Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

Η πανσέληνος του «λύκου» φώτισε τον ουρανό φέτος

 Η πανσέληνος του «λύκου» φώτισε τον ουρανό απόψε 17-1-22

Το φεγγάρι πήρε το όνομά του από τους λύκους που πιστεύεται ότι ουρλιάζουν πιο συχνά αυτή την εποχή του χρόνου, σύμφωνα με το Old Farmer's Almanac.

Μερικοί θεατές του φεγγαριού μπορεί να εντοπίσουν ένα φωτεινό αστέρι κοντά στην πανσέληνο. Είναι το Pollux, ένα αστέρι που ανήκει στον αστερισμό των Διδύμων, είπε η NASA.

Τόσο ο Δίας όσο και ο Κρόνος θα είναι επίσης ορατοί, σημείωσε η NASA, αλλά θα βρίσκονται απέναντι από το φεγγάρι πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα.

Υπάρχει μια σειρά ονομάτων για την πανσέληνο του Ιανουαρίου εκτός από το φεγγάρι του λύκου, συμπεριλαμβανομένων των Old Moon και Ice Moon.

Υπάρχουν 12 πανσέληνες το 2022 και δύο από αυτές χαρακτηρίζονται ως supermoons.

Οι ορισμοί της supermoon μπορεί να ποικίλλουν, αλλά ο όρος υποδηλώνει γενικά μια πανσέληνο (full moon) που είναι πιο φωτεινή και πιο κοντά στη Γη από το κανονικό και έτσι φαίνεται μεγαλύτερη στον νυχτερινό ουρανό.

Μερικοί αστρονόμοι λένε ότι το φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται εντός του 90% του περιγείου -- που είναι η πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη σε τροχιά. Με αυτόν τον ορισμό, η πανσέληνος για τον Ιούνιο καθώς και αυτή του Ιουλίου θα θεωρούνται γεγονότα υπερσελήνου.

Υπάρχουν 12 πανσέληνες το 2022 και δύο από αυτές χαρακτηρίζονται ως supermoons.

Το νέο έτος ξεκίνησε επίσης με τη βροχή μετεωριτών Quadrantid, η οποία κορυφώθηκε την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: