Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009

ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ:ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ - ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΣΕ ΛΕΝΕ "ΦΑΣΙΣΤΑ" ΚΑΙ "ΡΑΤΣΙΣΤΗ"


Ο ΝΟΤΗΣ ΔΕΝ ΞΕΧΑΣΕ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ

Ο πατέρας του Κύπριου ήρωα που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους Τούρκους μιλάει για το τραγούδι το οποίο αφιέρωσε στη μνήμη του ο Νότης Σφακιανάκης.
"Πολλοί ξέχασαν τη θυσία του Σολωμού και του Τάσου Ισαάκ πριν από 13 χρόνια. Στους λίγους που δεν ξέχασαν είναι και ο Νότης Σφακιανάκης, τον οποίον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου" λέει ο κ. Σπύρος Σολωμού, πατέρας του ήρωα Σολωμού Σολωμού, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ το 1996 από τους Τούρκους, σχολιάζοντας το νέο τραγούδι του δημοφιλούς καλλιτέχνη, το οποίο είναι αφιερωμένο στον γιο του με τίτλο "Ήταν τρελός".

Του Παναγιώτη Σαββίδη

Ο Σολωμός Σολωμού δολοφονήθηκε στη νεκρή ζώνη της Αμμοχώστου στις 14/8/1996 , όταν επιχείρησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία από κατοχικό φυλάκιο.


Προηγήθηκε η άγρια δολοφονία από "Γκρίζους Λύκους" του Τάσου Ισαάκ, κατά την διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης στη νεκρή ζώνη κοντά στη Δερύνεια.ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ:

«ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑ ΤΟΝ ΣΟΛΩΜΟΥ, ΘΑ ΤΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΣΑ ΞΑΝΑ!»

Δυο μήνες ύστερα από τις άγριες δολοφονίες η κυπριακή Αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης των δολοφόνων των δύο παλικαριών, ενώ ζητήθηκε βοήθεια για τη σύλληψή τους από την Ιτνερπόλ. Από τότε έως σήμερα ουδείς οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη, αν και οι δολοφόνοι είναι γνωστοί και επώνυμοι στα Κατεχόμενα.
"Μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να κάνει ό, τι έκανε αυτός ο άνθρωπος. Ν' ανέβει στον ιστό και να κατεβάσει τη τουρκική σημαία ξέροντας ότι θα πεθάνει" είχε δηλώσει ο Νότης Σφακιανάκης, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την ανέγερση μνημείου για τον ήρωα στο Παραλίμνι της Κύπρου, όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες μετά την εισβολή του 1974 από τη διπλανή Αμμόχωστο. Ένα μνημείο που, όπως καταγγέλλει ο κ. Σολωμού, έχει κολλήσει στις....συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος ανάμεσα στον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ..

"Ήρθε ο Νότης Σφακιανάκης και μας βρήκε στην Κύπρο, έδειξε ενδιαφέρον και προθυμοποιήθηκε να πληρώσει τα έξοδα για να στήσουμε ένα μνημείο που να αρμόζει στη θυσία του γιου μου. Εδώ και έξι χρόνια, το θέμα βάλτωσε στη γραφειοκρατεία. Κάποιοι δεν θέλουν μνημείο για τον Σολωμό δίπλα στη πράσινη γραμμή. Δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τον κ. Ταλάτ και τους στρατηγούς της Άγκυρας. Γιατί ο Σολωμός τους θυμίζει πως παράνομα καταπατούν το 40% της πατρίδας μας και πως δολοφόνησαν εν ψυχρώ ένα 26χρονο παλικάρι που θέλησε να διαμαρτυρηθεί για την αδικία", δήλωσε ο ίδιος.

Ο πατέρας του ήρωα δηλώνει απογοητευμένος από τους πολιτικούς σε Κύπρο και Ελλάδα, οι οποίοι δεν θέλουν - όπως λέει - να "προκαλέσουν" την Άγκυρα με την ανέγερση ενός μνημείου για τον Σολωμό δίπλα στην πράσινη γραμμή. "Είναι θέμα καθαρά πολιτικό. Δεν θέλουν να στηθεί το μνημείο για να μην προκληθούν οι κατακτητές. Συμβαίνουν πολλά περίεργα στην Κύπρο τελευταία. Όταν μιλάς για κατοχή και απελευθέρωση των εδαφών μας, σε αποκαλούν "φασίστα" ή "ρατσιστή". Εμείς είμαστε από την Αμμόχωστο και θέλουμε να γυρίσουμε στα σπίτια μας. Πρέπει να το καταλάβουν", κατέληξε.

πηγή:Πρώτο Θέμα
αρ. φυλ.252
σελ.39

Δεν υπάρχουν σχόλια: