Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018

Η Σιγκαπούρη εντείνει τα μέτρα για αντιμετώπιση του εμπορίου άγριας ζωής, μετά το χαρακτηρισμό της ως χώρα πρωταρχικής σημασίας, από το δίκτυο Traffic. Εκστρατεία στα αεροδρόμια για ενημέρωση των ταξιδιωτών, για συμπεριφορές που απειλούν την άγρια ζωή
Σιγκαπούρη, Τα φίδια και οι σαύρες γκέκο είναι άγρια ​​ζώα, αλλά για μερικούς ανθρώπους αυτά τα ερπετά, είναι πολύτιμα αγαθά που αξίζει να παραβούν το νόμο, ώστε να μπορούν να τα κρατήσουν, ως εξωτικά κατοικίδια ζώα.
Η Αρχή Αγροτικών Τροφίμων και Κτηνιατρικής [Agri-Food and Veterinary Authority (AVA)]   δήλωσε ότι χειρίστηκε 105 περιπτώσεις που αφορούν κατοχή, πώληση ή εμπόριο ζώντων άγριων ζώων που κατασχέθηκαν στα σύνορα της Σιγκαπούρης, πραγματική κατοχή και online πωλήσεις, από το 2013 έως το 2017.
Ορισμένα από αυτά τα ζώα απαριθμούνται στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών της Άγριας Χλωρίδας και Πανίδας (CITES), μια διεθνή συμφωνία που εξασφαλίζει ότι το εμπόριο δεν απειλεί τα είδη άγριας πανίδας με εξαφάνιση.
Η Σιγκαπούρη συμμετέχει στη Σύμβαση (CITES) ως κράτος-μέρος
Τα πέντε πιο κοινά είδη αγρίων ζώων που κατασχέθηκαν είναι οι χελώνες "star tortoises" από Ινδία, σκαντζόχοιροι, πύθωνες "ball pythons" Αφρικής, sugar gliders και leopard geckos.
Αυτά τα ζώα επιτρέπεται να διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα σε ορισμένα μέρη του κόσμου, αλλά στη Σιγκαπούρη, απαγορεύεται η pet -διατήρηση τους
H Δρ Sonja Luz ( Wildlife Reserves Singapore’s Director of Conservation & Research) δήλωσε στο Channel NewsAsia ότι, τα εξωτικά άγρια ​​ζώα είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν ως κατοικίδια ζώα.  "Έχουν πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις που μπορείτε να καταλάβετε μόνο αν γνωρίζετε πραγματικά τη βιολογία του ζώου", είπε.
"Επειδή η διατήρηση τους σαν κατοικίδια, είναι παράνομη στη Σιγκαπούρη, νομίζω ότι εκεί, απλά δεν υπάρχει η σχετική τεχνογνωσία."
Θα μπορούσαν επίσης να μεταδώσουν ζωονόσους στους ανθρώπους, πρόσθεσε η Δρ Sonja. Τα ερπετά όπως τα φίδια και οι σαύρες είναι γνωστό ότι μεταφέρουν τα βακτηρίδια Salmonella, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια στους ανθρώπους.
Παρά την αυστηρή νομοθεσία της,  η Σιγκαπούρη θεωρείται ως χώρα πρωταρχικής σημασίας "country of primary concern" από το δίκτυο παρακολούθησης του εμπορίου αγρίων ζώων, TRAFFIC, όπως αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύθηκε πέρυσι.
Η Janissa Ng, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση της Σιγκαπούρης (Singapore’s World Wide Fund for Nature) δήλωσε ότι,  οι παράνομοι έμποροι χρησιμοποιούν τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Σιγκαπούρης για να πραγματοποιήσουν παράνομες δραστηριότητες.
"Το εμπόριο άγριας πανίδας και χλωρίδας στην Ασία είναι ασταμάτητο και αποτελεί καθημερινό φαινόμενο για ανθρώπους σε ολόκληρη την Ασία, ακόμα και εδώ στη Σιγκαπούρη", δήλωσε η κ. Ng.
"Είμαστε ένας κόμβος διέλευσης (κόμβος διαμετακόμισης του παράνομου εμπορεύματος) που σημαίνει ουσιαστικά ότι, οι λαθρέμποροι άγριας ζωής, εκμεταλλεύονται τη συνδεσιμότητα μας και τις ισχυρές αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις",
Η Agri-Food and Veterinary Authority (AVA) δήλωσε ότι   "για την καταπολέμηση της διακίνησης άγριων ζώων, η Σιγκαπούρη έχει θεσπίσει μέτρα όπως οι κανονισμοί, η δημόσια εκπαίδευση και οι δεσμεύσεις στη βιομηχανία. επίσης συλλέγονται πληροφορίες και διεξάγονται έρευνες".
"σε όσους παραβιάζουν τον νόμο που αφορά την παράνομη εμπορία άγριας ζωής, θα μπορούσαν να επιβληθούν πρόστιμα ύψους 500.000 δολ.των ΗΠΑ ή να φυλακιστούν για δύο χρόνια ή και τα δύο".
Παρά τα μέτρα αυτά, η ομάδα προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας [Animal Concerns Research and Education Society (ACRES)]  πιστεύει ότι χρειάζονται πιο αποτρεπτικές μέθοδοι.
ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ACRES, Anbarasi Boopal  δήλωσε ότι "υπάρχει ήδη μια αυστηρή νομοθεσία που δηλώνει σαφώς τι απαγορεύεται.
 Προσβλέπουμε πραγματικά και παροτρύνουμε ώστε κάποια στιγμή η Σιγκαπούρη να χρησιμοποιήσει προγράμματα για σκύλους "sniffer dogs" που θα καταστήσουν αυστηρότερους τους συνοριακούς μας ελέγχους"Η χρήση διαδικτυακών τόπων για την παράνομη εμπορία άγριας πανίδας είναι επίσης γεγονός, που ανησυχεί την ACRES.
Μόνο το 2017, η Μονάδα Διερεύνησης "ACRES' Animal Crime Investigation Unit" συγκέντρωσε πάνω από 500 διαφημίσεις στο διαδίκτυο, που πρόσφεραν για αγορά, απαγορευμένη άγρια ​​πανίδα.
"Είναι συγκλονιστικό να βλέπουμε το επίπεδο του ηλεκτρονικού εμπορίου που αφορά ζώντα ζώα, αλλά και των προϊόντων (μέρη του σώματος) τους", ανέφερε η κ. Anbarasi.
"Δεν υπάρχει κατάλληλη μορφή επαλήθευσης (ταυτοποίησης, verification) και επί του παρόντος δεν υπάρχουν κανονισμοί που να ελέγχουν και να ρυθμίζουν την πώληση στο διαδίκτυο ... οι άνθρωποι έχουν απλώς την πρόσβαση. Δεν χρειάζεται καν να επισκεφτούν ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων για να αναζητήσουν κάτι εξωτικό ... (αυτό) είναι το χειρότερο μέρος του ηλεκτρονικού εμπορίου », πρόσθεσε.
πηγή 4-3-18
 https://www.channelnewsasia.com/news/singapore/more-than-100-cases-ava-illegal-exotic-pets-10010512
**************************************************
Η Tracy Bain είναι υπεύθυνη προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου αγρίων ζώων, στο Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων  IFAW (senior programs officer for the wildlife crime program at the International Fund for Animal Welfare), που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και έχει την έδρα της στο Yarmouth Port.
Ενημερώνει για την εκστρατεία που θα κάνει η IFAW, φέτος το καλοκαίρι στα αεροδρόμια, όπου θα θα εκπαιδεύει τους ταξιδιώτες σχετικά με την εμπορία και τη λαθροθηρία άγριων ζώων και τον τρόπο με τον οποίο οι τουρίστες μπορούν να τους βοηθήσουν να αποτραπεί.
Η ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα άγριας πανίδας και χλωρίδας είναι μια από τις σημαντικότερες απειλές για την εξαφάνιση σπάνιων προστατευόμενων ειδών.
Σημαντικό μέτρο είναι η μείωση της ζήτησης.Αν δεν υπάρχει ζήτηση για εξωτική κουζίνα ή αναμνηστικά ή για χάιδεμα άγριας ζωής, τότε λιγότερα ζώα θα διακινούνται ή θα σκοτώνονται.
Η απαράδεκτη  ταξιδιωτική δραστηριότητα "μανία selfie", για φωτογραφίες με εξωτικά χαριτωμένα, αξιολάτρευτα ζώα μαζί μας,  αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την άγρια ​​φύση.
Αυτό αυξάνει τη ζήτηση για να δει και να αγγίξει κάποιος τα άγρια εξωτικά σπάνια ζώα και αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε περισσότερη λαθροθηρία σε χώρες όπου βασίζονται σε αυτές τις ευκαιρίες φωτογράφισης, για να βγάλουν λεφτά.
Θα μπορούσε να είναι ένα lemur στη Μαδαγασκάρη ή ένα Barbary macaque στο Μαρόκο. Αυτά τα ζώα σχεδόν πάντα συλλαμβάνονται από τη φύση ως νεογέννητα και κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες.
Δημοφιλές σε ορισμένες χώρες της Ασίας και στις ΗΠΑ είναι το cub petting. Για τους τουρίστες είναι θαυμάσιο να χαϊδεύουν ένα μωρό τίγρη ή ένα λιονταράκι. Αλλά αυτά τα αποχωρίζουν από τη μητέρα τους, που συνήθως τη δολοφονούν για να πάρουν τα μικρά της. τα νεογέννητα εκτίθενται πολλές ώρες κάθε μέρα , στην όρεξη για διασκέδαση των τουριστών. Αυτό είναι εξαιρετικά αγχωτικό και κακό για την υγεία τους.
Καθώς μεγαλώνουν τα χρησιμοποιούν για "roadside shows¨ή τα σκοτώνουν για το δέρμα, τα κόκκαλα, τα δόντια και τα πέλματά τους, που καταλήγουν στο παράνομο εμπόριο.
Κανένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν είναι καλό, δεν υποστηρίζουμε την άγρια ζωή με αυτές τις συμπεριφορές.
ένα άλλο θέμα είναι η μανία των ανθρώπων, να ανεβάζουν φωτογραφίες ή βίντεο με εξωτικά, δήθεν κατοικίδια ζώα συντροφιάς.   Το πυγμέο λόρι Nycticebus, ο δήθεν κατοικίδιος αργός λόρις "pet slow loris ένα πραγματικά αξιολάτρευτο πρωτεύον στην Ασία, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. στο YouTube παρακολουθούμε πολλούς ανθρώπους να τα ξύνουν και να τα χαϊδεύουν. Τα ζωάκια απλώνουν τα χέρια τους με κάποιο τρόπο που οι άνθρωποι νομίζουν ότι τους αρέσει, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια στρεσική αντίδραση και είναι πολύ φοβισμένα. Τώρα ο αργός λόρις κινδυνεύει να εξαφανιστεί ως είδος, εξαιτίας του παράνομου εμπορίου.
Μερικοί διοργανωτές ταξιδιών έχουν αλλάξει με θετικό τρόπο, την αλληλεπίδραση των ταξιδιωτών με την άγρια φύση.
Ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να σέβονται την άγρια φύση και να βγάζουν φωτογραφίες χωρίς βάρβαρη εκμετάλλευση της άγριας ζωής.
πηγή  20-3-18
https://www.boston.com/culture/travel/2018/03/20/how-tourists-can-help-prevent-wildlife-trafficking-and-poaching


σχετικές μας αναρτήσεις
4 Απριλίου 2018
Αυτός ο μικρός Δράκος είναι πάλι ελεύθερος! Χτύπημα στο διακρατικά οργανωμένο έγκλημα, παράνομου εμπορίου άγριας ζωής στην Ισπανία. Συνέλαβαν 9 μέλη μεγάλου δικτύου λαθρέμπορων αγρίων ζώων και κατέσχεσαν 600 σπάνια ερπετά. Ετήσιο τζίρο 23 δισεκατομμύρια δολάρια, αποφέρει αυτή η εγκληματική δραστηριότητα. Τεράστιος ο αντίκτυπος στην απώλεια βιοποικιλότητας
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2018/04/9-600-23.html


3 Απριλίου 2018
Το χαμόγελο της σαύρας, τρέλανε το instagram. Μπορούν τα ερπετά να εκφράζουν συναισθήματα?
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2018/04/instagram.html


 The Agri-Food & Veterinary Authority (AVA) crushed 7.9 tonnes of seized elephant ivory, from various detections in the recent years that estimated to be worth about $13 million on June 13, 2016.

η Σιγκαπούρη ονομάστηκε "χώρα πρωταρχικής σημασίας" από το δίκτυο παρακολούθησης άγριων ζώων Traffic, για το ρόλο της ως σημείο διέλευσης για το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου από την Αφρική προς άλλες ασιατικές χώρες.

 Αποτελεί κύριο διαμετακομιστικό κόμβο στο παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου μαζί με τη Μαλαισία, το Μαλάουι και το Τόγκο
 πηγή
 http://www.todayonline.com/singapore/spore-flagged-major-transit-point-illegal-ivory-trade

Δεν υπάρχουν σχόλια: