώνουν. 

Βρετανοί αστροφυσικοί, οι οποίοι προέβλεψαν ότι η δραστηριότητα του ήλιου μας θα μειωθεί κατά 60 τοις εκατό στη δεκαετία του 2030, είπαν ότι στήριξαν τα ευρήματά τους σε  νέα έρευνα που, όπως ισχυρίζονται, επιτρέπει τις ακριβείς προβλέψεις των ηλιακών κύκλων.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Northumbria στο Newcastle, Valentina Zharkova, ανέλυσε τρεις κύκλους ηλιακής δραστηριότητας που καλύπτουν μια περίοδο από το 1976 έως το 2008. Οι ερευνητές μελέτησαν τη δραστηριότητα του μαγνητικού πεδίου του ήλιου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου χρησιμοποιώντας μια τεχνική –  «Ανάλυση κύριας συνιστώσας» (principal component analysis) – των παρατηρήσεων του μαγνητικού πεδίου από το Ηλιακό Παρατηρητήριο Wilcox στην Καλιφόρνια.

Το θέμα είναι ότι οι Βρετανοί επιστήμονες ανέλυαν τους 11χρονους κύκλους του ήλιου από μια καθαρά αστρονομική προοπτική. Το δελτίο τύπου, που εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά προκαλώντας σάλο στα μέσα ενημέρωσης, στην πραγματικότητα δεν είπε τίποτα για τις επιπτώσεις που θα είχε ένας ηλιακός κύκλος στις συνθήκες στη Γη. Οι επιστήμονες, ωστόσο, εστίασαν αποκλειστικά στις πιθανές συνέπειες για τον ήλιο. 

φωτο: Μοντάζ εικόνων ηλιακής δραστηριότητας μεταξύ Αυγούστου 1991 και Σεπτεμβρίου 2001. 

«Μια μείωση της ηλιακής παραγωγής κατά 1 τοις εκατό θα ήταν πολύ μεγάλη υπόθεση για το κλιματικό σύστημα. Μια μείωση κατά 60 τοις εκατό θα έβαζε τέλος σε όλη τη ζωή στη Γη, πιθανώς για πάντα» , δήλωσε στο Newsweek ο Τζέιμς Ρένγουικ (James Renwick ) καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Victoria του Ουέλινγκτον στη Νέα Ζηλανδία και ειδικός στην ατμοσφαιρική φυσική . Σύμφωνα με τον Renwick, η καθηγήτρια Zharkova εννοούσε μόνο ότι το πλάτος του ηλιακού κύκλου μπορεί να μειωθεί κατά 60 τοις εκατό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

«Είμαι κάπως έκπληκτος που κανείς δεν το έχει σχολιάσει ακόμη ούτε έχει επισημάνει πόσο απίθανο είναι» , πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια μιας 11ετούς περιόδου στη δεκαετία του 2030, τα δύο μαγνητικά κύματα που παράγουν ηλιακές κηλίδες αναμένεται να αλληλεπιδράσουν σε σημείο που σχεδόν θα ακυρωθούν μεταξύ τους, προκαλώντας πτώση 60 τοις εκατό στη διαφορά μεταξύ αιχμής και ύψους ηλιακής δραστηριότητας , σε σύγκριση με τον προηγούμενο κύκλο. Αυτή η αλληλεπίδραση θα ισοδυναμούσε με μείωση της ηλιακής παραγωγής κατά περίπου 0,1 τοις εκατό, είπε ο Renwick στη δημοσίευση. Μια πτώση 0,1 τοις εκατό στην ηλιακή παραγωγή δεν είναι κάτι ανησυχητικό για τον πλανήτη μας.

«Εάν τα πράγματα εξελισσόντουσαν όπως περιγράφονται στο έγγραφο της Zharkova και βλέπαμε όντως μια μείωση στην ηλιακή παραγωγή περίπου όπως συνέβη το 1700, θα υπήρχε κάποια ψύξη για 20 ή 30 χρόνια», είπε ο Renwick.

«Αλλά τα επίπεδα του CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου είναι τόσο υψηλότερα τώρα που οι θερμοκρασίες δεν θα έπεφταν πολύ κάτω από αυτό που είναι σήμερα.

Και αυτή η πτώση θα διαρκούσε μόνο μέχρι το 2050 περίπου. Τότε θα είχαμε πάλι μια αναπήδηση προς τα πάνω », διαβεβαίωσε.

18-7-2015

https://www.rt.com/news/310184-mini-ice-age-solar/

======

σχετική μας ανάρτηση:

17 Αυγούστου 2018

Κενός από ηλιακές κηλίδες ο ΄Ηλιος, κατευθύνεται σε ηλιακό ελάχιστο μέχρι το 2020

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2018/08/2020.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: