Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

Ηχητικά Όπλα, ένας τρομακτικού τύπου Αόρατος Πόλεμος. Νέα περιστατικά ηχητικής επίθεσης σε Αμερικανούς διπλωμάτες στην Κούβαάλλοι δυο Αμερικανοί διπλωμάτες ενδέχεται να έχουν υποστεί ηχητική επίθεση στην πρεσβεία της Κούβας.
 Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι εξετάζονται για εγκεφαλική βλάβη.

 Πέρυσι,  24 Αμερικανοί υπάλληλοι της πρεσβείας εμφάνισαν μυστηριώδη ασθένεια μετά την αναφορά ακουστικών παρενοχλήσεων "auditory sensations"
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα οι ΗΠΑ απομάκρυναν διπλωμάτες από τη νότια κινεζική πόλη Guangzhou, αφού ανέφεραν συμπτώματα και περίεργους ήχους.
Τα περιστατικά έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι μια κυβέρνηση ή ένας οργανισμός ενδέχεται να στοχεύει τις ΗΠΑ με ένα νέο είδος ηχητικών όπλων.
Οι πάσχοντες έχουν υποστεί μια σειρά συμπτωμάτων, όπως απώλεια ακοής, ζάλη, κόπωση, γνωστικά προβλήματα και απώλεια ύπνου.
Τα δύο τελευταία μέλη του προσωπικού από την πρεσβεία της Κούβας θα μπορούσαν να είναι «δυνητικά νέες περιπτώσεις», αλλά δεν έχουν ακόμα «επιβεβαιωθεί ιατρικά», δήλωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Λέγεται ότι έχουν μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, για ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία.
πηγή  8-6-18
Cuba 'sonic attack': US tests two more Havana embassy staff
BBC News
https://www.bbc.com/news/world-us-canada-44418585
*************************************
Αμερικανοί διπλωμάτες παρουσίασαν  ήπια εγκεφαλική βλάβη, από ανεξήγητους ήχους, στην Κούβα
οι ασθένειες 24 τουλάχιστον διπλωματών, άρχισαν να αναγνωρίζονται σαν αποτέλεσμα επίθεσης, τον Νοέμβριο του 2016.
Εικάζεται ότι τους χτύπησαν με ηχητικά όπλα και πλέον παρουσιάζουν απώλεια ακοής και μνήμης, ήπια εγκεφαλική βλάβη και προβλήματα ομιλίας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι διπλωμάτες τους υποβλήθηκαν σε στοχευμένες επιθέσεις με ηχητικά όπλα που οδήγησαν σε συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που εμφανίζονται "μετά από διάσειση ή ήπιο εγκεφαλικό τραυματισμό" όπως δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών

Οι περιπτώσεις στην Κίνα έχουν διευρύνει ένα ιατρικό μυστήριο που ξεκίνησε το 2016, όταν οι υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας και τα μέλη των οικογενειών τους άρχισαν να αρρωσταίνουν στην Αβάνα.
οι πληγέντες υπέφεραν από  πονοκεφάλους, ναυτία, απώλεια ακοής, γνωστικά προβλήματα και άλλα συμπτώματα, αφού, όπως διηγήθηκαν, άκουσαν περίεργους ήχους.
Αν και κανείς δεν έχασε τη ζωή του, τα αποτελέσματα από αυτές τις "επιθέσεις υγείας" είναι δραματικά.
  Το γεγονός ότι πολλά από τα θύματα δεν άκουσαν ποτέ κάτι, δείχνει ότι ο ήχος είναι έξω από το ανθρώπινο εύρος ακρόασης.
εάν συμβαίνει αυτό, τότε πρόκειται για ηχητικά κύματα με συχνότητες υψηλότερες από το ανώτερο  ακουστικό όριο της ανθρώπινης ακοής, δηλαδή υπέρηχους ή ήχους χαμηλής συχνότητας (κάτω από 20  Hz ανά δευτερόλεπτο, που είναι το "φυσιολογικό" όριο της ανθρώπινης ακοής) δηλαδή υπόηχους.
έχει αποδειχθεί ότι παράγουν μερικά από τα συμπτώματα - όπως η απώλεια της ακοής και ο αποπροσανατολισμός - που αναφέρθηκαν από τους διπλωμάτες. Μπορεί ακόμη και να έχουν θανατηφόρα επίδραση.
Ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo, δήλωσε τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής (House Foreign Affairs Committee) ότι, τα συμπτώματα του πρώτου Αμερικανού υπαλλήλου που ασθένησε στο Guangzhou, είναι πολύ παρόμοια και απολύτως συμβατά με τις ιατρικές ενδείξεις, που έλαβαν χώρα στους Αμερικανούς διπλωμάτες που εργάζονται στην Κούβα .
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν τον Μάρτιο έθεσε μια εναλλακτική θεωρία, υποδηλώνοντας ότι οι ασθένειες θα μπορούσαν να προκληθούν από συσκευές υποκλοπής ή παρακολούθησης.
Η μελέτη έδειξε ότι τα υπερηχητικά σήματα από τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν να συγκρουστούν μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τους περίεργους ήχους που ακούνε οι διπλωμάτες.

Είναι σημαντικό ότι αυτή η θεωρία θα υποδήλωνε ότι δεν υπήρχε κακόβουλη πρόθεση - και μάλιστα ότι ο ίδιος ο αμερικανικός εξοπλισμός θα μπορούσε να είναι η αιτία.
Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι η ασθένεια μπορεί απλώς να είναι ψυχολογική και απέρριψαν ολόκληρη την υπόθεση ως μαζική υστερία.

Υπάρχουν περίπου 170 Αμερικανοί διπλωμάτες ή υπάλληλοι στο Guangzhou καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους και ένας ανώτερος αξιωματούχος της Αμερικής δήλωσε ότι, ένας μεγάλος αριθμός αυτών των ατόμων, υποβλήθηκε ή σύντομα θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις από τους γιατρούς του State Department  που μετέβησαν εκεί στις 31 Μαΐου 2018.
Ο τελευταίος αμερικανός υπάλληλος που αποχώρησε από το Guangzhou είναι ο Mark A. Lenzi, αξιωματικός ασφαλείας (security engineering officer) στο προξενείο. ΄Εφυγε το βράδυ της Τετάρτης, με τη σύζυγό και τα δύο παιδιά τους, αφού υπέστη τους τελευταίους μήνες, αυτό που περιέγραψε σε μια συνέντευξη ως "νευρολογικά συμπτώματα".
Οι τραυματισμοί στην Κούβα, όπως και στην Κίνα, ακολούθησαν ενοχλητικές αισθήσεις ήχων και κραδασμών που έχουν περιγραφεί ποικιλοτρόπως, όπως θόρυβοι από τζιτζίκια, μεταλλικά φύλλα που κυματίζουν ή μάρμαρα που κυλούν πάνω σε μεταλλική χοάνη, όπως στην περίπτωση του κ. Lenzi (as the noises made by cicadas, static, metal sheets waving or, in Mr. Lenzi’s case, marbles rolling around a metal funnel).

σχετική μας ανάρτηση
7-6-18
Μυστηριώδεις "επιθέσεις υγείας" σε Αμερικανούς διπλωμάτες, που εργάζονται στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών, στο Guangzhou της Κίνας.
Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα περιστατικά εγκεφαλικής βλάβης που υπέστησαν Αμερικανοί διπλωμάτες, από ανεξήγητους ήχους, στην Κούβα και στην Κίνα
πηγή
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2018/06/guangzhou.html
**********************************
Ο ήχος μπορεί να αναπτυχθεί για να προκαλέσει δυσφορία, να εκφράσει μια απειλή ή να δημιουργήσει μια κακή ατμόσφαιρα φόβου.
Στο Sonic Warfare , ο Steve Goodman διερευνά αυτές τις χρήσεις της ακουστικής δύναμης και το πώς επηρεάζουν τους πληθυσμούς.
Στο βιβλίο Sonic Warfare: Sound, Affect και Ecology of Fear , ο Steve Goodman διερευνά τη δύναμη του ήχου ως μια τακτική ερεθισμού, εκφοβισμού ή μόνιμης βλάβης.
καταγράφει μια λιτανεία στρατιωτικών χρήσεων του ήχου που μοιάζουν με απίστευτες φαντασιώσεις επιστημονικής φαντασίας
Η "Εκστρατεία Urban Funk" ήταν μια σειρά από τεχνικές ακουστικής παρενόχλησης που χρησιμοποίησε ο στρατός στο Βιετνάμ στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Μία τέτοια τεχνική ονομάζεται "The Curdler" ή "People Repeller"
Το Windkanone ή το "Whirlwind Cannon" ήταν ηχητικό όπλο που προγραμματίστηκε από τους Ναζί.
το Bell Labs "The Scream" ήταν ένα ακουστικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε από το ισραηλινό στρατό εναντίον διαδηλωτών το 2005. Την ίδια χρονιά, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε εκκωφαντικές ηχητικές εκρήξεις πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας και παρήγαγε ισχυρά φυσιολογικά και ψυχολογικά αποτελέσματα.
"Τα θύματά του το παρομοιάζουν με την επίδραση σε τοίχο, από πίεση αέρα που παράγεται από από μια τεράστια έκρηξη", γράφει ο Goodman. "Αναφέρθηκαν σπασμένα παράθυρα, πόνος στο αυτί, ρινορραγίες, κρίσεις άγχους, αϋπνία, υπέρταση και ένιωσαν σαν ‘shaking inside.’

Οι φυσιολογικές επιδράσεις του ήχου παίρνουν μια εκτεταμένη συζήτηση μέσω της έννοιας των infrasound, ή των "sub-20 Hz bass frequencies" συχνοτήτων, που είναι γνωστές για την πρόκληση σωματικής βλάβης.
πηγή
https://rhizome.org/editorial/2010/jan/06/steve-goodmans-sonic-warfare-sound-affect-and-the-/
**********************************
Τα ηχητικά όπλα (sonic warfar) είναι αληθινά και ικανά να επιτεθούν σε στρατηγικούς στόχους, λέει ο Δρ Ian McLoughlin Καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Kent,
ζητήθηκε η άποψή του, μετά την υπόθεση ότι, ένα μέλος του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Κίνα, ίσως ήταν θύμα μιας ηχητικής επίθεσης.
Η τεχνολογία για ηχητικές επιθέσεις υπάρχει, λέει ο Δρ Ian McLoughlin
H χρήση τους αυξάνει τη μελλοντική προοπτική ενός τρομακτικού τύπου αόρατου πολέμου.
Το θύμα υπέστη ήπια εγκεφαλική βλάβη, στα συμπτώματα ανέφερε "λεπτές και ασαφείς, αλλά ανώμαλες, αισθήσεις του ήχου και της πίεσης".

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι το περιστατικό στην Κίνα ήταν «πολύ παρόμοιο» και «απολύτως συνεπές» με εκείνο που βίωσαν Αμερικανοί διπλωμάτες στην Αβάνα.
Οι περισσότεροι διπλωμάτες επαναπατρίστηκαν από την Αβάνα, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κούβα ότι διεξήγαγε «επιθέσεις ηχητικών επιθέσεων» σε υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αντέδρασαν, λέγοντας: «Η Κίνα πάντα προστατεύει την ασφάλεια των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις και τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις.
"Όσον αφορά τα όσα αναφέρθηκαν σε αυτές τις εκθέσεις, η Κίνα διεξήγαγε σοβαρά μια έρευνα και έδωσε ένα πρώτο σχόλιο στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, δεν βρήκαμε κανένα λόγο ή ένδειξη για όσα αναφέρθηκαν από τις ΗΠΑ"
Ο Δρ McLoughlin είπε ότι, ενώ ισχύουν νόμοι για την κάλυψη των επιπέδων θορύβου, η παρακολούθηση όπλων που χρησιμοποιούν ήχους πολύ υψηλής συχνότητας, έξω από το φυσιολογικό εύρος της ανθρώπινης ακοής, είναι ένα, εντελώς διαφορετικό θέμα.
Έχει επισημάνει ότι σε κάποιο βαθμό τα όπλα υπάρχουν ήδη, (mainly for crowd control and repelling pirates)  αν και υπάρχουν επίσης συσκευές που αναπτύσσονται, για να σταματούν τους έφηβους να συναθροίζονται σε ορισμένες περιοχές, χρησιμοποιώντας ήχους με συχνότητα που εκείνοι μπορούν να ακούσουν αλλά οι ενήλικες δεν μπορούν.
Είπε: "Έχουμε τα εργαλεία για να ανιχνεύσουμε αυτούς τους ήχους στο εργαστήριο, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
"Θα ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστεί"
Ο κ. McClouglin είπε ότι στην περίπτωση των συμβάντων που αναφέρθηκαν παραπάνω, υποψιαζόταν ότι ήταν τα αποτελέσματα απόπειρας επιτήρησης και όχι στοχοθετημένων επιθέσεων.
Εξήγησε ότι υπήρχαν δύο τρόποι για την οπλοποίηση “weaponising”  υπερηχητικών κυμάτων (ultrasonic sound waves).
Ο πρώτος περιλαμβάνει τη θέρμανση των κυττάρων στο σώμα, προκαλώντας βλάβη.
ενώ ο δεύτερος συμβαίνει μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως"cavitation" (σπηλαίωση), όπου φυσαλίδες σχηματίζονται στο σώμα, όπως στην περίπτωση του δύτη που επιστρέφει γρήγορα στην επιφάνεια και μετά υποφέρει από τη νόσο των δυτών (decompression sickness)

Ο κ. McCloughlin πρόσθεσε: "Οι επιδράσεις του ultrasound αυξάνονται με το εύρος - ένταση (amplitude – loudness) Αλλά η θέρμανση είναι κυρίως ένα πρόβλημα επαφής με τον υπέρηχο -όταν ένας υπερηχητικός πομπός σε ακουμπά- παρά με κύματα που μεταδίδονται μέσω του αέρα.
(contact ultrasound – when an ultrasonic emitter touches you –)
"Η "cavitation", αντίθετα, μπορεί να συμβεί στο υγρό του εσωτερικού αυτιού, στον ιστό του σώματος ή στα κύτταρα. Μπορεί να είναι κάτι μεταβατικό - η φούσκα σχηματίζεται και εξαφανίζεται με κάθε κύκλο συχνότητας - ή διατηρείται. "
(το εσωτερικό αυτί είναι κυρίως υπεύθυνο για την ανίχνευση και την ισορροπία του ήχου. Ο κοχλίας, μετατρέπει τις μορφές πίεσης ήχου από το εξωτερικό αυτί σε ηλεκτροχημικές παλμούς που μεταδίδονται στον εγκέφαλο μέσω του ακουστικού νεύρου)

Όσον αφορά το μέλλον, ο κ. McCloughlin δεν ήταν πρόθυμος να υποθέσει εάν οι χώρες αναπτύσσουν ηχητικά όπλα - αλλά πρόσθεσε: «Η τεχνολογία είναι εκεί».

 πηγή 8-6-18
https://www.express.co.uk/news/world/971449/world-war-3-sonic-weapons-real-china-cuba-sonic-attack

 2 October 2009
Sonic warfare: U.S. police admit they trained a 'spotlight of sound' louder than a jet engine on G20 rioters
Αμερικανοί αστυνομικοί χτύπησαν με ηχητικά όπλα (ακουστική συσκευή μεγάλης εμβέλειας (LRAD))  διαδηλωτές στη σύνοδο της G20, στο Πίτσμπουργκ
Ο Witold Walczak, νομικός διευθυντής της Ένωσης "American Civil Liberties Union στην Pennsylvania, δήλωσε ότι η συσκευή είναι ένα στρατιωτικό όπλο ικανό να προκαλέσει μόνιμη απώλεια ακοής.

The device has also been used by SWAT teams and to warn pirates that they have been spotted
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1217451/Sonic-warfare-U-S-police-admit-trained-spotlight-sound-louder-jet-engine-G20-rioters.html

sound can have effects that go beyond hearing.
Symptoms of a sonic attack
may include dizziness, headaches, vomiting, bowel spasms, vertigo, permanent hearing loss and even brain damage.

How would an inaudible sound weapon work?
There are two options - go low or go high.
Lower frequencies than humans can hear - below 20Hz - are known as infrasound. They're used by animals including elephants, whales and hippos to communicate.

Infrasound could affect human hearing if very loud, and could cause vertigo and even vomiting or uncontrollable defecation if deployed very intensely.

But Dr Toby Heys has told the New Scientist that an attack using infrasound would rely on "a large array of subwoofers" and "wouldn't be very covert".

Given the Associated Press reports embassy staff were targeted at their residences, it's hard to see how anyone would pull that off without the huge racks of speakers giving the game away.

Ultrasound frequencies above 20,000Hz, or 20kHz, are also inaudible to humans but can damage the parts of the ear, including hairs, that pick up sound.

This is more likely in the Cuban case as ultrasound can be targeted more easily. It has many medical applications so has been at the forefront of research, and directional speakers already exist for home use. These could direct sound through walls.

But any equipment would need to be reasonably large to fit a battery that could power it strongly enough, and an ultrasound attack would place other people in the vicinity - including, potentially, the person carrying out the attack - at risk.

Steve Goodman, author of the book Sonic Warfare, told BBC Radio 4 that it was "not clear" whether inaudible soundwaves could give someone the hearing loss the state department described.

"The information given is so vague it's hard to say," he said.

Who has this kind of technology?
Again, it's not clear. And it's also not clear who would have carried out such an attack on embassy staff. Cuba has denied involvement and security analysts say it may have been done by a third country, hostile to the US.

Elizabeth Quintana, a senior research fellow at the UK-based military think tank the Royal United Services Institute (RUSI), specialises in emerging technologies in the defence world.

"The US have been surprised at the extent to which others have caught up with them in all sorts of technologies," she told the BBC.

"It's probably not so much a surprise that the technology exists, more that others are aware of it and using it."

Has sound been used as a weapon before?

Yes.   Sound cannon are used in crowd control by police forces around the world, were fitted to a ship to deter Somali pirates, and were made available for London police during the 2012 Olympics, although not used.

Some versions are capable of producing deafening sound levels of 150 decibels at one metre. They can deafen people within a 15 metre range and some can be heard miles away - not quite the subtle, covert operation supposed to have happened in Havana.

Police in the US have access to Long Range Acoustic Devices, a form of sonic cannon
Sound has been used in psychological operations too - the US army played heavy metal and Western children's music to Iraqi prisoners of war in an attempt to deprive them of rest and make them co-operate in interrogations.
And some shop owners in the UK use so-called Mosquitos, devices that emit high-pitched sounds (15-18kHz) and cannot be heard by people who have turned 25, to try to discourage teenagers from standing around near the entrance to their shops.

But in all of these examples, the person being targeted could hear the sound - a key difference from the incidents said to have happened in Havana.
πηγή
 https://www.bbc.com/news/world-us-canada-41047721


  Οι υπόηχοι, είναι ‘ήχοι’που δεν είναι αντιληπτοί από την ανθρώπινη ακοή – βρίσκονται εκτός (κάτω) από το ακουστικό φάσµα του ανθρώπινου οργανισµού .
Υπόηχοι είναι κύµατα ακουστικής ενέργειας, µε συχνότητες κάτω των 20 Ηz, δηλαδή κάτω από το ‘όριο ακουστότητας’. Εδώ θα πρέπει να σηµειωθεί ότι µερικοί άνθρωποι έιναι πιθανόν να έχουν ευρύτερη ακοή, µε χαµηλότερο όριο τα 16 Hz.

 Η έκθεση  σε υπόηχους και θόρυβο, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τον
ανθρώπινο οργανισµό µε σηµαντικές αρνητικές συνέπειες.  Όλοι οι Περιβαλλοντικοί Οργανισµοί, σε συνεργασία µε τα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αλλά και των ΗΠΑ, σκοπεύουν στην ανάπτυξη αυτού του τοµέα έρευνας ώστε να βρεθούν όλο και πιο αξιόπιστες
εφαρµογές και πρακτικές για τη µείωση του θορύβου και της έκθεσης σε υπόηχους και θόρυβο και ενδεχοµένως την προστασία της δηµόσιας υγείας.
Η αντίληψη των υπόηχων και γενικότερα των χαµηλών συχνοτήτων, δηλαδή από το 1Hz –100 Hz, είναι περισσότερο άισθηση παρά άκουσµα, ενώ σε υψηλά επίπεδα έντασης µπορούν να συντονίσουν κάποιες κοιλότητες και όργανα του σώµατος.

Οι υπόηχοι είναι κύµατα (διαταραχές σε ένα µέσο), µε συχνότητα χαµηλότερη από το κατώτατο όριο συχνοτήτων που µπορούν να γίνουν αντιληπτές από την ανθρώπινη ακοή. Πιο συγκεκριµένα, το εύρος των υποηχητικών κυµάτων ξεκινάει από τα 0,001Hz έως και τα 20Hz, συχνότητα η οποία αποτελεί το κατώτατο όριο της ανθρώπινης ακοής,
αφού το ακουστικό εύρος για τον άνθρωπο κυµαίνεται από 20Hz έως 20.000Hz (20ΚHz).
τα υποηχητικά κύµατα, είναι αρκετά µεγάλου µήκους κύµατα, γεγονός που
τα καθιστά ικανά να διανύουν τεράστιες χιλιοµετρικές αποστάσεις, ειδικά µέσα σε στερεά ή υγρά µέσα, και να παρακάµπτουν εµπόδια, χώρις σηµαντική εξασθένιση της ενέργειάς τους.
 Υποηχητικά κύµατα υπάρχουν παντού στο περιβαλλόν. Μπορεί να παράγονται από φυσικά φαινόµενα όπως ο δυνατός άνεµος, οι χιονοστιβάδες, οι σεισµοί, οι εκρήξεις ηφαιστείων, οι καταρράκτες και οι αστραπές. Καθώς επίσης, µε το σπάσιµο των παγόβουνων ή τις θαλάσσιες τρικυµίες και άλλα θαλάσσια και υποθαλάσσια φαινόµενα.

Τα ζώα όπως οι φάλαινες, οι ελέφαντες, οι ρινόκεροι, οι αλιγάτορες και οι καµηλοπαρδάλεις, χρησιµοποιούν υπόηχους για να επικοινωνήσουν µεταξύ τους σε πολύ µεγάλες χιλιοµετρικές αποστάσεις, καθώς και για να αµυνθούν ή να επιτεθούν.
 Οι υπόηχοι ωστόσο µπορεί να παραχθούν και από τον ίδιο τον άνθρωπο, µε δραστηριότητες όπως η οικοδόµηση κτιρίων, οι τεχνητές εκρήξεις, η κυκλοφορία οχηµάτων, αεροπλάνων κτλ, οι ανεµογεννήτριες, οι εργοστασιακές µηχανές, οι ανεµιστήρες αλλά και άλλες ευρείας χρήσης συσκευές (π.χ κλιµατιστικά, εξαερισµοί κτλ).
 Εποµένως, οι υπόηχοι υπάρχουν καθηµερινά σχέδον σε οποιοδήποτε περιβάλλον και µπορούν να αποτελέσουν µεγάλο κίνδυνο για τον άνθρωπο που ζει µέσα σε αυτό, ιδιαιτέρως σε υψηλά επίπεδα στάθµης έντασης και µεγάλα χρονικά διαστήµατα έκθεσης.
 Όσον αφορά στην έκθεση ενός ατόµου σε υπόηχους οποιασδήποτε πηγής, υπάρχει επικινδυνότητα για σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε νου και σώµα. Αυτές µπορεί να είναι αδιαθεσία, ναυτία, ίλιγγος, έως και σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήµατα κ.α..
Υπάρχουν ωστόσο και επιδράσεις ειδικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα φαινόµενα αίσθησης συναισθηµάτων όπως φόβος, δέος, ανατριχίλα ή τα φαινόµενα οφθαλµαπάτης, που πολλοί αποδίδουν στην ύπαρξη φαντασµάτων, ενώ δεν είναι τίποτε άλλο από εκποµπή συχνοτήτων πλησίον των 19Ηz, όπου είναι και η συχνότητα συντονισµού του ανθρώπινου µατιού.

 Ο πρωτοπόρος αναφερθής ερευνητής υποηχητικών κυµάτων, στον οποίο
ανατέθηκε και το έργο κατασκευής υποηχητικών όπλων, ήταν ο ΓαλλοΡώσος Φυσικός Βλαντιµίρ Γαβρώ (Vladimir Gavreau).Η έρευνά του στην ‘υποηχητική οπλοποιία’
ξεκίνησε το 1960, όταν κλήθηκε από τον Γαλλικό στρατό, να δηµιουργήσει ένα ισχυρό
και καταστροφικό όπλο, το οποίο ουσιαστικά θα παρήγαγε υπόηχους. Έγιναν πολλές δοκιµές στο εργαστηρίο, έως ότου κατασκευασθεί το κατάλληλο σε µέγεθος και σχεδιασµό υποηχητικό όπλο.’Ερευνες που έχουν γίνει για το συγκεκριµένο πείραµα του
23 Γαβρώ, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των δοκιµών για την κατασκευή του όπλου στο εργαστήριο, παρατηρήθηκαν τροµερά αρνητικές επιπτώσεις στους συµµετέχοντες, όπως
πόνο στα τύµπανα των αυτιών, δυσφορία, ναυτία κτλ.Ειδικότερα σε µία δοκιµή του όπλου, κατόπιν κατασκευής του,αναφέρεται ότι όλοι αρρώστησαν βαριά, ενώ ένας από την οµάδα έπαθε ολική ρίξη των οργάνων της στοµαχικής κοιλότητας, µε αποτέλεσµα  να χάσει τη ζωή του. "Ευτυχώς καταφέραµε να κλείσουµε το όπλο άµεσα. Όλοι µας
είµασταν άρρωστοι για ώρες.Όλα µας τα όργανα στοµαχικής και θωρακικής κοιλότητας επηρεάστηκαν:στοµάχι, καρδιά, πνεύµονες.Και οι άνθρωποι που βρίσκονταν στα διπλανά εργαστήρια ήταν το ίδιο άρρωστοι και πολύ εκνευρισµένοι µε εµάς."
 Ωστόσο, το πρώτο γνωστό υποηχητικό όπλο που αναφέρεται να έχει επίσηµα χρησιµοποιηθεί, προάχθηκε από το Γερµανικό στρατό, κατά τη διάρκεια του ∆ευτέρου Παγκοσµίου Πολέµου (1937-1945). Το όπλο αυτό, σύµφωνα µε τις πηγές, ονοµαζόταν 'Luftkanon" ή 'Wirbelwind Kanonew' και είχε κατασκευασθεί για να καταρρίψει τα εχθρικά αεροσκάφη, παράγοντας µία ηχητική δίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: