Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Βροχή πέφτουν οι εξώσεις: Κατατέθηκαν 4.000 αιτήσεις μέσα σε 40 ημέρες!

Βροχή πέφτουν οι  εξώσεις: Κατατέθηκαν 4.000 αιτήσεις μέσα σε 40 ημέρες!

- 4.000 αιτήσεις για έξωση από την αρχή του 2011 ενώ 8.500 είχαν γίνει ΟΛΟ το 2010

- Αρκετοί δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε ενοίκιο 300 με 400 ευρώ

– Κατά 50% αυξήθηκε η πελατεία των δικηγόρων από ιδιοκτήτες που ζητούν λύση

Βροχή πέφτουν οι εξώσεις, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Μέσα σε 40 ημέρες από την αρχή του έτους είχαν κινηθεί, σύμφωνα με το Έθνος, οι διαδικασίες για 4.000 εξώσεις όταν όλο το 2010 οι αιτήσεις ήταν8.500.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Σ. Παραδιά, συχνά οι οφειλές μαζεύονται και σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και τα 3.500 ευρώ, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να κάνουν άλλο υπομονή και να αποφασίζουν να διώξουν τον ενοικιαστή.

Στην πρώτη γραμμή αιτηματων για εξώσεις βρίσκονται οι περιοχές που κατοικούν αλλοδαποί. Ωστόσο, σύμφωνα με το Έθνος, το τελευταίο διάστημα στη λίστα των κακοπληρωτών μπαίνουν όλο και περισσότεροι Έλληνες. Υπάλληλλοι των δικαστηρίων και δικηγόροι αναφέρουν πως βλέπουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν χάσει τη δουλειά τους και από τη μία ημέρα στην άλλη βρίσκονται στο δρόμο.

Δικηγόροι δηλώνουν επίσης ότι οι ιδιοκτήτες που ζητούν τις υπηρεσίες τους για να εισπράξουν τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 50%.Παράλληλα αυξάνονται και οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί καθώς το δικαστήριο είναι χρονοβόρο και ο ιδιοκτήτης συχνά προτιμά το “κάλλιο πέντε και στο χέρι”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν είναι μόνο τα υψηλα ενοίκια που αποτελούν πλέον πρόβλημα. Πολλοί ενοικιαστές αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το ποσό των 300 και των 400 ευρώ, τη στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις συρρικνώνονται και η ανεργία καλπάζει.

Η μάχη των κοινοχρήστων

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έντονα είναι τα προβλήματα μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών ακόμη και για τα κοινόχρηστα.
Σε πολλές περιπτώσεις ιδιοκτήτες προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να υποχρεωθεί ο οφειλέτης να καταβάλλει το ποσό που χρωστάει. Όπως αναφέρουν γνωρίζοντες, η αγωγή κατά του οφειλέτη μπορεί να γίνει από το πρώτο χρωστούμενο ευρώ, ωστόσο τα έξοδα θα είναι τελικά πολλαπλάσια. Αρκετοί δικηγόροι για να ξεκινήσουν τη διαδικασία ζητούν η συνολική οφειλή να έχει ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ για να έχει ουσιαστικό όφελος για τον δικαιούχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: