Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για τις εκλογές στην Αλβανία-«Μαγειρείο» στα Τίρανα

Τη σημασία των αλβανικών εκλογών της 8ης Μαΐου εξήρε με δηλώσεις του ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Τίρανα, Αλεξάντρ Αρβίζου, μιλώντας για την ανάγκη μιας «πειστικής εκστρατείας», «μιας εκστρατείας που θα αποτελεί μέρος του δημοκρατικού συστήματος». Γι’ αυτόν το λόγο, σημείωσε ο πρέσβης, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προσφέρουν το ποσό των 360.000 δολαρίων για την επιμόρφωση των παρατηρητών των εκλογών.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, εξάλλου, θα εφαρμόσει στην Αλβανία σχέδιο για την παροχή προεκλογικής υποστήριξης εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου. Σύμφωνα με την κεντρική εκλογική επιτροπή της Αλβανίας, το σχέδιο δράσης βασίζεται σε σχετικό αίτημα της ίδιας της επιτροπής και βασικό στοιχείο του είναι η παροχή τεχνικής βοήθειας και στήριξης.

Εκκληση στην αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις εκλογές απηύθυνε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, μιλώντας ενώπιον της Βουλής. Ο κ. Μπερίσα ευχαρίστησε όλες τις φίλα προσκείμενες χώρες, ειδικά τις ΗΠΑ, για τα κονδύλια που παρέχουν με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας των εκλογών. Ευχαρίστησε και τον ΟΑΣΕ για την ιστορική, όπως τόνισε, συμβολή του στην εκλογική διαδικασία.

news.kathimerini.gr/

«Μαγειρείο» στα Τίρανα

Αποδεικνύοντας στην πράξη το αμερικανικό ενδιαφέρον για την κατάσταση στην περιοχή, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ, έφτασε την Παρασκευή στην Αλβανία. Μια ημέρα νωρίτερα είχε προσγειωθεί εκεί ο βοηθός ΥΠΕΞ Τομ Κάντριμαν (γνωστός μας από τη θητεία του στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα).

Στόχος των Αμερικανών: να δώσουν λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βυθιστεί τα Τίρανα, καθώς η αντιπολίτευση του Ε. Ράμα (φωτογραφία) δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Σ. Μπερίσα. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί βλέπουν ως «διέξοδο» τις επερχόμενες τοπικές εκλογές της 8ης Μαΐου και προωθούν τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή σε αυτές (τόσο των απλών πολιτών όσο και της αντιπολίτευσης η οποία απειλεί με μποϊκοτάρισμα).

ΕΘΝΟΣ

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: