Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ Η ΟΡΓΗ

Δύο ακόμα δημοσκοπήσεις καταγράφουν, τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, αλλά και την απογοήτευση των πολιτών που διαρκώς αυξάνεται.

Διαφορά 1,9% υπέρ του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει έρευνα της MRB την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Real News.

Ως προς την πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 23,2% και ακολουθεί η ΝΔ με 21,3%, το ΚΚΕ με 9%, το ΛΑΟΣ με 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3%, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ- ΠΡΑΣΙΝΟΙ 2,7%, η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,2%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 26,8%. Στην έρευνα δεν γίνεται αναγωγή της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Η δημοσκόπηση καταγράφει τη μεγάλη φθορά της κυβέρνησης, την οποία όμως εξακολουθεί να μην εκμεταλλεύεται η Νέα Δημοκρατία, τη οποίας το ποσοστό παραμένει πολύ χαμηλό.

Το 83,3% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι οι Αρχές δεν δείχνουν αποφασιστικότητα στην εξιχνίαση των σκανδάλων και το 62,7% πιστεύει ότι τα στοιχεία που υπάρχουν είναι επαρκή για να κινηθούν νομικές διαδικασίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών σχετικά με το κίνημα "Δεν Πληρώνω", με το 56,6% να το θεωρεί σωστή μορφή αντίδρασης.
Όσον αφορά τον τέως πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να του συγχωρούν τα λάθη της κυβερνητικής του θητείας. Το 67,2% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν θα ήθελε να τον δει πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Βουλή με οκτώ κόμματα

Διαφορά 4,6% υπέρ του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου και με αναγωγή 6,1% δίνει δημοσκόπηση της MARC για το «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής».
Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 26,1%, η ΝΔ 21,5% , το ΚΚΕ 7,9%, το ΛΑΟΣ 5,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,5%, η ΔΗΣΥ 3,3%, η ΔΗ.ΑΡ. 2,8%, οι Οικολόγοι - Πράσινοι 2,9% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος (ακυρο-λευκό-αποχή-αναποφάσιστοι) φθάνει το 22,3%.
Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,8%.

Μετά από αναγωγή φαίνεται ότι 8 κόμματα ξεπερνούν το «κατώφλι» του 3% για είσοδο στη Βουλή και όπως σημειώνεται στην εφημερίδα δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τα ποσοστά έχουν ως εξής : ΠΑΣΟΚ 33,5% , ΝΔ 27,4%, ΚΚΕ 10,3%, ΛΑΟΣ 7,6 %, ΣΥΡΙΖΑ 4,5%, ΔΗ.ΣΥ 4,3%, ΔΗ.ΑΡ 3,7%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ- ΠΡΑΣΙΝΟΙ 3,7%, Άλλο κόμμα 5,0%.

Στο ερώτημα εάν θα μπορέσει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση - έστω και εάν θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια λιτότητας- ή δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία οι γνώμες είναι μοιρασμένες στα δύο. Το 48,9% λέει «ναι», ενώ το 46,7% «όχι» με την υποσημείωση ωστόσο ότι τον Ιανουάριο αυτοί που υποστήριζαν ότι «θα τα καταφέρουμε» ήταν πολύ περισσότεροι - ποσοστό 55,6%.

Στο ερώτημα για το "ποια φράση αποδίδει καλύτερα τη στάση σας απέναντι στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου", αυτό που κυριαρχεί είναι η απογοήτευση και η οργή.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα πολίτες, το 38,4%, εκτιμά ότι δεν χρειαζόταν να συμφωνηθεί κανένα μνημόνιο με εμπλοκή μάλιστα του ΔΝΤ, ενώ το 13,9% πιστεύει ότι το συγκεκριμένο μνημόνιο είναι απαράδεκτο και επιβάλλει σκληρή και άδικη πολιτική.

Μόνο το 18,4% θεωρεί απαραίτητο το μνημόνιο, ενώ το 28,3% υιοθετεί τη θέση ότι ήταν μεν απαραίτητο, αλλά ορισμένες προβλέψεις του θα μπορούσαν να είναι πιο ήπιες.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: