Παρασκευή, 6 Απριλίου 2018

Η θυσία του Θεανθρώπου
Η θυσία του Θεανθρώπου και η Ανάσταση του
η Σταύρωση
H θανατική εκτέλεση του Χριστού, με το πιο βασανιστικό μαρτύριο  (με αγωνία, πόνο ξυλοδαρμό, διακωμώδηση, μαστιγώματα, θάνατο)  που προσπάθησε να κηρύξει  την αγάπη, την ειλικρίνεια, την εντιμότητα και την καλοσύνη.
Η πορεία του εξευτελισμού
ο Ιησούς υποχρεώθηκε να μεταφέρει στους ώμους του τον  σταυρό και να οδηγηθεί –κάτω από τη χλεύη του πλήθους- στο σημείο όπου θα σταυρώνονταν.
Πάνω στο Σταυρό  ο Κύριος Ιησούς Χριστός έκανε την πιο μεγαλειώδη διδασκαλία.
μέσα στον αβάσταχτο πόνο, που του προκαλούσε το φρικτό μαρτύριο, προσεύχεται για τους σταυρωτές του, τους δικαιολογεί  και παρακαλεί τον Ουράνιο Πατέρα Του «πατέρα μου, συγχώρεσε τους, γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν»
Ο  Χριστός κρεμάστηκε και σταυρώθηκε ανάμεσα σε δύο κλέφτες
ο ένας  κλέφτης ζήτησε  συγχώρεση των αμαρτιών του και Τον παρακάλεσε "Κύριε, θυμήσου κι εμένα τον ληστή στην ουράνια βασιλεία σου"
Ο Χριστός τον συγχώρεσε και τον διαβεβαίωσε ότι θα τον πάρει μαζί Του στον Παράδεισο.
Ο ένας ληστής γίνεται ο πρώτος πολίτης του Παραδείσου, ενώ ο άλλος πηγαίνει στην κόλαση.

Ο Χριστός καρφωμένος στο Σταυρό, ματωμένος μέσα σε φρικτούς πόνους, παρηγορεί την Παναγία Μητέρα Του και τον μαθητή Του Ιωάννη που βρίσκονται κάτω από το Σταυρό Του γεμάτοι πόνο και θλίψη. 
λέει στη Μητέρα Του, δείχνοντας τον Ιωάννη «Γυναίκα, να ποιος θα είναι ο γιος σου από δω και πέρα»  και στον Ιωάννη λέει «Να η μητέρα σου»
έτσι,  μας δείχνει το δρόμο της αυταπάρνησης, που σημαίνει να ξεχνάς το δικό σου πόνο  και να προστατεύεις με αγάπη και σεβασμό τους γονείς και τους συγγενείς σου.

Πάνω στο Σταυρό πρόφερε μια μικρή λέξη με μεγάλο νόημα «Διψώ»
οι Ρωμαίοι στρατιώτες του πρόσφεραν ένα σφουγγάρι με ξύδι και χολή και το έφεραν στα χείλη Του. Ο Χριστός διψούσε, δηλαδή επιθυμούσε έντονα τη σωτηρία της ψυχής μας και την επικράτηση της ειρήνης και της αγάπης ανάμεσα μας.
Στιγμιαία ο Ουράνιος Πατέρας πήρε για μια στιγμή το βλέμμα Του πάνω από τον Υιό Του,
ο Χριστός φωνάζει γεμάτος πόνο  "Θεέ μου, Θεέ μου γιατί με εγκατέλειψες?"
Το φρικτό Του μαρτύριο παίρνει τέλος  «Πάτερ, εις χείρας σου παρατίθεμαι το πνεύμα μου»  
ο Χριστός επιστρέφει στον Ουράνιο Πατέρα του και  σε Αυτόν παραδίδει την ψυχή Του,  έτσι μας διδάσκει ότι, πρέπει να εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στο Θεό.
********************
Ο «τελευταίος Πειρασμός» το πλανερό όραμα μια γαλήνιας, ευτυχισμένης ζωής δεν εμπόδισε την αποστολή που του εμπιστεύτηκε ο Ουράνιος Πατέρας Του.
Ο Χριστός τίναξε το κεφάλι και έφτασε στην κορυφή της θυσίας, καρφωμένος πάνω στο Σταυρό.
έκλεισε τα μάτια και τότε ακούστηκε θριαμβευτικά η κραυγή «Τετέλεσται» δηλαδή τέλεψα το χρέος μου, σταυρώθηκα, δεν έπεσα στον πειρασμό

Δεν υπάρχουν σχόλια: