Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018

Σπάνιο (one-in-a-million) Αλμπίνο Σπουργίτι εντοπίστηκε στην Αγγλία. Φωτογραφήθηκε από τον Snapper Carl Bovis που ενθουσιάστηκε με τις εικόνες του κατάλευκου πουλιού


Αγγλία, σπάνιο αλμπίνο σπουργίτι εντοπίστηκε από χωρικούς σε έναν κήπο του Somerset
τα αλμπίνο ζώα και πτηνά έχουν επίσης ροζ μάτια, καθώς το σώμα τους δεν μπορεί να παράγει μελανίνη
Η μελανίνη είναι η χημική ουσία που δίνει στα κύτταρα την χρωματισμό τους, χωρίς αυτή, όλοι οι ιστοί εμφανίζονται χωρίς χρωματισμό και ολόκληρο το ζώο είναι λευκό
το αλμπίνο (τελείως λευκό) σπουργίτι, είναι ένα από τα σπανιότερα πουλιά του κόσμου (ένα στο εκατομμύριο)  και εντοπίστηκε στο Westonzoyland.   Ζει μέσα σε μια μικρή αποικία στο χωριό.
Ο Snapper Carl Bovis ενθουσιάστηκε όταν συνέλαβε και αποτύπωσε τις εικόνες του κατάλευκου πουλιού.
Είπε: «Τα περισσότερα λευκά άγρια ​​πτηνά που παρατηρούνται είναι λευκοκρατικά, είναι συνδυασμός λευκοπάθειας ή λευκισμού (που προκαλεί το ολόλευκο σώμα) και whiteface (που αφαιρεί κάθε χρώμα από το πρόσωπο και το κάνει να φαίνεται λευκό). Αυτά στερούνται χρωστικής (pigment) και είναι σπάνια από μόνα τους, αλλά ένα πραγματικά αλμπίνο, πουλί (σαν μετάλλαξη που κληρονομείται από γονείς στους απογόνους) με ροζ μάτια είναι εξαιρετικά σπάνιο».
στον άνθρωπο ο αλμπινισμός δημιουργεί οργανικά προβλήματα, αλλά στα πτηνά δεν είναι αναγκαίο να συμβαίνει, απλά  έχουν περισσότερη ανάγκη από Βιταμίνη Α και επίσης δεν έχουν καλή όραση
Ο αλφισμός ή αλμπινισμός σε ζώα και ανθρώπους προκαλείται από την έλλειψη χρωστικής και οφείλεται σε βλάβη των γονιδίων που καθορίζουν τη σύνθεση της μελανίνης (διαταραχή της λειτουργίας των μελανοκυττάρων )
 Η έλλειψη αυτή μπορεί να είναι κληρονομική, μπορεί όμως να είναι και αποτέλεσμα του γενετικού φαινόμενου της μεταλλαγής
το λευκό σπουργίτι είδε αρχικά η 8χρονη  Skye Rose, κόρη του Carl Bovis και μερικές μέρες αργότερα ο Bovis έλαβε επίσης ένα μήνυμα από κάτοικο του χωριού που τον ενημέρωνε για την ύπαρξη του σπάνιου πτηνού.
έτσι, βγήκε ένα βράδυ για να το βρει και να το φωτογραφήσει.
«Δυστυχώς, τα αλμπίνο πουλιά σπάνια φθάνουν στην ενηλικίωση, καθώς είναι εύκολοι στόχοι για τους θηρευτές και έχουν κακή όραση για να εντοπίσουν τον κίνδυνο. Ελπίζω να επιβιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο».
Η "RSPB monitoring" διαπιστώνει σοβαρή μείωση του πληθυσμού των σπουργιτιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατα εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 71% μεταξύ 1977 και 2008, με σημαντική πτώση τόσο στον αγροτικό όσο και στον αστικό πληθυσμό.
Ο αλμπινισμός είναι μια γενετική κατάσταση που είναι γνωστό ότι επηρεάζει τουλάχιστον 300 διαφορετικά είδη ζώων.

Albino animals - animals that are white instead of their normal color - are rare.
About one in 20,000 humans are albinos, and at least 300 species of animals in North America have albino individuals.
Albinos have the same characteristics of other members of their species, except their cells are unable to produce melanin -  a dark pigment that results in normal coloration in the skin, scales, eyes or hair.
Albinos are rare because the genes for that trait are recessive, while the genes for normal pigmentation are dominant.
If both versions of the gene are present, normal pigmentation occurs, but if only recessive genes occur, albinism may result.
Only a small percentage of animals carry the recessive gene, to the chance of recessive genes paring in an individual is rare.
Albinism varies among animal groups - researchers working with mammals estimate that true albinos occur in one in every 10,000 births.
Source: Missouri Department of Conservation


πηγή 4-6-18
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5804499/The-one-million-bird-Rare-albino-house-sparrow-spotted-Somerset.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: