Δευτέρα, 9 Απριλίου 2018

στο "σύνδρομο Capgras" ο ασθενής πιστεύει ότι αγαπημένα του πρόσωπα αντικαταστάθηκαν από κλώνους ή ρομπότ που προσπαθούν να τον εξαπατήσουν. ένας Capgras ασθενής πίστευε ότι ζούσε με 6 doppelgängers πανομοιότυπες παραλλαγές της συζύγου του και ένας άλλος ασθενής με ‘Capgras Delusion’ νόμιζε ότι, το FBI αντικατέστησε τη γάτα του με πανομοιότυπο κατάσκοπο
το περίεργο σύνδρομο Capgras κάνει τον πάσχοντα να νομίζει ότι, κάποιο αγαπημένο φιλικό ή συγγενικό του άτομο (ή ακόμα και ο/η σύζυγος του) έχει αντικατασταθεί από έναν πανομοιότυπο απατεώνα.
***************
ένα φθινοπωρινό απόγευμα στο κεντρικό πάρκο της Νέας Υόρκης, η Carol Berman είχε την τρομακτική συνειδητοποίηση ότι, ο επί 40 χρόνια σύζυγος της, έπαψε να την αναγνωρίζει.
Στα μάτια του, δεν ήταν η πραγματική Carol, αλλά μάλλον μια περίεργη γυναίκα που προσποιούνταν ότι ήταν Carol, ενώ στην πραγματικότητα ήταν μια απατεώνισσα.
είχαν βγει έξω για μια βόλτα, όταν άρχιζε να φωνάζει σε μια γυναίκα με παρόμοια κόμμωση, που βρισκόταν λίγο μακρύτερα στο δρόμο: "Carol! Carol, έλα εδώ! "
Σοκαρισμένη η Carol τον κοίταξε στα μάτια και τον καθησύχασε ότι βρισκόταν εκεί, στο πλάϊ του. Αλλά εκείνος αρνήθηκε να  αναγνωρίσει ότι ήταν η πραγματική σύζυγος του.
Ο Marty Berman ήταν ένας ευφυής και σκληρά εργαζόμενος δικηγόρος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Στα 74 χρόνια του εμφάνισε άνοια. Δεν μπορούσε να κάνει μια απλή αριθμητική πράξη (π.χ.αφαίρεση) και χανόταν στο δρόμο.
Αλλά το πιο οδυνηρό ήταν όταν ανέπτυξε την αυταπάτη για τη σύζυγό του Carol λίγα χρόνια πριν να εμφανίσει άνοια.
Το σύνδρομο Capgras είναι μια ψυχολογική κατάσταση που παρακινεί ένα άτομο να πιστέψει ότι τα αγαπημένα πρόσωπα έχουν αντικατασταθεί από "πανομοιότυπα διπλότυπα" άτομα.
( identical duplicates of themselves).
 Ως βοηθός της ψυχιατρικής κλινικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η Carol είχε θεραπεύσει αρκετούς ασθενείς με Capgras.
Αλλά ήταν ιδιαίτερα οδυνηρό το γεγονός ότι, το πιο αγαπημένο της πρόσωπο βίωνε την ‘Capgras Delusion’ καθώς επίσης εμφάνιζε και άνοια. Νόμιζε ότι η γυναίκα του ήταν ένας ξένος εισβολέας που έμπαινε στη ζωή του.
Η αυταπάτη ‘Capgras Delusion’ είναι μια άγνωστη μυστηριώδης ψυχική ασθένεια και δεν υπάρχουν απαντήσεις,  για το πως συμβαίνει.
Οι ερευνητές λένε ότι κάτι συμβαίνει στο "complex brain system" σύστημα του εγκεφάλου - ένα σύστημα που περιλαμβάνει μνήμη, συγκίνηση και αυτοπροσδιορισμό (memory, emotion and self-identification)- που επιτρέπει τις απρόσκοπτες αλληλεπιδράσεις με τα αγαπημένα πρόσωπα, που συχνά θεωρούμε δεδομένες.
Η περίπτωση του Marty Berman πιθανότατα εξελίχθηκε εξαιτίας της άνοιας "Lewy body dementia", λέει η Carol, η ίδια ασθένεια που είχε σκοτώσει τον πατέρα του. Αυτή η κατάσταση είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος άνοιας μετά από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και προκαλείται από την ανώμαλη συσσώρευση στον εγκέφαλο πρωτεϊνών που ονομάζονται Lewy bodies.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το σύνδρομο Capgras είναι σχετικά κοινό σε ασθενείς με άνοια Lewy Body, με μία αναφορά που διαπιστώνει επιπολασμό 16,6%. Ο Berman τελικά, έπρεπε να μπει σε γηροκομείο.
Όπως και άλλοι ασθενείς με Capgras, ο Marty Berman πίστευε ότι η σύζυγός του είχε αντικατασταθεί από μια απατεώνισσα. Άλλοι έχουν απομακρύνει τα αγαπημένα τους πρόσωπα, γιατί άρχισαν να νομίζουν ότι είναι αλλοδαποί, ρομπότ ή κλώνοι.
σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υπήρξαν συγκλονιστικές πράξεις βίας προς το -αγαπημένο τους- πρόσωπο, που οι πάσχοντες με ‘Capgras Delusion’ δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν.
το 2014, αναφέρθηκαν δυο περιπτώσεις όπου πάσχοντες με Capgras syndrome, δολοφόνησαν τις μανάδες τους
.........................................
ιστορικό έρευνας
συχνά αναφέρεται βίαιη συμπεριφορά σε περιπτώσεις συνδρόμου του Capgras,  ένα σύνδρομο εσφαλμένης ταυτοποίησης που χαρακτηρίζεται από την ψευδή πεποίθηση ότι απατεώνες έχουν αντικαταστήσει τους ανθρώπους που συνδέονται με τον πάσχοντα.
Στόχος η καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ του συνδρόμου Capgras και της βίας.
Το σύνδρομο Capgras μπορεί να είναι ένας ειδικός παράγοντας κινδύνου για τη βία σε βάρος άλλων, ιδιαίτερα για τη δολοφονία του "delusionally misidentified" προσώπου.
περισσότερα στη διεύθυνση
http://www.jflmjournal.org/article/S1752-928X(13)00286-2/abstract
...................................
Το 2015 σε άλλο περιστατικό αναφέρεται ότι ένας Capgras ασθενής με Πάρκινσον, βίωνε οξύ ψυχωσικό επεισόδιο με αυταπάτες, κατά τη διάρκεια του οποίου γινόταν βίαιος απέναντι στη σύζυγο του. Ο ασθενής είχε ιστορικό εγκεφαλικού τραυματισμού που υπέστη όταν έπεσε με αλεξίπτωτο στο στρατό.
αρχικά είχε διαταραχές ύπνου, ήπια κατάθλιψη και μερικές φορές οπτικές ψευδαισθήσεις στη διάρκεια των οποίων ανέφερε ότι έβλεπε έναν εισβολέα στο σπίτι του, είχε επίσης την παράνοια ότι η γυναίκα του ήταν άπιστη.
στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση (bilateral STN DBS placement) επιτέθηκε σε νοσοκόμα και είχε την ψευδαίσθηση ότι το προσωπικό του νοσοκομείου ήθελε να τον δολοφονήσει.
Συνέχισε να έχει σημαντική παράνοια, κυρίως όσον αφορά τη σύζυγό του, και κάποιες αυταπάτες μιας εισβολής στο σπίτι. Περίπου 3 εβδομάδες μετά την ενεργοποίηση του DBS, ο ασθενής κατέληξε να πιστεύει ότι ζούσε με πέντε ή έξι doppelgängers της συζύγου του, όλες «έμοιαζαν να κάνουν διαφορετικές δουλειές στο σπίτι, με το ίδιο όνομα'. Ωστόσο αναγνώριζε εύκολα άλλα μέλη της οικογένειας.
Η φαρμακευτική του αγωγή εντάθηκε, αφού απειλούσε με μαχαίρι  μία από τις «παραλλαγές» της συζύγου του, πιστεύοντας ότι τον εμπόδιζε να δει την πραγματική σύζυγό του.
Η ψευδαίσθηση ότι η σύζυγος  ήταν 6 διαφορετικοί άνθρωποι, εκφραζόταν με βίαιες χειρονομίες προς τις διάφορες «παραλλαγές» της συζύγου του.
Πέθανε αργότερα από καρδιακή αρρυθμία.
πηγή
a 2015 report details how a Capgras patient with Parkinson’s disease became increasingly violent toward the different “versions” of his wife.
https://www.karger.com/Article/FullText/431081
...................
το 1989 ένας Capgras ασθενής, αποκεφάλισε τον πατέρα του γιατί νόμιζε ότι ήταν ρομπότ και ήθελε να βρει τις μπαταρίες και τα μικροφίλμ μέσα στο κεφάλι του.

9-6-16
https://www.psychologytoday.com/us/articles/200711/quirky-minds-invasion-the-body-snatchers
Άμυνα ενάντια Doppelgangers
https://pdfs.semanticscholar.org/3f7b/19ecf3c7ce3bfb916f23b1f152aa2e524351.pdfacf5ef3deb51+&cd=6&hl=el&ct=clnk&gl=gr
.......................................
Το σύνδρομο Capgras, έλαβε την ονομασία του από το Γάλλο ψυχίατρο Joseph Capgras, ο οποίος το διέγνωσε πρώτος το 1923. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής νομίζει ότι ο σύζυγος, ο φίλος του ή ο αδελφός του έχει αντικατασταθεί από έναν απατεώνα.
εντύπωση προκαλεί ότι ο πάσχων μπορεί να αναγνωρίσει το αγαπημένο του πρόσωπο μέσω τηλεφώνου, ενώ η ψευδαίσθηση -για τον πανομοιότυπο κλώνο- συμβαίνει όταν συναντιέται μαζί του και το βλέπει...
................................................................
12-2-16
71χρονος ασθενής με  σύνδρομο Capgras πιστεύει ότι η γάτα του έχει αντικατασταθεί με "impostor cat" που στάλθηκε από το FBI για να τον κατασκοπεύσει.
αυτή δεν είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ενός ατόμου που ήταν πεπεισμένο ότι το κατοικίδιο ζώο του ήταν  απατεώνας:
Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αποκαλύπτει δύο περιπτώσεις που αναφέρονται σε γάτες κατοικίδια ζώα,  δύο περιπτώσεις σε πτηνά συντροφιάς και μία σε σκύλο κατοικίδιο ζώο. Η πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ενός ψυχωτικού επεισοδίου.
https://www.thecut.com/2016/02/man-who-believed-his-cat-was-a-spy.html
..........................................
15-2-14 αποκεφάλισε τον 7χρονο γιο του γιατί πίστευε ότι είχε αντικατασταθεί από ένα ανδρείκελο
https://www.nbcnews.com/news/us-news/father-ruled-insane-boys-decapitation-n30916 
..........................................
 http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1345131/BBC-presenter-Michael-Mosleys-shocking-discovery-thanks-revolutionary-brain-scan.html


my conspiracy senses are tingling.
What iF SOME of the people with Capgras Syndrome are Telling the Truth?
people who "suffer" from "schizophrenia" are able to see/hear into dimensions that the rest of us are blissfully unaware of.
So, if.... you were fully aware that your loved one had been replaced by an exact copy...what in the HELL are you supposed to say?
Who in the HELL are you supposed to confide in?
............................
A sane person that is confronted with an "insane" reality would have the wherewithall to keep his mouth shut
because he knows how insane he would sound.
..................................................
 I have definitely come across some people where I live that are convinced that malevolent ETs are replacing people with replicas.
the human mind is a very scary place. we should all be thankful for good mental health; a completely different world is just a car accident or trip down the stairs away.
πηγές
http://www.abovetopsecret.com/forum/thread712112/pg1
https://en.wikipedia.org/wiki/Capgras_delusion

Δεν υπάρχουν σχόλια: