Σάββατο, 7 Απριλίου 2018

Εξωτικά ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση έχουν μεγάλη ζήτηση στη διεθνή αγορά ζώων συντροφιάς. Τα νόμιμα pet shops εξωτικών ειδών, τα show στην TV που γελοιοποιούν τα έντρομα ζώα, οι κλοπές από τα καταφύγια άγριας ζωής, οι "lovers of exotic pets" και βέβαια, η ΓΚΡΙΖΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ...


Μεξικάνικο pet shop, που δέχθηκε online επικρίσεις για την πώληση εξωτικών ζώων στο Facebook, βρέθηκε ότι λειτουργεί νόμιμα, ότι έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για κάθε εξωτικό ζώο και έτσι συνεχίζει αυτό το εμπόριο.
Το κατάστημα Obsidian Reptiles στο San Luis Potosi, πουλάει μια σειρά από προστατευόμενα είδη, όπως πάνθηρες, λιοντάρια, τίγρεις και εξωτικά ερπετά.
Μετά την κριτικη που δέχτηκε στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το κατάστημα ελέχθηκε από τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα για την Προστασία του Περιβάλλοντος (Federal Attorney for Environmental Protection)
Διαπιστώθηκε ότι διαθέτει τα νόμιμα έγγραφα 
Οι εργαζόμενοι επιμένουν ότι η επιχείρησή τους είναι νόμιμη και το εμπόριο είναι "ανοιχτό και τίμιο"
το κατάστημα πλημμύρισε με εξωτικά ζώα μετά την απαγόρευση των τσίρκο με ζώα, τον Μάρτιο του 2015.
το pet shop πουλάει ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση, μέσω της σελίδας του στο Facebook
μερικά από τα ζώα που διαφημίστηκαν για πώληση το 2015
νεαρή τίγρης πωλείται για 60.000 μεξικάνικα πέσα, ή $ 3953, από το κατάστημα Obsidian Reptiles στο San Luis Potosi
Το pet shop διαφημίζει επίσης προς πώληση έναν θηλυκό πάνθηρα ηλικίας πέντε μηνών, για 90.000 πέσος ή 5930 δολάρια.
Οι διαφημίσεις για την πώληση εξωτικών ζώων -που προκαλούν αρνητικά σχόλια- προσφέρουν ακόμη εκπτώσεις και εβδομαδιαίες ευκαιρίες για ορισμένα ζώα.
Για παράδειγμα, ένας θηλυκός πάνθηρας, που όπως έχει ηλικία πέντε μηνών, κοστίζει μόνο 3896 δολάρια.
Η αγγελία στη σελίδα του Facebook αναφέρει: "Μοναδική ευκαιρία. Νόμιμα έγγραφα. Προωθείται με έκπτωση από 90.000 μεξικάνικα πέσα, στα 60.000 μεξικάνικα πέσα.
Το κατάστημα κατοικίδιων ζώων πούλησε επίσης ένα αρσενικό λιοντάρι της Αφρικής, που ήταν 22 ημερών και στη φωτογραφία του, φαίνεται ότι, κάθεται έξω από το κατάστημα τους.
Πουλήθηκαν ακόμα τίγρεις Βεγγάλης, ενάμιση
μηνών, με οδηγίες για την καλή τους διαβίωση και συμβουλές για μικροτσίπ 
***********
Η τεράστια λίστα περιελάμβανε επίσης σκίουρους prairie dogs,  που βρίσκονται επίσης στον κατάλογο απειλούμενων ειδών της Γραμματείας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων  (Secretariat of Environment and Natural Resources).
 Οι ιδιοκτήτες του καταστήματος ισχυρίστηκαν ότι, διέθεταν νομικά έγγραφα που αποδείκνυαν ότι είχαν τη νόμιμη άδεια για την πώληση αυτών των ζώων.
Ένας εκπρόσωπος του καταστήματος πρόσθεσε: "Είμαστε υπέρ της υπεύθυνης ιδιοκτησίας εξωτικών ζώων, επειδή είναι καλύτερο να έχουμε μια ανοικτή και ειλικρινή διαπραγμάτευση παρά μια απαγόρευση και παραπληροφόρηση σχετικά με το θέμα και είμαστε σοκαρισμένοι που τόσοι πολλοί συνεχίζουν να προσβάλλουν το κατάστημά μας και το έργο μας."
στην ιστοσελίδα τους ανάρτησαν επίσης ένα έγγραφο που έδειχνε τα αποτελέσματα ενός πρόσφατου ελέγχου στο pet shop. Ανέφερε ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου ήταν ικανοποιητικά, όπως πάντα.
Δήλωσαν ότι: "το κατάστημά μας δεν προωθεί είδη από παράνομη διακίνηση (λαθρεμπόριο ζώων), τα είδη που πουλάμε επιτρέπονται από τους ρυθμιστικούς κανόνες του εμπορίου.
στη φωτο, Ένα χαμαιλέοντας είναι σκαρφαλωμένος στο δάχτυλο ενός από τους υπαλλήλους του καταστήματος κατοικίδιων ζώων και πουλήθηκε για μόνο $ 112
Ο Diego Garcia, επικεφαλής του μεξικανικού κυβερνητικού τμήματος που ρυθμίζει την πώληση και το εμπόριο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση είναι ο Diego Garcia  (deputy head of the Mexican government department regulating the sale and trade in endangered species) διαβεβαίωσε ότι, τα καταστήματα πώλησης εξωτικών ειδών ζώων, που ελέγχθηκαν -μετά από πολλές καταγγελίες ακτιβιστών-  διέθεταν όλα τα νόμιμα έγγραφα.
Μετά από τον έλεγχο (investigation by Profepa), βρέθηκε ότι, υπήρχαν έγγραφα ιδιοκτησιακών πράξεων, τα οποία έδειχναν την προέλευση των εξωτικών ζώων και την άδεια του ιδιοκτήτη να τα χρησιμοποιεί, να τα εκτρέφει και να τα πουλάει στην αγορά.
οι έμποροι των εξωτικών ζώων δήλωσαν ότι, δραστηριοποιούνται με συνείδηση και αίσθημα ηθικής για το σκοπό της διατήρησης αυτών των ειδών.
 στη φωτο διαφημίζεται ένας πίθηκος του είδους 'brush ears female' που πουλήθηκε νόμιμα, για 38.000 μεξικάνικα pesos, ή 2504 δολάρια.
σε προσφορά ήταν ένα νεογέννητο λιονταράκι που πουλήθηκε μέσω του Facebook για μόλις $ 2635 (40.000 μεξικάνικα pesos)
ενώ για μια σαύρα του Νείλου (Nile monitor lizard) η τιμή ήταν διαπραγματεύσιμη.
η σελίδα διαφήμιζε επίσης ρακούν του είδους "Coati - Mexican members of the raccoon family" που η τιμή τους μπορούσε να συζητηθεί, μέσω facebook.
πολλές ευκαιρίες όπως σπάνιοι σκίουροι με μόνο $ 329 (5000 Μεξικάνικα πέσα) και ιγκουάνα για $ 350.πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3087832/Mexican-pet-shop-investigation-selling-endangered-animals-Facebook-page.html
**************************
σπάνιες χελώνες, κροκόδειλοι, αλιγάτορες, caiman, φίδια, τεράστιοι βάτραχοι αλλά και σαρκοβόρα φυτά γίνονται τα αγαπημένα κατοικίδια για λάτρεις εξωτικών ειδών.
σχετική ανάρτηση πώλησης εξωτικών ειδών στο facebook
3-4-18
http://www.wordsiseek.com/unusual-exotic-cool-pets/απαράδεκτο show στην TV με έντρομα εξωτικά άγρια ζώα...
7-4-18
http://www.ktvb.com/article/entertainment/corbin-maxey-brings-some-exotic-animals-to-megyn-kellys-show/277-536006463

κλέβουν εξωτικά ζώα από καταφύγια άγριας ζωής (μεγάλης οικονομικής αξίας)...
6-3-18
https://gizmodo.com/free-exotic-animals-dozens-of-animals-stolen-from-wild-1823546773
σήμερα
https://www.yankton.net/community/article_77341e48-3a15-11e8-ac74-db33cbd78cc5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: