Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Χιλιάδες καρχαρίες σφάζονται μόνο για τα πτερύγια τους, στην ΙνδονησίαΙνδονησία, χιλιάδες καρχαρίες σφάζονται μόνο για τα πτερύγιά τους, που χρησιμοποιούνται σε ακριβές σούπες (που αποτελούν τεκμήριο κοινωνικής θέσης και κοινωνικού γοήτρου, στην Κίνα)

στις 21-6-16, οι εργαζόμενοι στην ιχθυόσκαλα Karngsong στη Δυτική Ιάβα φωτογραφήθηκαν να κόβουν τα πτερύγια χιλιάδων καρχαριών - όλων των μεγεθών - που απεικονίζονται να στοιβάζονται σε τεράστιους σωρούς, στο πάτωμα της αγοράς.

στην Ινδονησία γίνεται η μεγαλύτερη αλίευση καρχαρία στον κόσμο (η Ινδονησία είναι στην κορυφή των 20 χωρών του κόσμου όπου γίνεται η μεγαλύτερη αλίευση καρχαρία) και γίνεται εξαγωγή των πτερυγίων του, προς την Κίνα (μεγάλη ζήτηση στη Σιγκαπούρη), το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.

Στην Κίνα τα πτερύγια καρχαρία είναι ένα από τα πιο πολύτιμα προϊόντα ψαριών στον κόσμο.
Η σούπα από πτερύγιο καρχαρία είναι ένα δημοφιλές πιάτο της κινεζικής κουζίνας και η τιμή της είναι υψηλή, περίπου £ 68 ανά κύπελλο. Συνήθως σερβίρεται σε ξεχωριστές περιστάσεις όπως γάμους ή δεξιώσεις, ή σαν τρόφιμο πολυτελείας (συμβολίζει τον πλούτο, την κοινωνική θέση (status symbol ) και τη φιλοξενία)

Παρά τις αντιρρήσεις από την κυβέρνηση της Ινδονησίας, η αλίευση καρχαρία εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη και είναι δύσκολο να ελεγχθεί.
Η χώρα παράγει τουλάχιστον 486 τόνους αποξηραμένων πτερυγίων ( Shark Fins) το χρόνο, όπως αναφέρει η Jakarta Post .Τα προϊόντα καρχαρία που εξάγονται με τη μορφή πτερυγίων, λαδιού από το συκώτι, δέρματος  και κρέατος.
' Έντονες ανησυχίες, εκφράζουν οι ακτιβιστές (για τη διατήρηση της φύσης) της Ινδονησίας για την υπεραλίευση καρχαρία και την υπερεκμετάλλευση των προϊόντων του.
Ο Riyanni Djangkaru, campaign director του" Save Sharks Indonesia " ανέφερε σε ομιλία του τον υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης του καρχαρία στο φυσικό του περιβάλλον (Πάνω από το 71 τοις εκατό των ειδών καρχαρία ταξινομούνται ως ευάλωτα ή απειλούμενα)
Μελέτη του " conservation groupWildAid " διαπιστώνει ότι τα δεκατέσσερα πιο διαδεδομένα είδη καρχαρία -στο εμπόριο πτερυγίων- έχουν υποστεί τοπική μείωση του πληθυσμού τους, που κυμαίνεται από 40 έως 99 τοις εκατό.
πηγή 22-6-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3654679/Thousands-sharks-slaughtered-simply-fins-Indonesia.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: