Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Στολές Halloween, επικίνδυνες για την ψυχική υγεία

Οι τρεις μεγάλες Βρετανικές αλυσίδες λιανικής Tesco, Asda και Amazon πουλούν στολές για το Halloween που συντηρούν το κοινωνικό στερεότυπο του επικίνδυνου ψυχικά ασθενή. Η εμφάνιση με στολή τρελού-που προτείνουν οι αλυσίδες- παρουσιάζει τον ψυχικά ασθενή ως ανισόρροπο, βίαιο και επικίνδυνο και ενισχύει το κοινωνικό στίγμα που αντιμετωπίζουν οι ψυχικά ασθενείς. Τα φανταχτερά κουστούμια που ξευτελίζουν άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, επικρίθηκαν έντονα από γιατρούς και υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Η γιγαντιαία αλυσίδα Σούπερ μάρκετ Asda, ανακοίνωσε ότι θα κάνει δωρεά £ 25,000 στο κέντρο για τη ψυχική υγεία @MindCharity και ζήτησε συγνώμη για τη διαφήμιση μιας στολής της, που είναι ένας κουρελιασμένος ζουρλομανδύας, ραντισμένος με αίμα και θεωρείται αμφίεση για ψυχασθενή, που είναι βαμμένος με αίμα και κραδαίνει απειλητικά ένα μεγάλο μαχαίρι.

Η Tesco ζήτησε επίσης συγνώμη και απέσυρε τη στολή 'Psycho Ward' από την ιστοσελίδα της που απεικόνιζε τον « the most thrilling psycho killer character» με φωτεινό πορτοκαλί κουστούμι με τη λέξη'Committed' στην πλάτη, που φορούσε καφέ μάσκα και κρατούσε σύριγγα.

 Η Amazon πρότεινε τη στολή 'psycho surgeon' ένα λευκό φαρδύ πουκάμισο, βαμμένο με αίμα. 

Η Sue Baker της οργάνωσης Mind για την ψυχική υγεία (campaigner for mental health charity Mind) είπε στην εκπομπή BBC Radio 4's Today,  ότι ο στιγματισμός οι διακρίσεις και ο μύθος της επικινδυνότητας των ψυχικά ασθενών, στην Αγγλία, λειτουργούν πολύ επιζήμια για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.


Η στάση απέναντι στην ψυχική ασθένεια πρέπει να αλλάξει και είναι απαράδεκτο οι τρεις αλυσίδες γίγαντες  να πουλούν αυτά τα προϊόντα.

26-9-13 Outrage as Tesco, Asda and Amazon sell Halloween outfits of mental health patients
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2432932/Outrage-Tesco-Asda-Amazon-sell-Halloween-outfits-mental-health-patients.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: