Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΧΩΡΙΑ του ΚΑΡΚΙΝΟΥ στην ΚΙΝΑ

Τα "χωριά του καρκίνου"  στην Κίνα δημιουργούν τεράστια κοινωνική αντίδραση, που εκφράζεται στα μέσα ενημέρωσης, τόσο από τον απλό Κινεζικό λαό, όσο και από παγκόσμιες εκστρατείες ευαισθητοποίησης πολιτών για περιβαλλοντικά θέματα.
Η κινεζική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Weibo - που είναι παρόμοια με το Twitter- αλλά και τα υπόλοιπα social media, ανέδειξαν περιβαλλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που συνδέονται με το νερό και την ατμοσφαιρική ρύπανση και ανάγκασαν το υπουργείο περιβάλλοντος να αναγνωρίσει την ύπαρξη των χωριών του καρκίνου στην Κίνα.

Στην έκθεση του υπουργείου, αναφέρεται ότι «Οι τοξικές χημικές ουσίες έχουν προκαλέσει πολλές περιβαλλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που συνδέονται με το νερό και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και κοινωνικά προβλήματα, όπως η εμφάνιση των χωριών του καρκίνου σε μεμονωμένες περιοχές»

 Στην Κίνα εξακολουθεί να υπάρχει εκτεταμένη παραγωγή και κατανάλωση επιβλαβών χημικών ουσιών που απαγορεύονται σε πολλές αναπτυγμένες χώρες. Η κινεζική κυβέρνηση υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τα «χωριά του καρκίνου», τις απομακρυσμένες περιοχές όπου η ρύπανση των υπόγειων υδάτων –μολυσμένα ποτάμια, λίμνες και πηγάδια- είναι τόσο μεγάλη, που οδήγησε σε τεράστια αύξηση ποσοστού ασθενειών, όπως ο καρκίνος του στομάχου.
Οι επιπτώσεις στην υγεία από τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων εξαρτάται από τους χημικούς ρύπους στο νερό, χημικά απόβλητα από βιομηχανίες και ορυχεία, φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και τα βιολογικά απόβλητα από χωματερές μολύνουν τα ρηχά πηγάδια, επηρεάζουν άμεσα τους ανθρώπους που πίνουν το νερό. Οι επικίνδυνες αυτές χημικές ουσίες μολύνουν το έδαφος και εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα.
Η ρύπανση από τα υπόγεια ύδατα συχνά προκαλεί ερεθισμό του στομάχου και διάρροια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Η συσσώρευση βαρέων μετάλλων και ορισμένων οργανικών ρύπων μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, ανωμαλίες στην αναπαραγωγή και άλλες πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Το χωριό Huangjiawa στην επαρχία Shandong, έγινε σύμβολο του περιβαλλοντικού κινήματος, αφού προέκυψε ότι η περιοχή έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του στομάχου στον κόσμο.

Στη φωτογραφία, αλιείς κωπηλατούν μια βάρκα, στη γεμάτη από φύκια λίμνη Chaohu στην επαρχία Hefei, Anhui, τα πηγάδια του χωριού είναι μολυσμένα με τοξίνες από ένα κοντινό χυτήριο αλουμινίου, ενώ έντονη είναι και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο χωρικός Zhang δήλωσε στους Financial Times: «Πριν από δέκα χρόνια το νερό στα ποτάμια μας ήταν πολύ καθαρό, καθαρότερο από το τρεχούμενο νερό που έχουμε σήμερα».
Τα δεινά του χωριού τράβηξαν την προσοχή του ακτιβιστή Deng Fei, που έχει τρία εκατομμύρια οπαδούς στο Weibo- γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις αρχές να αγνοήσουν τις κατηγορίες του εναντίον των ιδιοκτητών του χυτηρίου-
Το 2009, ο Deng Fei δήλωσε: «Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, θα είμαστε όλοι καταδικασμένοι.  Εάν το ζήτημα [της ρύπανσης των υπογείων υδάτων] δεν επιλυθεί σωστά, όχι μόνο θα σκοτώσει ανθρώπους, αλλά θα επιβραδύνει ολόκληρο το σύστημα υγείας λόγω του αριθμού των ασθενών με καρκίνο που προκαλεί ».
στη φωτογραφία , ένας ψαράς γεμίζει τις παλάμες του με νερό από τη γεμάτη με φύκια λίμνη Chaohu.
Στο Twitter γίνεται παγκόσμια διαμαρτυρία για το απομακρυσμένο χωριό της Κίνας όπου τα πηγάδια έχουν μολυνθεί και υπάρχει μεγάλο ποσοστό ασθενειών.

Ο τοπικός επιχειρηματίας Chen, από την πόλη της Banqiao στην επαρχία Zhejiang, πρόσφερε £ 21.000 σε κορυφαίο κυβερνητικό αξιωματούχο της περιοχής για να κάνει το μεγάλο βήμα. Στη συνέχεια ο αξιωματούχος συνέντευξη στην τηλεόραση και χλευάστηκε όταν υποσχέθηκε ότι θα μπορούν να κολυμπήσουν στο ποτάμι σε «τρία με πέντε χρόνια».

Σύμφωνα με την Greenpeace στην Ανατολική Ασία, στην Κίνα, 320 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και 190 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πόσιμο νερό εξαιρετικά μολυσμένο με επικίνδυνες χημικές ουσίες. 

Το 2009 η Mariah Zhao, που αγωνίζεται με την Greenpeace, επισκέφθηκε μια οικογένεια που ζει σε ένα χωριό του καρκίνου στην επαρχία Jiangsu της Κίνας. Ο αγρότης Wang είχε καρκίνο του εντέρου - ένα από τα πολλά θύματα του καρκίνου στο χωριό του-  που προκλήθηκε από τη ρύπανση των υδάτων από τις πολλές χημικές εγκαταστάσεις που περιβάλλουν το χωριό και χωράφια τους. Η εικόνα του αδυνατισμένου αγρότη, με την έντονη ουλή από την πρόσφατη εγχείρηση στο στομάχι του, ήταν συγκλονιστική. 

Η κ.Zhao Zhangyuan, επιστήμονας από την Κινεζική Ακαδημία Έρευνας Περιβαλλοντικών Επιστημών, είπε: «από τη ρύπανση των υπόγειων υδάτων προκαλείται το υψηλό ποσοστό της ασθένειας».
Ο Γεωγράφος Lee Liu έγραψε στο περιοδικό Environment magazine για το Longling, ένα χωριό του καρκίνου στο Shaanxi. «Η ρύπανση των υπόγειων υδάτων έχει εισέλθει ήδη σε μια κατάσταση ακραίας κρίσης. Με πληθυσμό 154 ατόμων, το χωριό είχε το πρώτο θύμα του καρκίνου, το 1974. Μέχρι το 2001, 36 κάτοικοι του χωριού είχαν πεθάνει από καρκίνο και 22 είχαν πεθάνει από καρδιά και ασθένειες του εγκεφάλου. Μόνο τέσσερις από τις 30 οικογένειες δεν είχε ένα θύμα καρκίνου, ενώ ο καρκίνος σκότωσε τέσσερις ολόκληρες οικογένειες».
Κοντινά εργοστάσια λιπασμάτων και χάλυβα θεωρήθηκαν ως η κύρια αιτία εμφάνισης του καρκίνου, αφού πολλές φορές υπερβαίνουν το όριο ασφαλείας, επικίνδυνες χημικές ουσίες βρέθηκαν στα μαλλιά των χωρικών, σε κτίρια, γήπεδα και καλλιέργειες.

Κυβερνητικά αρχεία έδειξαν ότι τα ποσοστά καρκίνου σε δύο χωριά του καρκίνου που ονομάζονται Xiditou και Liukuaizhuang.ήταν 1,3 και 2,1 τοις εκατό αντίστοιχα.  Το
ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο 0,07 τοις εκατό.

 Η οργή για τη ρύπανση έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Η δημοσιογράφος Lisa Fletcher για το Al-Jazeera έγραψε: «Η ρύπανση του εδάφους είναι κρατικό μυστικό στην Κίνα.  Φανταστείτε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα αφού η Κίνα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν χωριά του καρκίνου ».

 Οι αγρότες στην Κίνα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν μολυσμένο νερό για τις καλλιέργειές τους.  Στην πόλη η κα Zhao Zhangyuan, επιστήμονας από την Κινεζική Ακαδημία Έρευνας Περιβαλλοντικών Επιστημών, επισκέφθηκε παντοπωλεία που διαφημίζουν το ρύζι που αποστέλλεται από άλλα μέρη ως «ρύζι που καλλιεργήθηκε σε καθαρό νερό».


5-3-13 Plague village where the WATER gives you cancer: Global twitter revolt over remote Chinese hamlet where wells are poisoned and disease rates are soaring
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2288377/Cancer-villages-Global-twitter-revolt-hamlet-wells-poisoned-disease-rates-soaring.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: