Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Οι ψηφιακές ταυτότητες IDs, θα μπορούσαν εύκολα να μετατραπούν σε ένα δυστοπικό σύστημα κοινωνικής πίστωσης

Οι ψηφιακές ταυτότητες θα μπορούσαν εύκολα να μετατραπούν σε ένα δυστοπικό σύστημα κοινωνικής πίστωσης

Η ιδέα της ψηφιακής ταυτότητας και του ψηφιακού πορτοφολιού (digital identity and wallet) για τους πολίτες που διαμένουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να χρονολογείται από το 2020, αλλά οι περιορισμοί της εποχής της πανδημίας έχουν δείξει το βαθμό στον οποίο οι κυβερνήσεις μπορούν να αποκλείσουν την πρόσβαση στην καθημερινή ζωή, εφόσον το επιλέξουν - και μάλιστα με διαρκώς μεταβαλλόμενα κριτήρια που είναι δύσκολο να προσβληθούν (να γίνει έφεση) όταν κάτι πάει στραβά. 

Αυτή είναι μια τρομακτική προοπτική αν αναλογιστεί κανείς πόσο μεγάλο μέρος της ζωής του θέλει να συνδέσει η υπερεθνική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, με ένα νέο σύστημα που πρόκειται να αναπτύξει.

European Digital Identity

https://ec.europa.eu/info/strategy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/european-digital-identity_en

Καθώς η πανδημία του Covid-19 έκανε τον γύρο του κόσμου, οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ψηφιακής ταυτότητας άρχισαν να ακούγονται από δεξαμενές σκέψης και αξιωματούχους της ΕΕ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε ομιλία της τον Σεπτέμβριο του 2020 ότι "η Επιτροπή θα προτείνει σύντομα μια ασφαλή ευρωπαϊκή ηλεκτρονική ταυτότητα. Ένα σύστημα που θα εμπιστευόμαστε και το οποίο κάθε πολίτης μπορεί να χρησιμοποιήσει οπουδήποτε στην Ευρώπη για να κάνει οτιδήποτε, από την πληρωμή των φόρων του μέχρι την ενοικίαση ενός ποδηλάτου.

Μια τεχνολογία όπου μπορούμε να ελέγχουμε εμείς οι ίδιοι ποια δεδομένα και πώς χρησιμοποιούνται"

Εκείνη την εποχή, οποιοσδήποτε πρότεινε ότι μια μέρα οι χώρες μέλη της ΕΕ θα εφάρμοζαν συστήματα κωδικών QR για την πρόσβαση σε χώρους καθημερινής χρήσης, που θα εξαρτιόνταν από έναν κυβερνητικά προκαθορισμένο αριθμό ενέσεων και θα συνδέονταν με ένα ευρύτερο σύστημα διαβατηρίων της ΕΕ - από το οποίο θα εξαρτιόνταν οι μετακινήσεις σε όλο το μπλοκ - θα είχε απορριφθεί ως θεωρητικός συνωμοσίας. 

Έτσι, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς το σύστημα κωδικών QR που τέθηκε σε εφαρμογή λόγω των κυβερνητικών εντολών για την υγεία έχει τώρα τη δυνατότητα να μετατραπεί σε κάτι άλλο, πιο διαρκές, διαδεδομένο και πιθανώς κακόβουλο.

Ήδη, όποιος εδώ στη Γαλλία έχει συνδεθεί στον ιστότοπο των κυβερνητικών υπηρεσιών για να ανακτήσει τον κωδικό QR της "εντολής εμβολίων" έχει παρατηρήσει ότι ο λογαριασμός αυτός είναι ήδη συνδεδεμένος με κάθε είδους δεδομένα που δεν σχετίζονται με την υγεία. 

Μπορεί κανείς να συνδεθεί χρησιμοποιώντας έναν αριθμό φορολογικού λογαριασμού που συνήθως προορίζεται για την πρόσβαση στις φορολογικές σας δηλώσεις και τις φορολογικές σας εκτιμήσεις, ή με μια εγκεκριμένη από την κυβέρνηση εφαρμογή αναγνώρισης προσώπου που συσχετίζει το πρόσωπό σας με την προϋπάρχουσα εθνική σας ταυτότητα.

Τι γίνεται όμως αν υπάρχει κάποιο σφάλμα ή δυσλειτουργία?  Ή κάποιος κλέβει την ταυτότητά σας?  Είδαμε ήδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας τι μπορεί να συμβεί όταν το σύστημα της κυβέρνησης κατακλύζεται από την προ του Σαββατοκύριακου βιασύνη να επικυρώσει και να κατεβάσει τους κωδικούς QR και όσοι έχουν κλείσει πτήσεις αναγκάζονται να ακυρώσουν ή να αναβάλουν τα σχέδιά τους επειδή δεν έχουν σαρώσιμη μορφή του διαβατηρίου. Μιλώντας γι' αυτό, τι γίνεται με τους φτωχούς ανθρώπους των οποίων το smartphone απλά δυσλειτουργεί ή τους ξεμένουν από μπαταρία τη στιγμή της επιβίβασης ή της πρόσβασης στον χώρο? 

Φανταστείτε τώρα αν ένα τέτοιο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας με κωδικό QR επεκταθεί, όπως σχεδιάζει να κάνει η ΕΕ, ώστε να συμπεριλάβει την πρόσβαση σε πανεπιστημιακές αιτήσεις, check-in σε ξενοδοχεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, άνοιγμα και πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, δημόσιες υπηρεσίες ή αιτήσεις τραπεζικών δανείων.

Ενώ πολλές από αυτές έχουν ήδη ψηφιακά στοιχεία, είναι αποσπασματικές, αποκεντρωμένες και δεν συνδέονται με μια ενιαία κυβερνητική οντότητα. Αν συνυπολογίσουμε ότι ερευνητές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας έχουν αναφέρει ότι "το 89% των κυβερνητικών ιστότοπων της ΕΕ" χρησιμοποιούν ανιχνευτές με σκοπό να "συσχετίσουν τη διαδικτυακή δραστηριότητα με την ταυτότητα πραγματικών ανθρώπων", δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς το προφίλ της διαδικτυακής σας δραστηριότητας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί - εκτός από τα οικονομικά σας έγγραφα - για να εγκριθεί ή να απορριφθεί η αίτηση τραπεζικού δανείου από την ψηφιακή σας ταυτότητα. 

σχετικό δημοσίευμα

https://www.bbc.com/news/technology-47624206

Και τι συμβαίνει όταν τα πράγματα πάνε πραγματικά στραβά με τρόπους που πολλοί από εμάς δεν μπορούν καν να φανταστούν Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από τον Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, οι "αλάνθαστες" ψηφιακές ταυτότητες, ακόμη και αυτές που χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου, είναι γεμάτες με ευπάθειες που περιλαμβάνουν επιθέσεις με φωτογραφίες, επιθέσεις αναπαραγωγής βίντεο του χρήστη, επιθέσεις με τρισδιάστατη 3D μάσκα και επιθέσεις deepfake.

Ωστόσο, μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον ίδιο οργανισμό μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, υπενθυμίζει την ανάγκη αποκέντρωσης των εν λόγω ταυτοτήτων. 

https://www.enisa.europa.eu/publications/digital-identity-leveraging-the-ssi-concept-to-build-trust

Πρόκειται για μια σιωπηρή παραδοχή ότι ίσως οι κυβερνήσεις - οι οποίες συνεχώς κλαψουρίζουν ότι είναι ευάλωτες σε κυβερνοεπιθέσεις τόσο από κρατικούς όσο και από κακόβουλους φορείς - δεν είναι πραγματικά οι πλέον κατάλληλες για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να ανεβάζουν και να τους εμπιστεύονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους με το πρόσχημα της ευκολίας και της λεγόμενης "ασφάλειας".

Προς το παρόν, όλα αυτά είναι προαιρετικά, τουλάχιστον έτσι μας λένε. Εντελώς εθελοντική και opt-in. Σωστά - και έχουμε ήδη δει ακριβώς πώς αυτό το είδος της υπόσχεσης έχει αποδειχθεί εν μέσω της πανδημίας. Δεν υπάρχει καμία "υποχρέωση" εδώ στη Γαλλία να διαθέτετε έναν έγκυρο κωδικό QR, για παράδειγμα, επειδή τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια, το επάγγελμα που έχετε επιλέξει, τα τρένα και τα αεροπλάνα είναι όλα "προαιρετικά".

Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όταν η ΕΕ αποφασίσει να προχωρήσει με πλήρη έλεγχο ολόκληρης της ζωής σας, τότε θα εξαρτάστε πλήρως από τις ικανότητές της ή την έλλειψή τους?   Το πιο ανίκανο πανοπτικό (σύστημα) στην ιστορία της ανθρωπότητας φαίνεται πρόθυμο να μας καλωσορίσει όλους σε ένα ταξίδι στη δυστοπία.

πηγή 28-1-22

έγραψε: η Ρέιτσελ Μάρσντεν

Η Rachel Marsden  είναι αρθρογράφος, πολιτικός στρατηγικής και παρουσιάστρια ενός ανεξάρτητου γαλλόφωνου προγράμματος που προβάλλεται στο Sputnik Γαλλίας.

https://www.rt.com/op-ed/547534-digital-id-credit-system/

Δεν υπάρχουν σχόλια: