Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018

Βραζιλιάνος Βάτραχος έχει και στον Κώλο Μάτια, για να Εξαπατά τους Θηρευτές του


Πραγματικά δεν πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια αυτόν τον βάτραχο... 👑🐸
Το αμφίβιο της Βραζιλίας φουσκώνει το πίσω μέρος του σώματος του, για να επιδείξει ένα ζευγάρι μάτια που ρίχνουν μια αληθινά φαρμακερή ματιά...στους επίδοξους θηρευτές του.

Ο μικρόσωμος "Cuyaba dwarf" βάτραχος έχει την ικανότητα να φουσκώνει το σώμα του ώστε να φαίνεται μεγαλύτερο.
Δυο μεγάλα ψεύτικα μάτια  (eyespots on its ear end) στο πίσω μέρος του σώματος του, δημιουργούν την εικόνα ενός απειλητικού προσώπου, που έχει μια ασυνήθιστη ομοιότητα με ένα φίδι!
Μεγάλοι αδένες που περιέχουν ισχυρή τοξίνη, βρίσκονται κάτω από τα ψεύτικα μάτια, για να του παρέχουν πρόσθετη προστασία.
Τα ζώα έχουν αναπτύξει διάφορες τεχνικές για να αποτρέψουν τους θηρευτές στην άγρια ​​φύση - αλλά οι προσαρμογές ενός μικροσκοπικού βατράχου στη Νότια Αμερική, είναι απίστευτα τέλειες!
Οι τεράστιες οπές -τα ψεύτικα μάτια- στο πίσω μέρος βοηθούν στην προστασία του από αρπακτικά ζώα, όπως τα πουλιά, τα φίδια και ακόμη οι νυχτερίδες. Αλλά και αν αυτή η εξαπάτηση δεν είναι αρκετή, διαθέτει δηλητήριο για μεγαλύτερη ασφάλεια!
ο νάνος βάτραχος Cuyaba μπορούν να βρεθεί σε ολόκληρη τη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Παραγουάη, σύμφωνα με το National Geographic.
«Κάτω από τα ψεύτικα (eyespots) μάτια, υπάρχουν μεγάλες τοξικές περιοχές "toxic macroglands"», δήλωσε στο National Geographic ο João Tonini, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συνεργάτης στο Projeto Bromeligenous.
Αν και η τοξίνη μπορεί να είναι ισχυρή για μικρά ζώα - με μία δόση αρκετή για να σκοτώσει 150 ποντίκια - δεν θα μπορούσε να σκοτώσει έναν άνθρωπο.
Ωστόσο θα αποτελούσε ισχυρό χτύπημα, εάν εκτοξευόταν στα μάτια ενός ανθρώπου.
Οι βατράχοι και τα άλλα αμφίβια αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απειλές τα τελευταία χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο πολλούς πληθυσμούς.
Όμως, ο βάτραχος νάνος Cuyaba κατάφερε να διατηρήσει σταθερούς αριθμούς,  εν μέρει, χάρη στις εξαιρετικά γρήγορες συνήθειες αναπαραγωγής του.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2004 διαπίστωσε ότι κάποιες φωλιές, ή συμπλέγματα αυγών, περιείχαν περίπου 3800 αυγά κατά μέσο όρο.
Αυτοί οι βατράχοι αναπαράγονται από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο, όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας, κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων.
«Η μεγαλύτερη αναπαραγωγική δραστηριότητα παρατηρήθηκε σε λίμνη και συνέβη ως και τρεις ημέρες μετά τις βροχοπτώσεις», γράφουν οι ερευνητές.
Τα αρσενικά βατραχάκια σχημάτισαν χορωδίες για να προσελκύσουν τα θηλυκά, στην πλημμυρισμένη περιοχή. Προσκαλούσαν τα θηλυκά, ενώ κολυμπούσαν και έκαναν ηχητικά καλέσματα  (vocalizing (choruses)) στην επιφάνεια του νερού.
Η θαμπή εμφάνισή τους σε σύγκριση με τα συγγενικά τους είδη, μπορεί επίσης να λειτουργεί προς όφελός τους, λένε οι ειδικοί.
«Αντίθετα με τα πιο πολύχρωμα είδη, που συχνά είναι σε μεγάλη ζήτηση στο εμπόριο κατοικίδιων ζώων, οι βατράχοι "Cuyaba dwarf frogs" είναι μικροί και έχουν καφετί χρώμα», δήλωσε στο National Geographic, ο Arturo Muñoz Saravia, coordinator of the Bolivian Amphibian Initiative, διδακτορικός
φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο.
********************************
ποια ασθένεια οδηγεί τα αμφίβια σε εξαφάνιση?
DISEASE CAUSING 'AMPHIBIAN APOCALYPSE'
Η ασθένεια των μυκήτων Chytrid ή η χυτριδιομυκητίαση (Chytrid fungus disease, or chytridiomycosis)  προκαλείται από τον παθογόνο μύκητα Batrachochytrium dendrobatidis (Bd).
Σκοτώνει τα αμφίβια καταστρέφοντας το δέρμα τους, βλάπτοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και προκαλώντας καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι επιδράσεις της νόσου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1990, όταν μια σειρά από είδη βατράχων καταγράφηκαν ως εξαφανισμένα στην Αυστραλία και τη Νότια Αμερική.
Ο Bd έχει κατηγορηθεί για την εξάλειψη εκατοντάδων ειδών αμφιβίων συνολικά και λέγεται ότι απειλεί το ένα τρίτο των βατράχων και των σαλαμάνδρων του κόσμου.
Μια πρόσφατη μελέτη έλεγε ότι το Bd εξελίσσεται με τα αμφίβια για περίπου 40.000 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι κάποια είναι ικανά να ζήσουν ενώ είναι μολυσμένα.
πηγή 28-5-18
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5780393/Frog-inflates-backside-pair-poison-squirting-fake-eyes-escape-predators.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: