Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018

Αλλόκοτο "μισό πουλί-μισό ψάρι" πλάσμα, πιάστηκε στην Κίνα


Κίνα, Ασυνήθιστο "Half-Fish, Half-Bird" πλάσμα, παρουσιάστηκε σε βίντεο και έγινε viral online.
Πρόσφατα, αλιείς που ανέσυραν τα αλιεύματά τους από ένα ποτάμι της επαρχίας Guizhou στη νότια Κίνα, ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο, με ένα ψάρι που είχε το κεφάλι ενός πουλιού.Το περίεργο ψάρι ανέπνεε κανονικά στον αέρα, όπως διαπίστωσαν οι θεατές που το βιντεοσκόπησαν.
Η εφημερίδα Guizhou Urban της Κίνας, που δημοσίευσε στις 6-6-18 το περιστατικό στις ειδήσεις, αναγνώρισε το ψάρι ως  κοινό κυπρίνο γλυκού νερού
( Cyprinus carpio ).
Αλλά αυτό δεν σταμάτησε τις εικασίες για το πλάσμα που ήταν μισό πουλί και μισό ψάρι, με το στόμα του σαν ράμφος και τα μικρά πτερύγια στις πλευρές του, να φαίνονται σαν φτερά.
Εμπειρογνώμονες κατέληξαν στην πιο πιθανή εξήγηση ότι, το ασυνήθιστα βολβώδες κεφάλι του ψαριού  που μοιάζει με δελφίνι ή πουλί, πιθανότατα προκλήθηκε από ένα αναπτυξιακό πρόβλημα στις αρχές της ζωής του.
Ο δημοσιογράφος Xu Ruobing Zhang Bin πήρε συνέντευξη από ειδικούς και άκουσε απόψεις από όσους είδαν επί τόπου, το περίεργο "Birdhead Fish Body" πλάσμα. Κάποιος υπέθεσε ότι αυτό το ψάρι έχει «ιστορία» με τα πουλιά ...
πηγή
http://k.sina.com.cn/article_1973634817_75a34701020008hl1.html?cre=tianyi&mod=pcpager_fintoutiao&loc=21&r=9&doct=0&rfunc=90&tj=none&tr=9

Κάθε συζήτηση για ένα "fish-bird" είναι εκτός πραγματικότητας, δήλωσε ο Andrew Cossins, "animal physiologist" στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχει μελετήσει κυπρίνους.
Το γυαλιστερό κεφάλι του πλάσματος και το ράμφος που το κάνουν να μοιάζει με περιστέρι, μπορεί να εξηγηθούν από ελαττωματική κυτταρική ανάπτυξη.
"Ένα πρήξιμο που προκλήθηκε από μια παραμόρφωση στο σκελετικό σύστημα της περιοχής της κεφαλής, πιθανώς προκάλεσε την προς τα κάτω κλίση του στόματος", ανέφερε ο Cossins στην Live Science.
Ο ακριβής προσδιορισμός για την αιτία που πυροδότησε μια τέτοια προεξοχή στο κεφάλι, είναι δύσκολος. Η αφορμή (αιτιολόγηση) για την παραμόρφωση δεν μπορεί να καθοριστεί από μια φωτογραφία ή ακόμα και από το να κοιτάς το σώμα", είπε ο Cossins.
Αλλά είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι δημιουργήθηκε είτε με μια σειρά γενετικών μεταλλάξεων,  είτε σε περιβαλλοντική ρύπανση με τη μορφή υδατικών χημικών μολυσματικών ουσιών που θα μπορούσαν να διαταράξουν την κανονική κυτταρική ανάπτυξη των ψαριών, είπε.

Για παράδειγμα, εάν οι επιβλαβείς χημικές ουσίες είχαν έρθει σε επαφή με τα ψάρια στο κρίσιμο σημείο (crucial larval stage) της ανάπτυξής τους, τα χημικά μπορεί να παρεμπόδισαν την φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και να προκάλεσαν μια σειρά από αλλεπάλληλες επιδράσεις μέσα στον κυτταρικό μηχανισμό του, δήλωσε ο Cossins.
 "Θα έπρεπε να έχει ένα πολύ συγκεκριμένο αποτέλεσμα σε ένα συγκεκριμένο στάδιο του κύκλου ανάπτυξης των προνυμφών, προκειμένου να βλάψει την περιοχή της κεφαλής, με το υπόλοιπο σώμα να φαίνεται ανεπηρέαστο".
Στην περίπτωση αυτού του κυπρίνου, ίσως η αναπτυξιακή διακοπή κατέστρεψε την κανονική διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης στη σκελετική δομή του κεφαλής, οδηγώντας σε επιταχυνόμενη κυτταρική παραγωγή και ενδεχομένως εξηγώντας το φουσκωμένο στέμμα (prominent crown) του κυπρίνου, είπε ο Cossins. Αλλά και πάλι, είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα.
"Δεν μπορούμε να πούμε ότι προκλήθηκε απολύτως από ένα είδος ρύπου", δήλωσε ο Cossins. Τόνισε ότι ένα παρόμοιο φαινόμενο που είναι γνωστό ως "pughead deformity" εμφανίζεται σε ορισμένα είδη ψαριών.
Ωστόσο, οι ερευνητές εξακολουθούν να συζητούν έντονα  την αιτία αυτού του φαινομένου, διερευνώντας τις διατροφικές αλλαγές, τις μεταβολές της θερμοκρασίας και τις χημικές προσμείξεις ως πιθανές αιτίες.
Στην περίπτωση αυτού του κυπρίνου, η προεξέχουσα κορώνα του ψαριού μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει την παρουσία ενός ταχέως αναπτυσσόμενου όγκου. Ωστόσο, «είναι περίεργο το γεγονός ότι είναι τόσο περιορισμένο στην περιοχή της κεφαλής», σημείωσε ο Cossins - γιατί δεν εξαπλώθηκε αλλού, αυτός ο προεξέχων όγκος;
ο Cossins πιστεύει ότι, εν πάση περιπτώσει, η ανάπτυξη πιθανώς δεν έβλαψε τη γενική ποιότητα ζωής του κυπρίνου. Εκτός από το μεγάλο κεφάλι, είναι αξιοσημείωτο ότι το σώμα του πλάσματος έχει κανονικό μέγεθος για έναν κυπρίνο και ότι φαίνεται να είναι σε υγιή κατάσταση. Αν η τεράστια κρανιακή ανάπτυξη είχε διακόψει το κεντρικό νευρικό σύστημα του ψαριού, είπε ο Cossins, το πλάσμα μπορεί να είχε προβλήματα αναπνοής ή τροφής, με αποτέλεσμα μικρότερο σώμα.
"Πράγματι, ένα στόμα που κατευθύνεται (έχει κλίση)  προς τα κάτω μπορεί να είναι εντάξει για τροφοδοσία στο βυθό, όπου η τροφή εκριζώνεται από τη λάσπη", δήλωσε ο Cossins στο Live Science. "Η εικασία μου είναι ότι είχε μια αξιοπρεπή ζωή."
Από σεβασμό στη ζωή, οι ψαράδες επέστρεψαν στο νερό το αλλόκοτο πλάσμα για να κολυμπήσει ελεύθερα, άλλη μια φορά.

πηγή 14-6-18
https://www.livescience.com/62816-fish-with-bird-head-explained.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: