Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

το ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ στο Montmajour, του ΒΑΝ ΓΚΟΓΚ

Το έργο του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ «Ηλιοβασίλεμα στο Montmajour» είναι αυθεντικό,   το ζωγράφισε τον Ιούλιο του 1988 ενώ βρίσκονταν  στην πόλη Arles της Γαλλίας. Το έργο απεικονίζει ένα τοπίο με θαμνώδη βλάστηση (garrigue) με φόντο τα ερείπια του μοναστηριού Montmajour.
 Το έργο (λάδι σε μουσαμά, με διαστάσεις 73,3 εκ.Χ 93,3 εκ.) βρίσκεται στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο ΄Αμστερνταμ. 


Ο πίνακας αγοράστηκε από τον Νορβηγό βιομήχανο Christian Nicolai Mustad το 1908.
Ο βιομήχανος αποθήκευσε τον πίνακα στη σοφίτα του, γιατί ενημερώθηκε (από τον Γάλλο πρέσβη στη Σουηδία) ότι δεν είναι αυθεντικός.
Ο πίνακας παρέμεινε στη σοφίτα
μέχρι το θάνατό του βιομηχάνου. Το 1991 ο ανώνυμος ιδιοκτήτης του πίνακα επικοινώνησε με το μουσείο Βαν Γκογκ,  που αμφισβήτησε την αυθεντικότητα του πίνακα επειδή ήταν ανυπόγραφος.

 Στις 9-9-2013, έγιναν δημόσια αποκαλυπτήρια του έργου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου (press conference ) που έγινε στο μουσείο, ο διευθυντής του μουσείου Axel Ruger και ο ερευνητής (senior researcher) Louis van Tilborgh, αποκάλυψαν το έργο 'Sunset at Montmajour' που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.
Το Μουσείο Βαν Γκογκ ανακοίνωσε ότι πρόκειται για αυθεντικό έργο τέχνης –ο μόνος πίνακας του καλλιτέχνη, σε πλήρες μέγεθος που ανακαλύφθηκε εδώ και 85 χρόνια-
Ο πίνακας ανήκει σε ανώνυμο συλλέκτη και θα εκτεθεί στο κοινό στις 24-9-13.
Το Μουσείο Βαν Γκογκ έκανε μια διετή λεπτομερή έρευνα με βελτιωμένες τεχνικές έρευνες (στυλ, εύρος χρωμάτων, υλικά) για να καθορίσει την αυθεντικότητα του πίνακα. Αποδεικτικό στοιχείο που επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του έργου είναι και η χειρόγραφη επιστολή του Βαν Γκογκ προς τον αδελφό του Τεό, στις 5-7-1988 που περιγράφει την εικόνα που ζωγράφισε την προηγούμενη μέρα «το ρομαντικό τοπίο με το ερείπιο του μοναστηριού Montmajour στο λόφο, το ηλιοβασίλεμα, οι άγριες βαλανιδιές, ο ήλιος που έριχνε τις ακτίνες
του πάνω από τους θάμνους και έβαφε με χρυσαφί χρώμα τη γη» 

Ο Βαν Γκογκ δημιούργησε πάνω από 2.100 έργα τέχνης στη σύντομη ζωή του (αυτοπυροβολήθηκε και πέθανε σε ηλικία 37 ετών) αλλά πούλησε μόνο έναν πίνακα «το κόκκινο αμπέλι»
Σήμερα αναγνωρίζεται σαν ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και τα έργα του είναι ανυπολόγιστης αξίας.
Στο έργο του  Έναστρη νύχτα (1889) ο Βαν Γκογκ έχει απεικονίσει 
χαοτικές δίνες που ακολουθούν την κλιμάκωση Κολμογκόροφ, όπως προκύπτει από μαθηματική ανάλυση της εικόνας. Ο Βαν Γκογκ αναπαράγει επακριβώς σε πίνακές του, νόμους της φύσης.
Το 1987, το έργο «βάζο με δεκαπέντε ηλίανθους» πουλήθηκε σχεδόν £25 εκατομμύρια, αλλά αφού το ζωγράφισε, έκανε τον κόπο να το υπογράψει.

9-9-13 The lost Van Gogh: Painting found in Norwegian attic is confirmed as priceless work by Dutch master 
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2415973/The-lost-Van-Gogh-Painting-Norwegian-attic-confirmed-priceless-work-Dutch-master.html#comments 

Δεν υπάρχουν σχόλια: