Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Η Ουκρανία χτυπήθηκε από τεράστια κυβερνοεπίθεση. Οι ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων κρατικών φορέων είναι εκτός λειτουργίας

Η Ουκρανία χτυπήθηκε από τεράστια κυβερνοεπίθεση

Οι ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών και ορισμένων άλλων κρατικών φορέων είναι προσωρινά εκτός λειτουργίας

Αρκετοί ιστότοποι που διαχειρίζονται οι ουκρανικές κυβερνητικές υπηρεσίες έπεσαν θύματα μιας σοβαρής κυβερνοεπίθεσης το απόγευμα της Πέμπτης, πολλές από τις οποίες παρέμειναν απρόσιτες την Παρασκευή. 

Οι χάκερ άφησαν μια προειδοποίηση στους Ουκρανούς, λέγοντάς τους «να περιμένουν τα χειρότερα».

Στο Twitter του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Όλεγκ Νικολένκο χαρακτήρισε το χακάρισμα «μαζική κυβερνοεπίθεση».

«Οι ειδικοί μας έχουν ήδη αρχίσει να αποκαθιστούν τη λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής και η αστυνομία στον κυβερνοχώρο έχει ξεκινήσει έρευνα», έγραψε.

Εκτός από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, οι χάκερ εισέβαλαν και στην ιστοσελίδα του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και των υπουργείων Παιδείας, Γεωργίας, Ενέργειας και Αθλητισμού. Η πύλη Diya, η οποία παρέχει στους Ουκρανούς πρόσβαση σε περίπου 50 δημόσιες υπηρεσίες, δεν είναι επίσης διαθέσιμη.

Μετά την παραβίαση των τοποθεσιών, οι εισβολείς δημοσίευσαν ένα μήνυμα στην κεντρική σελίδα σε τρεις γλώσσες: ουκρανικά, ρωσικά και πολωνικά.

«Ουκρανοί! … όλες οι πληροφορίες σας έχουν γίνει δημόσιες, φοβάστε και περιμένετε το χειρότερο. Αυτό είναι για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας», αναφέρει το μήνυμα, σημειώνοντας ότι όλα τα δεδομένα των πολιτών θα καταστραφούν και θα είναι αδύνατο να ανακτηθούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Security Service (Υπηρεσία Ασφαλείας) της Ουκρανίας,  η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι δεν υπήρξε διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Οι χάκερ είπαν ότι η επίθεση ξεκίνησε ως εκδίκηση εναντίον της Ουκρανικής ακροδεξιάς.  Συγκεκριμένα, ανέφερε τη σφαγή της Βολυνίας του 1943-45, όταν έως και 100.000 Πολωνοί εκκαθαρίστηκαν εθνοτικά από την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών που υποστηρίζουν τους Ναζί και τον Ουκρανικό Αντάρτικο Στρατό.

Αν και δεν έχει αποδοθεί ακόμη καμία ευθύνη, ο Νικολένκο σημείωσε ότι υπήρχε «μακρύ αρχείο ρωσικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο κατά της Ουκρανίας στο παρελθόν», κάτι που φαίνεται να υποδηλώνει ότι η Μόσχα μπορεί να βρίσκεται πίσω από την τελευταία επίθεση.

Το χακάρισμα έρχεται καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Οι ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με τη Μόσχα να κατηγορείται ότι εγκαθιστά περίπου 100.000 στρατιώτες στα δυτικά της σύνορα.

14-1-22

https://www.rt.com/russia/546026-ukrainian-government-agencies-massive-cyberattack/

Δεν υπάρχουν σχόλια: