Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018

Αυτός ο μικρός Δράκος είναι πάλι ελεύθερος! Χτύπημα στο διακρατικά οργανωμένο έγκλημα, παράνομου εμπορίου άγριας ζωής στην Ισπανία. Συνέλαβαν 9 μέλη μεγάλου δικτύου λαθρέμπορων αγρίων ζώων και κατέσχεσαν 600 σπάνια ερπετά. Ετήσιο τζίρο 23 δισεκατομμύρια δολάρια, αποφέρει αυτή η εγκληματική δραστηριότητα. Τεράστιος ο αντίκτυπος στην απώλεια βιοποικιλότητας


 Ισπανία, τεράστιο εγκληματικό δίκτυο, παράνομης διακρατικής εμπορίας άγριας ζωής, από όλο τον κόσμο προς την Ευρώπη, εξαρθρώθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος της Ισπανίας (κρατική υπηρεσία περιβάλλοντος και αστικής ανάπτυξης "Fiscalía de Medio Ambiente y Urbanismo") και από την πολιτοφυλακή "Spanish Guardia Civil" σε συνεργασία με την  Europol, στις 9 Μαρτίου.
Οι ισπανικές αρχές κατέσχεσαν περισσότερα από 600 ερπετά (είδη απειλούμενα με εξαφάνιση ή προστατευόμενα με τη συνθήκη (CITES)--- Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora ) που διακινήθηκαν από χώρες της Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και της Ωκεανίας για αναπαραγωγή ή πώληση σε κερδοφόρες ευρωπαϊκές αγορές.
Οι πράκτορες της SEPRONA συνέλαβαν 9 άτομα και διερεύνησαν άλλα 8 για εγκλήματα κατά της πανίδας, του λαθρεμπορίου, της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας και της κακοποίησης των ζώων.
Τα μέλη της εγκληματικής ομάδας αγόραζαν τα ζώα από την Αυστραλία, τα νησιά Φίτζι, το Μεξικό, τη Νέα Ζηλανδία, το Ομάν και τη Νότια Αφρική, και έπειτα τα μετέφεραν παράνομα στην Ισπανία.
Χρησιμοποιούσαν “mules” για την παράνομη εισαγωγή τους στην Ευρώπη.
Μόλις διακινούνταν στην Ευρώπη, τα σπάνια είδη ερπετών πωλούνταν σε εξειδικευμένες εμπορικές εκθέσεις.
Tο δίκτυο λαθρεμπορίου ;άγριας ζωής, χρησιμοποιούσε επίσης πλαστά έγγραφα εμπορίου,  που απαιτούνται για τη νόμιμη κατοχή αυτών των ζώων, που συχνά ξεπλένονται  “laundered” με πραγματικά έγγραφα που επιτρέπουν την αναπαραγωγή ή την κατοχή παρόμοιων ειδών.
Ως αποτέλεσμα, πολλά από τα ερπετά που κατασχέθηκαν ήταν νεκρά και κατεψυγμένα, μια πρακτική που επιτρέπει στους διακινητές να χρησιμοποιούν τη νομική τεκμηρίωση των νεκρών ζώων για παρόμοια παράνομα διακινούμενα είδη. (χρησιμοποιούν τα χαρτιά των νεκρών ζώων, για άλλα ζωντανά σπάνια είδη)
Η πλειοψηφία των ειδών άγριας ζωής που κατασχέθηκαν στις 9-3-18, ήταν απειλούμενα και προστατευόμενα από τη σύμβαση  [(CITES)διεθνής συμφωνία για τη ρύθμιση του παγκόσμιου εμπορίου άγριων ζώων]
Το εγκληματικό δίκτυο είχε οργανώσει μια παράνομη μεταφορά ζώων, από την έρημο Sonoran στο Μεξικό.  Στα ζώα από την έρημο Sonoran περιλαμβάνονται, μια μοναδική είδους Τερραπίνη χελώνα, Terrapene nelsoni, που αφού εισάγονταν κρυμμένη στις αποσκευές, θα πωλούνταν σε διαφορετικούς πελάτες της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, τα ζώα αυτά κατασχέθηκαν πριν φτάσουν στον προορισμό τους.
Εκτός από αυτές τις χελώνες, κατασχέθηκαν μοναδικά σπάνια ζώα όπως σαύρες που προέρχονται από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, διαφορετικές ποικιλίες Ιγκουάνα Φίτζι, που έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα στα νησιά Φίτζι, σπάνιοι χαμαιλέοντες της Νότιας Αφρικής ή Αφρικανική σαύρα του γένους Uromastyx, όλα αυτά τα ζώα,  θα είχαν εισαχθεί παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Τα είδη αυτά πωλούνται σε ανοικτές εκθέσεις που εξειδικεύονται σε αυτό το είδος ζώων, μετά καταλήγουν σε οποιοδήποτε προορισμό στην Ευρώπη, ή εξάγονται και πάλι εκτός  Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Στο πλαίσιο της επιχείρησης που έγινε στις 9-3-18, με την ονομασία JUNGLE V , συμμετείχαν συνολικά αρχές επιβολής του νόμου από 17 χώρες παγκοσμίως.
Η επιχείρηση υποστηρίχτηκε από την Europol, η οποία παρείχε αναλυτική και επιχειρησιακή υποστήριξη, σε όλα τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη.
Η Europol βοήθησε τους αστυνομικούς της Guardia, να δημιουργήσουν μια ομάδα στην Ισπανία με ένα κινητό γραφείο και δυνατότητες "UFED extraction capabilities" την ημέρα
που η δράση τους συντονίστηκε διεθνώς.

Η Europol παρείχε στους αστυνομικούς της ομάδας, τη δυνατότητα ανάλυσης πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και ιατροδικαστική υποστήριξη  (real-time intelligence analysis and forensic support).
Αυτό συνέβαλε στον εντοπισμό διακρατικών συνδέσεων  (transnational links) με άλλα σοβαρά και οργανωμένα εγκλήματα.
Η έρευνα ξεκίνησε αρχικά στις Κάτω Χώρες, όπου οι ολλανδικές αρχές συνέλαβαν τρεις ισπανούς πολίτες τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν οι τελωνειακοί υπάλληλοι ανακάλυψαν ότι, περισσότερα από 250 ερπετά από το Μεξικό μεταφέρθηκαν λαθραία μέσα στις βαλίτσες τους.

 *****************************************
6-9-16 
Τρεις Ισπανοί συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Schiphol όταν τελωνειακοί υπάλληλοι βρήκαν 259 ερπετά μέσα σε τέσσερις βαλίτσες (είδη αξίας περίπου 80.000 ευρώ στην ανοικτή αγορά)
Η μεταφορά περιελάμβανε φίδια, σαύρες και χελώνες, από τα οποία 10  ζώα είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Η προέλευση των ζώων ήταν το Μεξικό και ο προορισμός ήταν ο αερολιμένας Μαδρίτης-Μπαράτζας.
Οι τρεις άνδρες ήταν στη διαδρομή από το Μεξικό στην Ισπανία, όταν σταμάτησαν στο Schiphol. Πολλά από τα ερπετά στις τσάντες τους ήταν προστατευόμενα είδη, συμπεριλαμβανομένων 14 chucawallas (είδος σαύρας που βρίσκεται μόνο στο μεξικάνικο νησί San Esteban).
Το παράνομο εμπόριο άρχισε σε διάφορες χώρες, όπου αποκτήθηκαν συγκεκριμένα είδη ζώων λόγω της σπανιότητας, της ιδιαιτερότητάς τους ή ακόμη και της επικινδυνότητας, χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ελκυστικά για έναν πολύ αποκλειστικό τομέα συλλεκτών.
************************************
Τον προηγούμενο μήνα, ένας Γερμανός  συνελήφθη επίσης στο αεροδρόμιο Schiphol όταν οι τελωνειακοί υπάλληλοι βρήκαν δεκάδες φίδια, σαύρες και άλλα ερπετά κρυμμένα στη βαλίτσα του.
Ο Γερμανός βρισκόταν στη διαδρομή από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία όπου θα πουλούσε τα ζώα (αξίας περίπου 30.000 ευρώ) σε μια έκθεση ερπετών.
Τα περισσότερα από αυτά τα είδη ερπετών, βρίσκονται σε επίσημους καταλόγους ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.
Περίπου 40 σπάνια ερπετά ήταν κλεισμένα μέσα σε ένα πλαστικό κουτί μέσα στη βαλίτσα και μερικά δεν επιβίωσαν στο μεγάλο ταξίδι.
Τα επιζώντα ζώα μεταφέρθηκαν σε ειδικό καταφύγιο ερπετών. Ο Γερμανός κατηγορήθηκε για διακίνηση απειλούμενων ειδών χωρίς κατάλληλες άδειες και επίσης γιατί έθεσε σε κίνδυνο την ευημερία των προστατευόμενων ειδών.
Στα τέλη Αυγούστου, αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι κατέσχεσαν ρεκόρ παράνομων ζωικών προϊόντων (including swordfish horns, mounted crocodiles and coral from five storage units in North Brabant)
πηγή
http://www.dutchnews.nl/news/archives/2016/09/three-arrested-with-suitcases-full-of-reptiles-at-schipol/
***************************************
Η πρόσφατη επιχείρηση εξάρθρωσης του εκτεταμένου δικτύου διακίνησης άγριας ζωής στην Ισπανία, αποτελεί υπενθύμιση ότι, το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής έχει διακρατική εμβέλεια
Η διακίνηση άγριας ζωής, είναι μία από τις πιο επικερδείς διεθνικές οργανωμένες εγκληματικές δραστηριότητες στον κόσμο, που παράγουν ετησίως μεταξύ 7 και 23 δισεκατομμύρια δολάρια παράνομου κέρδους, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος  (Global Initiative Against Transnational Organized Crime).
 [transnational organized environmental crime is deemed to be one of the most proftable global illegal activities. To estimate the true scale of the problem remains extremely difcult and studies on the matter provide very diferent fgures. The global value of illegal trade in protected species has been estimated 7-23 billion USD per year. The global value of illegal fshing is an estimated 10-30 billion USD per year. The illegal timber industry is worth an estimated 30-100 billion USD per year. ]
πηγή
http://globalinitiative.net/wp-content/uploads/2015/04/tightening-the-net.pdf
Ωστόσο, οι αρχές δίνουν σχετικά λιγότερη προσοχή στο επικερδές παράνομο εμπόριο ζώων, από την προσοχή που δίνουν για τα ναρκωτικά και τα όπλα και υπάρχει ελάχιστη συναίνεση σχετικά με τις πολιτικές που θεωρούνται ως οι πιο επιτυχείς για την καταπολέμησή του.
σχετικά στη διεύθυνση
https://www.insightcrime.org/tag/eco-trafficking/
Πολλές εκστρατείες κατά της άγριας πανίδας και χλωρίδας επικεντρώνονται σε άγρια ζώα όπως οι τίγρεις και οι ελέφαντες, ενώ άλλα είδη υψηλού κινδύνου λαμβάνουν λιγότερη προσοχή.
Τα ερπετά, αν και δεν είναι συχνά στο προσκήνιο, αποτελούν το δεύτερο πιο διαδεδομένο είδος ζώων παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 28% όλων των ζώων που κατασχέθηκαν παγκοσμίως μεταξύ 1999 και 2015, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).
Η εμπορία αγρίων ζώων θεωρείται μία από τις κυριότερες διεθνικές εγκληματικές δραστηριότητες που δημιουργεί τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη και έχει επίσης τεράστιο αντίκτυπο στην απώλεια βιοποικιλότητας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου.
πηγές 13-3-18
https://www.insightcrime.org/news/brief/spain-dismantles-cold-blooded-wildlife-trafficking-ring/
http://www.guardiacivil.es/es/prensa/noticias/6522.html
https://news247worldpressuk.com/2018/03/12/europol-more-than-600-smuggled-reptiles-found-in-spain-9-people-arrested/
https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/more-600-smuggled-reptiles-found-in-spain-9-people-arrested
  10 Μαρτίου  Χάγη, Netherlands ·
This little dragon is free again! Big hit by Guardia Civil and Europol against an organised crime group trafficking more than 600 protected reptiles from the Americas, Asia, Africa and Oceania.
#EnvironmentalCrime #ProtectedSpecies #Environment ‬
https://www.facebook.com/europol/posts/1610843805651936
 https://twitter.com/Europol
Δεν υπάρχουν σχόλια: