Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Φορτηγό που μετέφερε 100 μαϊμούδες εργαστηρίου ενεπλάκη σε τροχαίο στην Πενσυλβάνια, κάποια από τα ζώα που διέφυγαν μπορεί να μεταφέρουν ιούς που μεταδίδονται στον άνθρωπο

Οι μαϊμούδες εργαστηρίου που κυκλοφορούν ελεύθερες παρουσιάζουν δυνητικό κίνδυνο μόλυνσης

Η αστυνομία αναζητά αρκετούς μακάκους που διέφυγαν από φορτηγό μετά από σύγκρουση (τροχαίο)

Ένα φορτηγό που μετέφερε περίπου 100 μαϊμούδες ενεπλάκη σε σύγκρουση με ρυμουλκούμενο απορριμματοφόρο στην κομητεία Μοντούρ της Πενσυλβάνια το απόγευμα της Παρασκευής. Τα ζώα μεταφέρονταν σε εργαστήριο, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την αστυνομία.

Αν και δεν είναι σαφές αν τραυματίστηκαν ζώα, επιβεβαιώθηκε ότι κάποια από αυτά διέφυγαν. Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα και ζήτησαν τη βοήθεια του κοινού. Τουλάχιστον τέσσερις από τις μαϊμούδες -που φέρονται να είναι μακάκοι με μακριά ουρά- πιστεύεται ότι κυκλοφορούν ελεύθερες.

Το περιστατικό μπορεί να έθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο τα εν λόγω ζώα, αλλά και το κοινό, σύμφωνα με την οργάνωση People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). Εάν οι μαϊμούδες που το έσκασαν από το ατύχημα υπέστησαν τραυματισμούς, αυτό θα τις έκανε πιο πιθανό να αποτελέσουν απειλή για κάθε άτομο που μπορεί να συναντήσουν, επειδή ο φόβος μπορεί να προκαλέσει επιθετικότητα.

Η PETA εξέφρασε επίσης την ανησυχία ότι μπορεί να μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να μεταδοθούν στον άνθρωπο.

"Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διασφαλιστεί ότι οι πίθηκοι είναι απαλλαγμένοι από ιούς, και τα κρατικά κτηνιατρικά και άλλα αρχεία δείχνουν ότι πίθηκοι σε εργαστήρια στις ΗΠΑ έχουν βρεθεί με φυματίωση, νόσο του Chagas, χολέρα και MRSA", ανέφερε σε δήλωσή της η πρωτευοντολόγος και επιστημονική σύμβουλος της PETA, δρ Lisa Jones-Engel.

πηγή 22-1-22

https://www.rt.com/news/546834-laboratory-monkeys-truck-crash/

Δεν υπάρχουν σχόλια: