Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ. ΣΑΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


αvgo-kithira
«Η βραχονησίδα δεν είναι διαθέσιμη, καθώς δεν ανήκει στο κράτος» τονίζει η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία που προσθέτει ότι οποιαδήποτε νομική πράξη ενοικίασης είναι νομικά αδύνατη "
ΚΥΘΗΡΑ.

Σαράντα ακατοίκητα νησιά και νησίδες, που θα μπορούσαν να ενοικιασθούν έως 50 έτη και να αξιοποιηθούν ως τουριστικά θέρετρα, έχει εντοπίσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή του Ταμείου Ανδρέα Ταπραντζή.

Σύμφωνα με τον κυριακάτικο τύπο και διασταυρωμένες πληροφορίες του Notospress.gr και συνεργατών του
από την περιοχή της Ελαφόνησου, ανάμεσα στα παραπάνω νησιά – φιλέτα συγκαταλέγεται και η βραχονησίδα Αυγό ή Χύτρα, στα Κύθηρα, έκτασης 40 στρεμμάτων. Η διαρροή της πρόθεσης του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ήταν φυσικό, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία, η οποία αντιδρά στο ξεπούλημα της νήσου που κοσμεί την περιοχή.

Όπως αναφέρει το kythera.gr η βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς Αυγό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του νησιού, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση (4 ν.μ.) απέναντι από το λιμάνι του Καψαλίου. Διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά από την νότια πλευρά της με χρώματα που σε μαγεύουν έξω αλλά και μέσα στο βυθό. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες.
Επίσης, στο δύσβατο έδαφος της Χύτρας είναι ανθισμένο παντού το τοπικό "λουλούδι" του νησιού η "Σεμπρεβίβα" η οποία μαζεύετε τον Ιούνιο από έμπειρους ντόπιους κατοίκους λόγω των δύσκολων περασμάτων!

Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία: «Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της βραχονησίδας υπάγεται στην Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων»

Σε ανακοίνωσή της η πολιτική παράταξη Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία τονίζει ότι η βραχονησίδα Αυγό λανθασμένα αναφέρεται ως περιουσιακό στοιχείο του κράτους καθώς, όπως υπογραμμίζει, υπάγεται στην Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Κυθηραϊκής Πρωτοβουλίας έχει ως εξής:

«Συνεχίζει ο θόρυβος γύρω από την «αξιοποίηση» της Χύτρας από το κράτος μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κυρίως όμως από αναδημοσιεύσεις του άρθρου της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής στις 2/9. Έκτοτε το ίδιο άρθρο δημοσιεύθηκε ξανά από το Έθνος την ακόλουθη εβδομάδα.

Στις 12/9 η οικονομικού περιεχομένου ιστοσελίδα Bloomberg ανάρτησε σύντομο κείμενο όπου επαναλαμβάνεται η πρόθεση του διευθυντή του ΤΑΙΠΕΔ, Ανδρέα Ταπραντζή, να προχωρήσει στην αξιοποίηση ορισμένων μικρών νησιών. Το κείμενο αυτό αναδημοσίευσε αμέσως η εφημερίδα Ημερησία, προσθέτοντας αντίγραφο του χάρτη που είχε παρουσιάσει νωρίτερα το Έθνος και στον οποίον συμπεριλαμβάνεται η Χύτρα.

Το άρθρο της Bloomberg όμως δεν αναφέρει καθόλου ούτε τα Κύθηρα, ούτε τη Χύτρα. Και επειδή ο κ. Ταπραντζής έκανε αναφορά σε «τοποθεσίες με καλό έδαφος, που διαθέτουν καλά αναπτυγμένες υποδομές», είναι απίθανο να είχε κατά νου τη Χύτρα. Είναι λοιπόν μάλλον προφανές ότι πρόκειται για παρεξήγηση οφειλόμενη σε λανθασμένη πληροφορία του Έθνους της Κυριακής, η οποία αναδημοσιεύθηκε αβασάνιστα.

Όπως και να έχει, όπως σημειώσαμε στην ανακοίνωσή μας της 4/9, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Χύτρας και η υπαγωγή της στην Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων σύμφωνα με το άρθρο 84, παρ. 1 του Ν. 1416/84 καθιστούν οποιαδήποτε τέτοια πράξη νομικά αδύνατη.
Η Κυθηραϊκή Πρωτοβουλία, η πρώτη και μέχρις στιγμής μοναδική πολιτική παράταξη του νησιού που αντέδρασε στο θέμα αυτό, δεσμεύεται πάντως να προστατέψει με κάθε τρόπο τα δικαιώματα των Κυθηρίων και Αντικυθηρίων και να αντισταθεί σε κάθε πρόταση αξιοποίησης των νησίδων μας που θα παρακάμπτει την Εγχώριο Περιουσία και τους νόμιμους αντιπροσώπους των κατοίκων».

notospress.gr

makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: