Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018

Τα δένδρα εμφανίζουν καρδιακό παλμό, τη νύχτα μετακινούν τα κλαδιά τους, προς τα πάνω και προς τα κάτω, ελαφρώς. Παρουσιάζουν τακτικές περιοδικές αλλαγές στο σχήμα, συγχρονισμένες σε ολόκληρο το φυτό. Παραμένει μυστήριο ο τρόπος που ένα δένδρο αντλεί νερό και το μεταφέρει από τις ρίζες του προς το υπόλοιπο σώμα του

 Τα δέντρα έχουν καρδιακό παλμό.   Oι ερευνητές παρομοιάζουν τη νυχτερινή κίνηση των κλαδιών, με κάποιου είδους παλμό.
Όταν ο ήλιος δύει, κάποια  δέντρα κινούν τα κλαδιά τους πάνω ή κάτω κατά ένα εκατοστό ή περισσότερο. Tη νύχτα πολλά δένδρα, μετακινούν περιοδικά τα κλαδιά τους, προς τα πάνω και προς τα κάτω ελαφρώς.
Αυτό υποδηλώνει ότι, ίσως τα δέντρα αντλούν αργά νερό που μεταφέρεται από τις ρίζες τους, προς τα πάνω, δηλαδή εμφανίζουν ένα είδος  παλμού.

ο András Zlinszky του Πανεπιστημίου Aarhus στην Ολλανδία δήλωσε στο New Scientist
"ανακαλύψαμε ότι τα περισσότερα δένδρα έχουν τακτικές περιοδικές αλλαγές στο σχήμα, συγχρονισμένες σε ολόκληρο το φυτό σε χρονική περίοδο μικρότερη από ένα κύκλο ημέρας-νύχτας,  που οφείλονται σε περιοδικές μεταβολές στην πίεση του νερού"
Για μια μελέτη του 2017 , ο Zlinszky και ο συνάδελφός του, Anders S Barfod,( Associate Professor at Aarhus University, Department of Ecoinformatics & Biodiversityχρησιμοποίησαν  επίγεια σάρωση με λέιζερ υψηλής ανάλυσης (TLS),  μια τεχνική υψηλής ανάλυσης στην  τρισδιάστατη φωτογράφηση  [terrestrial laser scanning (TLS), a high resolution three-dimensional surveying technique]
Ο Zlinszky και ο Barfod εξήγησαν τη θεωρία τους στην πιο πρόσφατη μελέτη τους στο περιοδικό Plant Signaling and Behavior .
Ωστόσο οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εξηγήσουν πως ένα δέντρο καταφέρνει να αντλήσει νερό και να το μεταφέρει από τις ρίζες του προς το υπόλοιπο σώμα του. Υποθέτουν ότι ίσως, ο κορμός πιέζει απαλά το νερό, ωθώντας το προς τα πάνω μέσα από το ξυλόμιο, ένα σύστημα αγώγιμο ιστού στον κορμό, του οποίου η κύρια δουλειά είναι να μεταφέρει νερό και θρεπτικά συστατικά από τις ρίζες στους βλαστούς και τα φύλλα.
Μελέτησαν 22 δένδρα που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά είδη σε μια νυχτερινή περίοδο 12 ωρών για τη μέτρηση των νυκτερινών αλλαγών στο σχήμα
Οι συνθήκες του περιβάλλοντος φωτός ήταν συνεχώς σκοτεινές μεταξύ ηλιοβασιλέματος (7:30 μ.μ.) και ανατολής (6:00 π.μ.), και οι περισσότερες αλλαγές στην κατεύθυνση της κίνησης σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου
σε όλα τα δένδρα ανιχνεύτηκε κίνηση στα κλαδιά τους,  κατά 1-1,5 εκατοστό προς τα πάνω ή προς τα κάτω, ενώ επτά είδη δένδρων εμφάνισαν ‘sleep motion.’ (τα κλαδιά τους χαμήλωναν τη νύχτα και επανέρχονταν στην προηγούμενη θέση τους την ημέρα, μετά από λίγες ώρες  ‘sleep cycle’) και αυτός ο ύπνος δεν ήταν πάντα 12ωρος (εμφάνιζε μικρότερη ή μεγαλύτερη χρονική περίοδο)
πηγή 23-4-18
https://www.mnn.com/earth-matters/wilderness-resources/stories/trees-might-have-heartbeat
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5653667/The-heartbeat-tree-Scientists-discover-plants-pulsate-night.html

Not All Trees Sleep the Same—High Temporal Resolution Terrestrial Laser Scanning Shows Differences in Nocturnal Plant Movement
 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2017.01814/full
András Zlinszky1,2*, Bence Molnár3 and Anders S. Barfod2
1..Balaton Limnological Institute, Centre for Ecological Research, Hungarian Academy of Sciences, Tihany, Hungary
2..Ecoinformatics and Biodiversity Section, Department of Bioscience, Aarhus University, Aarhus, Denmark
3..Department of Photogrammetry and Geoinformatics, Budapest University of Technology and Economics, Budapest, Hungary
Circadian leaf movements are widely known in plants, but nocturnal movement of tree branches were only recently discovered by using terrestrial laser scanning (TLS), a high resolution three-dimensional surveying technique.

η κιρκαδική κίνηση είναι ένα μεταβαλλόμενο φαινόμενο στα φυτά, πιθανότατα ελεγχόμενο από έναν περίπλοκο συνδυασμό ανατομικών, φυσιολογικών και μορφολογικών παραγόντων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: