Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Σκυλάκι θα έχανε τη ζωή του από τσίμπημα μέδουσας, στη νότια ΟυαλίαΗνωμένο Βασίλειο,  South Wales, στην παραλία Saundersfoot beach στο Pembrokeshire.
Η Peppa, ένα 6χρονο σκυλάκι ράτσας «wire fox terrier» κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του, από τσίμπημα μέδουσας.
Η 43χρονη ιδιοκτήτριά του Sarah Evans, με τον σύζυγό της Geraint,  έλυσαν την Peppa από το λουρί και το περιλαίμιό της, μόλις έφτασαν στην παραλία. Η Peppa, έτρεξε κατευθείαν στη θάλασσα για να κολυμπήσει. Λίγες στιγμές αργότερα, πάλευε για τη ζωή της από τσίμπημα μέδουσας.
Το τσίμπημα μέδουσας άφησε το κατοικίδιο με σοβαρά εγκαύματα και με κίνδυνο να πεθάνει. Μεγάλα κομμάτια της γούνας του αποκολλήθηκαν, μολύνθηκε άσχημα και ήταν πολύ άρρωστο για μέρες.

Η Peppa είχε πολύ καιρό να μπει στη θάλασσα και οι ιδιοκτήτες της δεν είδαν μέδουσες να βρίσκονται κοντά της στο νερό. Υπήρχε μόνο μια μέδουσα στην παραλία που η Peppa την πλησίασε και τη μύρισε, αλλά δεν είδαν να την αγγίζει, έτσι, όταν αρρώστησε δεν υποψιάστηκαν ότι αυτό, είχε να κάνει με τσίμπημα μέδουσας.
Στην αρχή το κατοικίδιο, δεν έδειξε κανένα σημάδι του τραυματισμού του, αλλά λίγες μέρες μετά το τσίμπημα, ήταν σε μεγάλη αγωνία.
Οι πληγές στην πλάτη του όλο και μεγάλωναν και έτσι οι ιδιοκτήτες του έσπευσαν στους κτηνίατρους για τα επείγοντα, στο Carmarthen.
Ευτυχώς η βοηθός κτηνιάτρου είχε προηγούμενα, αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο περιστατικό με τσίμπημα μέδουσας σε σκύλο και έτσι αμέσως αναγνώρισε το πρόβλημα και κατάλαβε από τι προέρχονταν.
Η αφαίρεση του συνόλου των νεκρών κυττάρων από το δέρμα της, ήταν πολύ δυσάρεστη διαδικασία

Η κτηνίατρος Lynn Davies που αντιμετώπισε τις πληγές της Peppa, πιστεύει ότι προέρχονται από μέδουσα «barrel jellyfish» -αυτό βεβαιώνεται και από τις φωτογραφίες που της έδειξαν-
Αυτό το είδος μέδουσας είναι κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά γενικά, το δηλητήριο της δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να προκαλέσει οποιαδήποτε σοβαρή βλάβη, αν και οι κολυμβητές προειδοποίησαν ότι, είναι προτιμότερο να μην τους αγγίξει.
Τα πλοκάμια της μέδουσας είναι αγκαθωτά και οι ακίδες που έμειναν θαμμένες στο δέρμα της Peppa προκάλεσαν έντονη ανοσολογική αντίδραση (αλλεργική αντίδραση) που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή της.
Η κτηνίατρος Lynn Davies δήλωσε: «πιστεύουμε ότι η Peppa είχε μια κακή αντίδραση, παρόμοια με αλλεργική αντίδραση, στην οποία τα αιμοφόρα αγγεία στενεύουν, η παροχή αίματος διακόπτεται και προκαλούνται αυτές οι κακώσεις.
Οι περισσότερες πληγές έχουν αποθεραπευτεί καλά, αλλά υπάρχει ένα αρκετά βαθύ τραύμα στο πίσω μέρος που θα πρέπει να το παρακολουθήσουμε.
»
«Αλλά αυτό ήταν ένα ακραίο παράδειγμα, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να πανικοβληθούν όταν βγάζουν τα σκυλιά τους έξω. Αυτό είναι το χειρότερο παράδειγμα που έχω δει.  Ωστόσο, εάν υπάρχουν μέδουσες στην περιοχή, τότε θα συμβούλευα τους ιδιοκτήτες να είναι προσεκτικοί και να μην επιτρέπουν τα σκυλιά τους να τις πλησιάσουν. »

Οι κτηνίατροι έχουν προειδοποιήσει ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν αφήνουν τα σκυλιά τους να περιφέρονται ελεύθερα στις παραλίες.
Οι ιδιοκτήτες του σκύλου, Sarah Evans, ο σύζυγός της Geraint και οι κόρες τους Megan και Maisie κοινοποίησαν την περιπέτεια της Peppa στα μέσα ενημέρωσης, για να μη βρεθούν και άλλα ζώα σε αυτόν τον κίνδυνο. Πολλοί άνθρωποι επικοινώνησαν με την οικογένεια της Peppa και είπαν ότι δεν είχαν ιδέα πόσο επικίνδυνο ήταν και θα είναι πλέον, πολύ προσεκτικοί με τα σκυλιά τους.
πηγή 22-6-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3654540/Family-s-dog-left-horrific-flesh-wounds-stung-JELLYFISH-suffering-reaction-venom.html
προσοχή γραφικές εικόνες

Δεν υπάρχουν σχόλια: