Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Tέλος τα βρωμόλογα, έρχονται τα ευρωομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό τη διαρκώς αυξανόμενη πίεση ουκ ολίγων κυβερνήσεων αλλά και οικονομικών αναλυτών, που θεωρούν ότι χωρίς οικονομική ανάπτυξη δεν θα επιτευχθεί η σταθεροποίηση των ευρωπαϊκών οικονομιών, αναμένεται αύριο να θέσει επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων με στόχο τη διενέργεια μεγάλων πανευρωπαϊκών επενδύσεων, κυρίως στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών. Επί της ουσίας πρόκειται για την πρόταση που είχε υποβάλει το πάλαι ποτέ ο κ. Ζακ Ντελόρ - επί προεδρίας του στην Επιτροπή- και η οποία είχε τότε απορριφθεί... μετά πολλών επαίνων.

Η κεντρική ιδέα της συνίσταται στην άντληση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα μέσω της έκδοσης ευρωπαϊκών ομολογιακών δανείων για την εκτέλεση μεγάλων έργων, υπό την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για έργα τόσο παραδοσιακών όσο και σύγχρονων υποδομών και γι΄ αυτό άλλωστε την αυριανή πρόταση της Επιτροπής δεν θα αναλύσει μόνο ο αρμόδιος για τα Οικονομικά επίτροπος κ. Ολι Ρεν αλλά και οι επίτροποι αρμόδιοι για θέματα Βιομηχανίας, Ερευνας και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Μεταφορών. Παράλληλα θα παρίσταται και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Φιλίπ Μαϊστάντ. Η ΕΤΕπ αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο ζήτημα τόσο της έκδοσης όσο και της χρηματοδότησης με κοινοτικούς πόρους των μεγάλων ευρωπαϊκών έργων στους οδικούς άξονες, στην ενέργεια και στον τουρισμό.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς από «Το Βήμα», δεν θέλησε στην παρούσα φάση να προβεί σε εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο εύρος των ευρωπαϊκών ομολογιακών δανείων, σημειώνοντας ωστόσο ότι « αναφερόμαστε σε ποσά εκατοντάδων δισ. ευρώ». Παράλληλα υπενθύμισε ότι το πρόσφατο ευρωομολογιακό δάνειο που εξέδωσε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός οικονομικής αρωγής για λογαριασμό της Ιρλανδίας συγκέντρωσε πρωτόγνωρο στα οικονομικά χρονικά ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών, κάτι που ασφαλώς ενθάρρυνε τους υποστηρικτές της ιδέας των ευρωομολόγων, όπως ο κ. ΖανΚλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κάλεσε τους ευρωπαίους ιθύνοντες, με πρώτη την κυρία Ανγκελα Μέρκελ, να την ξανασκεφθούν. Αλλωστε το ότι οι γερμανικές εταιρείες θα έχουν σημαντική μερίδα στην υλοποίηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από τα ευρωομολογιακά δάνεια ουδείς το αμφισβητεί σήμερα στην Ευρώπη.

OXI ALLO KAPBOYNO

Δεν υπάρχουν σχόλια: