Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ της ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ

Μπαίνουμε απροετοίμαστοι στην «επικίνδυνη ηλικία» δηλαδή στο δεύτερο μισό της ζωής μας. Στο πρώτο μισό οι στόχοι μας είναι  ξεκάθαροι,   καθιέρωση οικογένειας και σταδιοδρομία.
Αλλά στο δεύτερο μισό, η ψυχολογική ωρίμανση είναι προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε ανώδυνα τα γεράματα και τα σημάδια τους, την «ωρίμανση» στο σώμα μας.
Οι στόχοι μας γίνονται εσωτερικοί. Αναζητούμε το νόημα στη ζωή και το θάνατό μας. Αποδεχόμαστε τις «αλλαγές» στο σώμα και την ψυχή μας. Ανδρικά και θηλυκά χαρακτηριστικά είναι δύο συμπληρωματικά συστατικά της ψυχής. 

Οι ορμονικές αλλαγές στο δεύτερο μισό της ζωής μας, επιφέρουν αλλαγές τόσο στο σώμα όσο και στη συμπεριφορά. Βλέπουμε ανδρικά χαρακτηριστικά να υπερισχύουν σε μεσήλικες γυναίκες (βγάζουν γένια, η θηλυκότητα τους χάνεται) και γυναικεία χαρακτηριστικά να υπερισχύουν σε μεσήλικες άνδρες (γίνονται υπάκουοι, η φωνή τους λεπταίνει)

 το «γήρας» ου γαρ έρχεται μόνο
Ο τόνος της φωνής μας αλλάζει. Οι άνδρες αποκτούν φωνή υψηλότερων τόνων και οι γυναίκες χαμηλότερων τόνων.
Τα αυτιά, η μύτη και τα πόδια μας μεγαλώνουν.

Εμφανίζουμε αλλεργία στο σαπούνι,
αλλά δεν είναι όλα άσχημα... οι ημικρανίες μας γίνονται λιγότερο επώδυνες καθώς γερνάμε.
Τα πρώτα γκρίζα μαλλιά, η γραμμή του γέλιου που βαθαίνει στο πρόσωπό μας, είναι φανερά σημάδια ότι γερνάμε. Αλλά υπάρχουν και άλλοι λιγότερο γνωστοί δείκτες της διαδικασίας της γήρανσης.


 TEETH LOOK LONGER
There's truth to the old saying 'long in the tooth', as our teeth do become longer with age.
Τα ούλα υποχωρούν και τα δόντια φαίνονται μεγαλύτερα. Όπως λέει ο St John Crean, κοσμήτορας της Σχολής της Οδοντιατρικής και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire,  όπως το δέρμα χάνει την ελαστικότητα και συρρικνώνεται, ο ιστός των ούλων μας χάνει πυκνότητα και όγκο,
λόγω υποχώρησης των ούλων, αποκαλύπτεται το ενδιάμεσο στρώμα του δοντιού (η οδοντίνη) έτσι τα δόντια μας φαίνονται μεγαλύτερα (up to a quarter of an inch) ένα φαινόμενο γνωστό ως tombstone teeth.
Ασθένειες των ούλων μπορεί να επιδεινώσουν την υποχώρηση των ούλων, λέει ο Dr Mervyn Druian του Κέντρου Λονδίνου για την Αισθητική Οδοντιατρική. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί με την συστηματικό βούρτσισμα (είναι σημαντικό να αποφευχθεί το υπερβολικό βούρτσισμα) και χρήση οδοντικού νήματος.

MEN'S VOICES GET HIGHER, WOMEN'S DROP VOICES
Η φωνή του ηλικιωμένου ατόμου, συχνά είναι πιο αδύναμη και βραχνή γιατί η διαδικασία της γήρανσης επηρεάζει τις φωνητικές χορδές.
Όπως λέει ο John Rubin (a consultant ear, nose and throat surgeon at the Royal National Throat, Nose and Ear Hospital) στους άνδρες γύρω από την ηλικία των 70 ετών ο θυρεοειδής χόνδρος (μήλο του Αδάμ) αρχίζει να λεπταίνει.
Οι φωνητικές χορδές παράγουν ήχο όταν συγκρούονται μεταξύ τους, οι αλλαγές στο χόνδρο αποδυναμώνει τη δράση τους, έτσι ώστε η φωνή γίνεται τρεμουλιαστή και οξύτερη.
Στις γυναίκες οι στεροειδείς ορμόνες, τα οιστρογόνα προστατεύουν το χόνδρο, και καθυστερούν τις αλλαγές στη φωνή. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση, η έλλειψη αυτής της ορμόνης μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των φωνητικών χορδών, και να κάνει τον τόνο της φωνής πολύ χαμηλότερο.
Η χρησιμοποίηση της φωνής είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξορκίσεις τη διαδικασία της γήρανσης, λέει ο Henry Sharp ( consultant ear, nose and throat surgeon at East Kent Hospital) η τακτική ομιλία και το τραγούδι είναι χρήσιμοι τρόποι για να γίνει αυτό, αφού ενεργεί ως μια μορφή φυσιοθεραπείας και αποτρέπει την επιδείνωση των φωνητικών χορδών.    Η καλή στάση του σώματος είναι επίσης σημαντική.

ΑΥΞΗΣΗ  ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ  ΒΑΡΟΥΣ
 Πάνω από την ηλικία των 50, παίρνουμε βάρος. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο επειδή γινόμαστε λιγότερο δραστήριοι σωματικά, αλλά καθώς γερνάμε χάνουμε μυϊκή μάζα, λέει ο Dr David Ashton, καρδιαγγειακός επιδημιολόγος και ιατρικός διευθυντής των Healthier Weight centres.
Αυτή η απώλεια μυϊκής μάζας επιβραδύνει τον μεταβολισμό μας (τον αριθμό των θερμίδων που καίμε για να διατηρούμε τη λειτουργία του σώματος σε κατάσταση ηρεμίας) και η τάση μας για αποθήκευση λίπους αυξάνεται.
Ο Dr David Ashton προτείνει μικρές καθημερινές ασκήσεις.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
Ένας αυξανόμενος αριθμός μεσήλικων ανθρώπων αναπτύσσουν αλλεργική ρινίτιδα. Αυτή η αλλεργική αντίδραση σε γύρη και άλλες ουσίες χαρακτηρίζεται από φτάρνισμα, συνεχή ρινική καταρροή, φαγούρα, υγρά μάτια και ερεθισμένο λαιμό.
Τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 45 και 65 ετών πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Datamonitor Healthcare.
Μία θεωρία για την καθυστερημένη έναρξη αυτής της κατάστασης, είναι ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα «πέφτει», ίσως ως αποτέλεσμα ασθένειας, άγχους ή απλά γήρανσης, λέει ο φαρμακοποιός και αλλεργιολόγος Stephen Foster του Kent and Medway NHS Trust.
Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η αύξηση της ρύπανσης του αέρα, λέει η δρ Jean Emberlin,

Από τη στιγμή που εκτιθέμεθα σε περισσότερους ρύπους τώρα, από ό, τι στην παιδική μας ηλικία, αυτό εξηγεί την αύξηση στον αριθμό των μεσήλικων που εμφανίζουν αλλεργική ρινίτιδα. 

Εμφανίζονται σκούρα σημάδια στο δέρμα
 ο δερματολόγος Dr Tabi Leslie λέει πως, από την ηλικία των 40 ετών, η διαδικασία της γήρανσης ενεργοποιεί την παραγωγή γεροντικών κονδυλωμάτων ( πεταλίδες του γήρατος)

EARS, NOSE AND FEET GET BIGGER

Σε αντίθεση με τα οστά και τους μυς μας, τα αυτιά, η μύτη και τα πόδια μας συνεχίζουν να μεγαλώνουν καθώς γερνάμε. Τα αυτιά αποτελούνται από χόνδρο, ένα εύκαμπτο συνδετικό ιστό που, σε αντίθεση με τα οστά, συνεχίζει να αυξάνεται μέχρι το θάνατο. 

Πάνω από τα 40, μπορεί να χρειαζόμαστε παπούτσια ένα νούμερο μεγαλύτερα, κάθε δέκα χρόνια.

ΞΥΠΝΑΜΕ ΜΕ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟ
Ο Dr Andy Dowson (director of headache services at King's College Hospital, London) λέει πως όταν ξυπνάμε με πονοκέφαλο μετά από λίγες ώρες ύπνου, αυτό σχετίζεται με την ηλικία. Ένα είδος πονοκεφάλου, η υπνική κεφαλαλγία τείνει να εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

 A VISIBLE NECK PULSE IN WOMEN

επιστημονικός διευθυντής του Allergy UK.    Ρύποι, όπως το μονοξείδιο του αζώτου, που παράγεται από την εξάτμιση του οχήματος, επιβραδύνουν τη διαδικασία εκκαθάρισης (όπως οι ρινικές τρίχες) στις ρινικές διόδους και έτσι οποιαδήποτε αλλεργιογόνα αναπνέουμε παραμένουν εκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δημιουργούν αντίδραση.

Δακρύρροια (WATERY EYES)
Σύμφωνα με τον Dr Rob Hogan, (an optometrist at iCare Consulting) πάνω από την ηλικία των 60 ετών είναι πιο πιθανό να υποφέρουμε από δακρύρροια. Η στένωση του δακρυϊκού πόρου, που προκαλεί το πρόβλημα σχετίζεται με την ηλικία, τα δάκρυα υπερχειλίζουν και τρέχουν στα μάγουλα.

Συχνό καθάρισμα του λαιμού (CONSTANTLY CLEARING THROAT )
Ο αριθμός των αδένων που εκκρίνουν βλέννα γύρω από τις φωνητικές χορδές για να τις λιπαίνουν αρχίζουν να μειώνεται καθώς γερνάμε. Η έλλειψη της βλέννας ερεθίζει το λαιμό, και προκαλεί μια τάση για να καθαρίζουμε το λαιμό πιο συχνά.
Ο γιατρός John Rubin (ear, nose and throat surgeon) συστήνει να πίνουμε τουλάχιστον ενάμισι λίτρα υγρών την ημέρα. 

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ      Αρχίζει συνήθως γύρω στην ηλικία των 50, προκαλείται από τα νεφρά (που παράγουν πολύ μεγάλες ποσότητες ούρων το βράδυ) και επηρεάζει άνδρες και γυναίκες εξίσου, λέει ο Christopher Eden, ένας ουρολόγος στο Royal Surrey County Hospital, Guildford.

16-9-13   Tell-tale signs that old age is sneaking up on you: From sneezing fits to longer teeth and even getting tipsy more quickly
The pitch of your voice changes - men's voices get higher, women's drop
Your ears, nose and feet get bigger
πηγή 
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2422779/Tell-tale-signs-old-age-sneaking-From-sneezing-fits-longer-teeth-getting-tipsy-quickly.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: