Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2018

το Ρωσικό "troll factory" εγκαινιάζει νέα ιστοσελίδα, που στοχεύει Αμερικανούς


το Ρωσικό "troll factory" εγκαινιάζει νέα ιστοσελίδα που στοχεύει Αμερικανούς
μπορεί να ασχολείται με τη συλλογή πληροφοριών και τη διαμόρφωση του προφίλ του κοινού (profiling the audience).
*****************
[[[[  το προφίλ κοινού (όπως και το μάρκετινγκ) είναι απαραίτητο για την μέγιστη απόδοση μιας επένδυσης. όταν -με αξιόπιστα δεδομένα - γνωρίζουμε ποιο είναι το κοινό μας, μπορούμε να ορίσουμε μια ομάδα-στόχο για να εστιάσουμε τις δραστηριότητες μας -να ξοδέψουμε χρόνο και χρήμα, να διαμορφώσουμε μηνύματα που θα αντηχούν, για μέγιστο αντίκτυπο της προσπάθειας- σε όσους είναι πιο πιθανό, να γίνουν πελάτες μας. 
το κοινό σήμερα είναι πολύ πιο περίπλοκο, πιο απαιτητικό και πλέον σε έλεγχο...από ποτέ,
το φαινόμενο αποκλεισμού διαφημίσεων
(το 37% των χρηστών του διαδικτύου μπλοκάρουν πραγματικά τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο και το ποσοστό αυτό συνεχώς αυξάνεται)
Το λογισμικό αποκλεισμού διαφημίσεων εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο τον σε απευθείας σύνδεση κόσμο. ]]]]
*******************************
Τρεις μήνες μετά την καταγγελία του από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, το περιβόητο ρωσικό εργοστάσιο troll γνωστό ως Internet Research Agency (IRA) ξεκίνησε μια νέα επιχείρηση μέσων μαζικής ενημέρωσης με στόχο τους Αμερικανούς.

[οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες κατά της εταιρείας "Internet Research Agency (IRA)" (ακόμη δύο ρωσικών εταιρειών) και 13 Ρώσων πολιτών για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τον Απρίλιο του 2014, υπάλληλοι της IRA παρίσταναν τους Αμερικανούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, δημιουργούσαν ψεύτικα προφίλ και ομάδες,  αναρτούσαν δυσφημιστικά σχόλια για Αμερικανούς πολιτικούς και υποστήριζαν την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
τρεις υπάλληλοι της εταιρείας ταξίδεψαν στις ΗΠΑ το 2014 και διοργάνωσαν πολιτικές συγκεντρώσεις, υποδυόμενοι τους Αμερικανούς, με χρηματοδότη επιχειρηματία προσκείμενο στον πρόεδρο Πούτιν.
το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε παράλογους, αυτούς τους ισχυρισμούς.]

Αυτή τη φορά ωστόσο, υπάρχει λόγος για να πιστέψουμε ότι, το project που ονομάζεται “USA Really. Wake Up Americans” είναι ένα επιχείρημα συλλογής πληροφοριών, σύμφωνα με το ArcDigital.
Η UNIAN έχει ήδη αναφερθεί στο project τον Απρίλιο, όταν η RIA FAN (riafan.ru), μια αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης με έδρα την Αγία Πετρούπολη, που είναι γνωστό ότι αποτελεί παρακλάδι του IRA, κάλεσε τους αγγλόφωνους δημοσιογράφους και συγγραφείς να υποβάλουν αίτηση για το νέο τόλμημα, που χαρακτηρίστηκε ως “information agency”  που θα μπορούσε να καταπολεμήσει την «αυξανόμενη πολιτική λογοκρισία που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

το “USA Really. Wake Up Americans” εκτός από τη μεταφορά της μυστικής ρωσικής προπαγάνδας στο αμερικάνικο ακροατήριο, μπορεί να εκτείνεται προς πολλαπλές κατευθύνσεις
ο πόλεμος πληροφοριών δεν είναι μονοκατευθυντικός (one-way)
η απελευθέρωση πληροφοριών στο νέο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είναι το ένα μόνο μέρος της εικόνας. το άλλο αφορά τη συλλογή πληροφοριών (information and intelligence) από "target populations".
Αυτό επιτυγχάνεται με μια ποικιλία μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων των cyberattacks (e.g., hacking, malware, and spearphishing), τη συλλογή ανθρώπινων πληροφοριών (human intelligence collection),
τη μαζική και στοχοθετημένη συλλογή δεδομένων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των κοινωνικών μέσων για σκοπούς όπως η παρακολούθηση, η χαρτογράφηση κοινωνικών δικτύων, , και τη γεω-παρακολούθηση
 (mass- and targeted data collection, and leveraging social media capabilities for purposes such as surveillance, social network mapping, sentiment analysis, and geo-tracking).

Τα ψηφιακά περιβάλλοντα, ιδιαίτερα οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, παρέχουν μια πρώτη ευκαιρία για τη συγκέντρωση λεπτομερών και δυναμικών πληροφοριών σχετικά με τα άτομα, τα δίκτυα, τους τρόπους επικοινωνίας, τα πρότυπα δραστηριότητας και άλλα - όλα αυτά μπορούν να δώσουν ζωτική γνώση για το περιβάλλον πληροφόρησης και τους φορείς που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Οι πληροφορίες αυτές μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς όπως η ανάλυση του στοχοποιημένου κοινού [target audience analysis (TAA)] η ενημέρωση μελλοντικών επιχειρήσεων (inform future operations) και η επιλογή νέων στόχων (ατόμων και ομάδων).

Πρώτον, είναι πιθανό ότι η “USA Really”  άφησε τέτοια εμφανή ψηφιακά ίχνη που τη συνδέουν με την Internet Research Agency (Υπηρεσία Έρευνας του Διαδικτύου) επειδή ήθελε να παρατηρηθεί, ώστε να μπορεί να εντοπίσει ποιος παρακολουθεί αυτούς τους τύπους επιχειρήσεων (τολμημάτων) και πώς το κάνουν.
Μπορεί επίσης να συμβαίνει το γεγονός ότι το "USA Really" συμπεριέλαβε (ή σκοπεύει να συμπεριλάβει) κακόβουλο "malicious code" σε μερικές από τις συνδέσεις στα άρθρα του, με την ελπίδα να εγκαταστήσει cookie παρακολούθησης, λογισμικό υποκλοπής spyware ή άλλα είδη κακόβουλου λογισμικού στους υπολογιστές αυτών που κάνουν κλικ στο σύνδεσμο.
Αυτό θα επέτρεπε τη συλλογή τεράστιων ποσοτήτων προσωπικών δεδομένων, καθώς και πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά των χρηστών και τις ηλεκτρονικές προτιμήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη προφίλ για διάφορους σκοπούς.

πηγή 6-6-18
https://www.unian.info/world/10142927-russia-s-troll-factory-launches-new-website-targeting-americans.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: