Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΓΝΑΣΤΡΟ: Εντόπισαν μυστηριώδες διαστημικό αντικείμενο, που εκπέμπει γιγαντιαίες εκρήξεις ενέργειας τρεις φορές την ώρα, μπορεί να είναι μάγναστρο υπερμακράς περιόδου, που δεν παρατηρήθηκε ποτέ πριν

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μυστηριώδες διαστημικό αντικείμενο που "δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο"  έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

ΦΩΤΟ: A stylized image of the Murchison Widefield Array radio telescope in Western Australia

Το αντικείμενο, σε αντίθεση με οτιδήποτε έχουν δει οι επιστήμονες στο παρελθόν, εκπέμπει γιγαντιαίες εκρήξεις ενέργειας κάθε 20 λεπτά

Επιστήμονες που χρησιμοποίησαν ένα ισχυρό τηλεσκόπιο στη Δυτική Αυστραλία ανακάλυψαν ένα "μυστηριώδες" αντικείμενο στον γαλαξία μας, το οποίο εκπέμπει γιγαντιαίες εκρήξεις ενέργειας τρεις φορές την ώρα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι ένα «ultra-long-period magnetar»[μάγναστρο « υπερμακράς περιόδου » (ULP)] , που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

Το αντικείμενο ανακαλύφθηκε από τον Tyrone O'Doherty, φοιτητή του Πανεπιστημίου Curtin στο Περθ της Αυστραλίας, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Murchison Widefield Array (MWA) στην αραιοκατοικημένη ενδοχώρα της Δυτικής Αυστραλίας.

Ο O'Doherty και η ομάδα του παρατήρησαν πώς το παράξενο αντικείμενο περιστρέφεται στο διάστημα, εκπέμποντας κάθε 20 λεπτά μια ισχυρή δέσμη ακτινοβολίας που, για ένα λεπτό κάθε φορά, που το καθιστά μια από τις πιο φωτεινές ραδιοπηγές στον νυχτερινό ουρανό. 

[οι ουράνιες ραδιοπηγές, είναι ουράνια σώματα που εκπέμπουν ανιχνεύσιμη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με τη μορφή ραδιοφωνικών κυμάτων]

Η έρευνα της ομάδας δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Nature" την Τετάρτη, με τους επιστήμονες να εικάζουν ότι το αντικείμενο θα μπορούσε να είναι "ένα μάγναστρο με εξαιρετικά μεγάλη περίοδο", ένα είδος αργά περιστρεφόμενου αστέρα νετρονίων, που έμεινε πίσω μετά την κατάρρευση ενός υπεργίγαντα. Οι αστέρες νετρονίων συνήθως εκπέμπουν εκρήξεις ακτινοβολίας εξαιρετικά γρήγορα - όπως τα πάλσαρ, που "αναβοσβήνουν" κάθε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου - ή αργά, όπως συμβαίνει με τους υπερκαινοφανείς, που αναβοσβήνουν κάθε λίγες ημέρες.

Ένα ενδιάμεσο αντικείμενο, όπως αυτό που βρήκε ο O'Doherty και η ομάδα του, είναι πολύ πιο σπάνιο και δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν.

https://www.nature.com/articles/s41586-021-04272-x

"Αυτό το αντικείμενο εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν επί μερικές ώρες κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών μας", δήλωσε η αστροφυσικός Δρ Natasha Hurley-Walker. "Αυτό ήταν εντελώς απροσδόκητο. Ήταν κάπως τρομακτικό για έναν αστρονόμο, επειδή δεν υπάρχει τίποτα γνωστό στον ουρανό που να το κάνει αυτό"

"Και είναι πραγματικά πολύ κοντά μας, περίπου 4.000 έτη φωτός μακριά", πρόσθεσε. "Είναι στη γαλαξιακή μας αυλή"
πηγή 26-1-22

https://www.rt.com/news/547461-mysterious-space-object-discovered/

========

Μια ομάδα χαρτογράφησης ραδιοκυμάτων στο σύμπαν ανακάλυψε κάτι ασυνήθιστο που απελευθερώνει μια γιγάντια έκρηξη ενέργειας τρεις φορές την ώρα, και δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουν δει οι αστρονόμοι στο παρελθόν.

Η ομάδα που το ανακάλυψε πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι ένα αστέρι νετρονίων ή ένας λευκός νάνος—πυρήνες αστεριών που έχουν καταρρεύσει—με ένα εξαιρετικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο. 

Η αστροφυσικός Δρ Natasha Hurley-Walker, από τον κόμβο του Πανεπιστημίου Curtin του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας Ραδιοαστρονομίας  (Curtin University node of the International Centre for Radio Astronomy Research)  ηγήθηκε της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη. «Αυτό το αντικείμενο εμφανιζόταν και εξαφανιζόταν μέσα σε λίγες ώρες κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών μας», είπε. "Αυτό ήταν εντελώς απροσδόκητο. 

το μυστηριώδες αντικείμενο ήταν απίστευτα φωτεινό και μικρότερο από τον ήλιο, εκπέμποντας εξαιρετικά πολωμένα ραδιοκύματα - που υποδηλώνουν ότι το αντικείμενο είχε ένα εξαιρετικά ισχυρό μαγνητικό πεδίο.

η Δρ Hurley-Walker είπε ότι οι παρατηρήσεις ταιριάζουν με ένα προβλεπόμενο αστροφυσικό αντικείμενο που ονομάζεται «ultra-long-period magnetar». «Είναι ένας τύπος αστέρα νετρονίων που περιστρέφεται αργά και έχει προβλεφθεί ότι υπάρχει θεωρητικά», είπε. "Αλλά κανείς δεν περίμενε να ανιχνεύσει άμεσα ένα τέτοιο, επειδή δεν περιμέναμε να είναι τόσο φωτεινό. Κατά κάποιο τρόπο μετατρέπει τη μαγνητική ενέργεια σε ραδιοκύματα πολύ πιο αποτελεσματικά από οτιδήποτε έχουμε δει πριν."

η  Δρ. Hurley-Walker παρακολουθεί τώρα το αντικείμενο με το MWA για να δει αν ενεργοποιείται ξανά.

Σχεδιάζει να αναζητήσει περισσότερα από αυτά τα ασυνήθιστα αντικείμενα στα τεράστια αρχεία του MWA. «Περισσότερες ανιχνεύσεις θα πουν στους αστρονόμους εάν επρόκειτο για ένα σπάνιο γεγονός ή για έναν τεράστιο νέο πληθυσμό που δεν είχαμε παρατηρήσει ποτέ πριν», είπε.

Το Murchison Widefield Array βρίσκεται στο Ραδιοαστρονομικό Παρατηρητήριο Murchison στη Δυτική Αυστραλία. Το παρατηρητήριο διοικείται από την CSIRO, την εθνική επιστημονική υπηρεσία της Αυστραλίας, και ιδρύθηκε με την υποστήριξη της Αυστραλιανής και της Δυτικής Αυστραλιανής Κυβέρνησης. 
πηγή 
https://phys.org/news/2022-01-mysterious-energy-source-astronomers.html

==================

ανάδειξη του θέματος μας από τον Κώδικα Μυστηρίων
28-1-22
https://www.youtube.com/watch?v=vx2HLSN-4wk

Δεν υπάρχουν σχόλια: