Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018

Μυστική δενδροφύτευση του αρχαίου δένδρου Wollemi, που αναπτύχθηκε στην εποχή των δεινοσαύρων, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του είδους του, στην Αυστραλία
Αυστραλία, Νέα Νότια Ουαλία (NSW), Σίδνεϊ
Καλλιεργούν το σπάνιο αρχαίο δένδρο Wollemi Nobilis ή Wollemi Pine  σε μυστική τοποθεσία για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του είδους του
Βοτανολόγοι πιστεύουν ότι το πεύκο Wollemi Pine ή   "Δέντρο Δεινόσαυρου"  ('dinosaur tree' or 'living fossil'), αναπτύχθηκε πριν από περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι δεινόσαυροι περπατούσαν στη γη.
το πεύκο Wollemi είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα βοτανικά ευρήματα της εποχής μας.
Αποτελεί μία ζωντανή γέφυρα του τότε με το σήμερα, αντιπροσωπεύει τη χλωρίδα της εποχής των δεινοσαύρων.
Υπάρχουν λιγότερα από 100 δέντρα που έχουν απομείνει στην άγρια ​​φύση", δήλωσε ο υπουργός περιβάλλοντος Gabrielle Upton. (NSW Environment Minister) 
Προηγουμένως θεωρείται ότι έχει εξαφανιστεί για 2 εκατομμύρια χρόνια και είναι γνωστό μόνο από απολιθώματα.

Τον Σεπτέμβριο του 1994, ο David Noble αξιωματικός της υπηρεσίας για τα άγρια ​​ζώα των Εθνικών Πάρκων της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW), ανακάλυψε το δένδρο  που τώρα ονομάζουμε Wollemia nobilis ή το πεύκο Wollemi, σε ένα απομακρυσμένο βαθύ και στενό φαράγγι του  Εθνικού Πάρκου Wollemi , στην περιοχή Blue Mountains της Νέας Νότιας Ουαλίας (NSW), στην Αυστραλία

Η ανακάλυψη μιας εξελικτικής γραμμής που θεωρείται μακρά εξαφανισμένη, είναι ακόμα πιο σημαντική, καθώς αυτά τα ψηλά και εντυπωσιακά δέντρα μεγαλώνουν μόνο 150 χιλιόμετρα από το Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας. Βρέθηκαν σε εξαιρετικά εύθραυστο οικοσύστημα στο Πάρκο του Wollemi, σε μια περιοχή όπου δεν υπήρχε όχληση από ανθρώπινη δραστηριότητα και διατηρείται σε μεγάλο βαθμό άγρια.

Το πεύκο Wollemi είναι σπάνιο, απειλείται, έχει παράξενη εμφάνιση και αρχικά δεν ήταν ευρέως γνωστό.  Τώρα, η παγκόσμια ζήτηση για αυτό το φυτό είναι τεράστια, ο Αυστραλιανός Βοτανικός Κήπος ( Australian Botanic Garden Mount Annan),  ερευνά επίσης την κηπευτική ανάπτυξη του πεύκου Wollemi.
Καλλιεργείται σε μια μυστική τοποθεσία σαν μια “insurance policy” για τη διατήρηση (εξασφάλιση του είδους) του εύθραυστου άγριου πληθυσμού του, σύμφωνα με αυστραλιανούς ερευνητές .
"Είναι ένα από τα παλαιότερα και σπανιότερα φυτά του κόσμου από την εποχή των δεινοσαύρων
Ο νέος πληθυσμός των αρχαίων αυτών δένδρων  καλλιεργείται υπό την αιγίδα του "NSW Office of Environment and Heritage"  για την εξασφάλιση και βιωσιμότητα του είδους του.
 Η δημιουργία ενός  αυτοσυντηρούμενου πληθυσμού, αυτού του αρχαίου δένδρου είναι σαν  "insurance policy" για τον αρχικό ελάχιστο πληθυσμό του είδους του.
Ο Δρ Cathy Offord, κύριος ερευνητής στο The Royal Botanic Garden Sydney, δήλωσε ότι: "περίπου το 83 τοις εκατό των  πεύκων Wollemi επιβιώνουν και έχουν αυξηθεί σε μέγεθος έως και 37 τοις εκατό, έτσι είναι αρκετά ώριμα για να παράγουν δυνητικά βιώσιμους σπόρους, πολύ νωρίτερα από
ό,τι αναμένονταν"
Η ασφαλιστική φύτευση   (insurance plantation)  έχει αρχίσει να παράγει σπόρους και κώνους και να αναπτύσσεται  καλύτερα από ό,τι στο φυσικό περιβάλλον.
Τα Wollemi είναι γνωστά ως πεύκα, αλλά είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά στο είδος Araucaria
Μεγαλώνουν μόνο γύρω στα 10-20cm ετησίως, έτσι τα δέντρα που φθάνουν τα 3m είναι περίπου 15 ετών.
Το πεύκο Wollemi είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο σπάνια κωνοφόρα δέντρα του κόσμου, συνδέεται στενά με την Ιουράσια περίοδο (περίπου 150 με 200 εκατομμύρια χρόνια πριν) και τους προϊστορικούς δεινόσαυρους. Το παλαιότερο απολίθωμα τύπου Wollemi χρονολογείται πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια.
Sydney : Australia's New South Wales (NSW)
πηγή
http://www.xinhuanet.com/english/2018-06/25/c_137279171.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: