Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Βρετανία, συνταξιούχος ανέκτησε την όρασή της με οφθαλιμικό εμφύτευμα ( τσιπ)

Βρετανία,  συνταξιούχος ανέκτησε την όρασή της με εμφυτευμένο τσιπ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια 88χρονη γυναίκα ήταν ο πρώτη στη χώρα, που ανέκτησε την όρασή της με τη βοήθεια ενός οφθαλμικού εμφυτεύματος. Αυτό αναφέρει ο The Guardian.

Ένας κάτοικος του προαστίου Ντάγκενχαμ του Λονδίνου ήταν ο πρώτος ασθενής στη χώρα στον οποίο εμφυτεύτηκε τσιπ οφθαλμού. Μια συνταξιούχος που πάσχει από γεωγραφική ατροφία [Geographic atrophy (GA)]  έχασε την όρασή της στο αριστερό της μάτι. Με τη βοήθεια του συστήματος Prima, κατάφερε να δει ξανά.

Η συσκευή, που εφευρέθηκε από κοινού από Βρετανούς και Γάλλους μηχανικούς, είναι ένα τσιπ και ειδικά γυαλιά. Το εμφύτευμα των δύο χιλιοστών τοποθετείται απευθείας κάτω από τον αμφιβληστροειδή του ασθενούς που φοράει γυαλιά. Το τσιπ χρησιμοποιεί μια κάμερα για να τραβήξει μια εικόνα, τη μεταδίδει σε έναν υπολογιστή, ο οποίος επιστρέφει την εικόνα μέσω των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει το σήμα με παρόμοιο τρόπο με τον τρόπο λειτουργίας της φυσικής όρασης.

«Αυτή η πρωτοποριακή συσκευή προσφέρει ελπίδα για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα σε όσους υποφέρουν από απώλεια όρασης», δήλωσε ο χειρουργός Mahi Muqit, ο οποίος πραγματοποίησε την επέμβαση. Σύμφωνα με τον γιατρό, η επιτυχία αυτής της επέμβασης και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης επιτρέπει σε πολλούς ανθρώπους να ανακτήσουν την όρασή τους.

Τον Νοέμβριο, Βρετανοί ειδικοί πραγματοποίησαν την πρώτη επέμβαση για την εγκατάσταση ενός τρισδιάστατου εκτυπωμένου ματιού. Η εκτύπωση ενός τεχνητού οφθαλμού σε έναν εκτυπωτή χρειάστηκε περίπου δύο ώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 60 χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται να χρησιμοποιήσουν μια προσθετική μάτι.

22-1-22

Πηγή: LENTA.RU

Δεν υπάρχουν σχόλια: