Τρίτη, 3 Απριλίου 2018

Το χαμόγελο της σαύρας, τρέλανε το instagram. Μπορούν τα ερπετά να εκφράζουν συναισθήματα?


Σαύρα του είδους Leopard gecko, που ζει ως κατοικίδιο στην Ιαπωνία, απέκτησε φήμη στο Instagram, γιατί στις φωτογραφίες της μοιάζει να χαμογελάει...επίσης αποδέχθηκε ένα παιχνίδι (που ο ιδιοκτήτης του αγόρασε από μια ταπεινή vending machine στην Ιαπωνία) που έχει τη μορφή ενός μικρού γκέκο.
το Leopard γκέκο, που έχει χρώμα κίτρινο και ροζ, "ακούει?" στο όνομα Kohaku και ο μικρός πλαστικός "φίλος του" ονομάζεται «Chinmari» και θεωρείται ότι αποτελεί την τέλεια λύση για την ανάγκη της σαύρας για συντροφικότητα...
Η συστέγαση, διατήρηση δύο gecko στο ίδιο τερράριουμ, είναι δύσκολη, αφού το ένα ερπετό μπορεί να ανταγωνίζεται το άλλο, να του στερεί την πρόσβαση στην τροφή και τελικά να το οδηγήσει στο θάνατο.
έτσι, ένα πλαστικό παιχνίδι διασφαλίζει ότι, ο Kohaku έχει ασφαλή συντροφικότητα...
πολλοί επικρίνουν τη διατήρηση της σαύρας σε κατάλυμα που έχει δάπεδο άμμου, αφού το ψυχρόαιμο ζώο μπορεί να την καταπιεί, ακόμα και τυχαία και να πεθάνει.
Στη φύση η μακροβιότητα του ξεπερνά τα 20 χρόνια, ενώ στην αιχμαλωσία, δεν καλύπτονται οι μεγάλες απαιτήσεις για την ορθή διατήρηση του (τροφή, θερμοκρασία, απολύμανση, περίθαλψη κλπ) έτσι παρουσιάζεται μια ποικιλία προβλημάτων υγείας και επέρχεται το πρόωρο τέλος του ζώου.
Μεγάλη συζήτηση υπάρχει για το αν οι σαύρες και τα ερπετά  μπορούν να εκφράσουν «ευχαρίστηση».
Ο Sharman Hoppes, (a clinical assistant professor at the Texas A&M College of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences) δήλωσε στο σχολικό "Pet Talk blog" ότι  η αγάπη και η ευτυχία δεν είναι απαραίτητες συγκινήσεις που χρειάζεται ένα ερπετό για να επιβιώσει. Ωστόσο εμφανίζονται αντιδράσεις, όπως ανταπόκριση στο χάδι, σε ερπετά που ζουν σε αιχμαλωσία. Οι σαύρες και οι χελώνες συμπαθούν μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους.
ο ερπετολόγος Dr. Greg Pauly είπε στο "The Dodo" ότι η ερμηνεία των συναισθημάτων της σαύρας μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς όταν πρόκειται να εκφράσει ευχαρίστηση, δεν έχει το ισοδύναμο συμπεριφοράς με ένα σκυλί που κουνάει την ουρά του ή με μια γάτα που γουργουρίζει.
Ωστόσο, ο Δρ Pauly δήλωσε ότι η «πιο διαδεδομένη» θετική συμπεριφορά είναι όταν η σαύρα φαίνεται ήρεμη, έχει κανονική αναπνοή και δεν εμπλέκεται σε αμυντικές συμπεριφορές.


πηγή 24-5-17
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-4530946/Gecko-goes-viral-smiling-toy-looks-like-him.html**********************************************************
σχετική η επιστημονική έρευνα
Μπορούν τα ερπετά να αισθάνονται ή να εκφράζουν συναισθήματα;
Γενικά, τα ερπετά δείχνουν βασικά συναισθήματα. Σύμφωνα με τον Dr. Sharman Hoppes, κλινικό βοηθό καθηγητή στο Texas A & M College of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences,τα δυο βασικά κυριότερα συναισθήματα, είναι ο φόβος και η επιθετικότητα, αλλά μπορούν επίσης να επιδείξουν ευχαρίστηση όταν χαϊδεύονται ή όταν τους προσφέρουν τρόφιμα.
τα περισσότερα κατοικίδια φίδια δεν είναι επιθετικά ζώα εκτός αν απειλούνται.
Ένα ερπετό που αισθάνεται φόβο μπορεί απλώς να προσπαθήσει να ξεφύγει, αλλά μπορεί επίσης να επιδείξει ενέργειες (ήχους) παρόμοιες με αυτές, που εκφράζουν επιθετικότητα.
Ένα πιο αμφιλεγόμενο συναίσθημα στα ερπετά είναι η έννοια της ευχαρίστησης, ή ακόμα και της αγάπης. Πολλοί αισθάνονται ότι δεν έχουν αναπτύξει αυτό το συναίσθημα, καθώς δεν τα ωφελεί φυσικά. Ωστόσο, τα περισσότερα ερπετά φαίνεται να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους που τα χειρίζονται και συχνά παρέχουν σε αυτά τροφή.
"Ορισμένα ερπετά φαίνεται να απολαμβάνουν την ανθρώπινη επαφή", πρόσθεσε ο Δρ Hoppes, "ειδικά όταν τους προσφέρονται τρόφιμα."
Ωστόσο αν και τα ψυχρόαιμα ζώα μπορεί να αναγνωρίζουν τις καλές προθέσεις των ιδιοκτητών τους, προτιμούν να μένουν μόνα τους, να είναι ήρεμα και να μη τα ενοχλούν (όπως για παράδειγμα με τη φωτογράφηση) διαρκώς.
18-8-2011
http://vetmed.tamu.edu/news/pet-talk/reptile-emotions

σχετικό δημοσίευμα
https://www.thedodo.com/what-your-lizard-companion-is--793686242.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: