Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Οι εγκέφαλοι των ανδρών και των γυναικών δεν συντονίζονται κατά τη διάρκεια μιας συνεργασίας


Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει διαπιστώσει ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου σε άνδρες και γυναίκες, είναι διαφορετική κατά τη διάρκεια που συνεργάζονται μεταξύ τους σε διάφορα καθήκοντα.
Οι άνδρες και οι γυναίκες προσεγγίζουν τα προβλήματα με διαφορετικούς τρόπους, επειδή οι εγκέφαλοί τους δεν είναι σε συγχρονισμό. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που τα ζευγάρια καυγαδίζουν μεταξύ τους τόσο συχνά.

Η συνεργασία μεταξύ φίλων, συναδέλφων ή ακόμα και κυβερνητικών προσώπων, θεωρείται θεμέλιο για την ανθρώπινη κοινωνία
Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες συνεργάζονται περισσότερο όταν εποπτεύονται από άλλες γυναίκες και ότι οι άνδρες τείνουν να συνεργάζονται καλύτερα σε μεγάλες ομάδες.
Ενώ προτάθηκαν θεωρίες για την αιτία αυτών των διαφορών, λίγοι ερεύνησαν πραγματικά τον εγκέφαλο.

Ο Δρ Joseph Baker που συνέγραψε την μελέτη δήλωσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των όσων γνωρίζουμε προέρχεται από στείρες μελέτες που γίνονται σε ένα μόνο πρόσωπο, με ένα μηχάνημα MRI.»
Αντί να χρησιμοποιήσουν MRI, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται "hyperscanning"  κατά την οποία η δραστηριότητα του εγκεφάλου δύο ατόμων αποτιμάται ταυτόχρονα, καθώς αλληλεπιδρούν.
Η ομαδική εργασία είναι το κλειδί για κάθε σχέση. Και ενώ από καιρό είναι γνωστό ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τη συνεργασία, οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό, είναι άγνωστοι.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να συνεργαστούν με έναν εταίρο, ενώ παρακολουθούνταν η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους.
Στη μελέτη συμμετείχαν 222 συμμετέχοντεςκαι στον καθένα αντιστοιχούσε, ένας συνεργάτης.
Τα ζεύγη αποτελούνταν από δύο αρσενικά, δύο θηλυκά ή ένα αρσενικό και ένα θηλυκό άτομο.
Οι εταίροι κάθισαν ο ένας απέναντι από τον άλλο, καθένας μπροστά από έναν υπολογιστή, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει ο ένας στον άλλο.
Τους ζητήθηκε να πατήσουν ένα κουμπί, όταν ένας κύκλος στην οθόνη του υπολογιστή άλλαζε χρώμα. Ο στόχος της αποστολής τους, ήταν να πατήσουν το κουμπί ταυτόχρονα με το σύντροφό τους.
Μετά από κάθε δοκιμή, το ζευγάρι μάθαινε ποιος πάτησε το κουμπί νωρίτερα και πόσο πιο γρήγορα. Πραγματοποιήθηκαν 40 δοκιμές για να γίνει το χρονοδιάγραμμά τους, όσο το δυνατόν πιο ακριβές.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο τα ζεύγη αρσενικών απέδωσαν καλύτερα από ότι τα ζεύγη των θηλυκών ατόμων.
κοιτάζοντας τα εγκεφαλογραφήματα παρατηρήθηκε ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα στα ζευγάρια του ίδιου φύλου ήταν εξαιρετικά συγχρονισμένη κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.
Ωστόσο στα ζεύγη μικτού φύλου, οι σαρώσεις του εγκεφάλου δεν παρουσίαζαν συνοχή (διέφερε η θέση συνοχής)
Οι εγκέφαλοι των αρσενικών και θηλυκών ατόμων έδειξαν διαφορετικά μοτίβα δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της άσκησης και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πως οι διαφορές αυτές σχετίζονται με το φύλο, στην ενημέρωση στρατηγικής της συνεργασίας.
Επιπλέον τα αποτελέσματα της μελέτης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση μεθόδων για τη διδασκαλία δεξιοτήτων συνεργασίας, αλλά και για αποτελεσματικότερες θεραπείες για άτομα με διαταραχές αυτισμού
Πηγή 8-6-16
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3631042/Is-couples-argue-Men-women-approach-problems-different-ways-brains-aren-t-sync.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: