Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΓΚΑΛΟΣ:Αφήστε μόνους τους Κυπρίους...Η αναφορά του Α. Σαμαρά στο σχέδιο Ανάν, το οποίο χαρακτήρισε ως «αλήστου μνήμης», προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος υπέδειξε πως πρέπει να αφεθούν «μόνοι οι Κύπριοι να αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα». Η αποστροφή του κ. Πάγκαλου γεννά σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξ. αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων

Η αναφορά του Α. Σαμαρά στο σχέδιο Ανάν, το οποίο χαρακτήρισε ως «αλήστου μνήμης», προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος υπέδειξε πως πρέπει να αφεθούν «μόνοι οι Κύπριοι να αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα». Η αποστροφή του κ. Πάγκαλου γεννά σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό.

Δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφίες για το Κυπριακό ανεφύησαν κατά την προχθεσινή συζήτηση των κρατικών προϋπολογισμών στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, απαντώντας σε αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, για το σχέδιο Ανάν - το οποίο χαρακτήρισε ως «αλήστου μνήμης», προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, πως την ίδια κατάληξη θα έχει κι ένα παρόμοιο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, εφόσον και όταν έρθει -, υπέδειξε πως επαφίεται στους ίδιους τους Κυπρίους ν’ αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα. «Αφήστε τους Κυπρίους μόνους ν’ αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα», επέπληξε τον κ. Σαμαρά ο Θ. Πάγκαλος.

Σοβαρά ερωτήματα

Η τοποθέτηση του δευτέρου τη τάξει της ελληνικής κυβέρνησης, και μάλιστα από του επισημότατου βήματος της Βουλής των Ελλήνων, σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις προκαλεί το λιγότερο απορίες όσον αφορά την προσέγγιση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το εθνικό μας πρόβλημα και τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθήσει, καθώς έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το Κυπριακό, κατά την οποία, μάλιστα, η τουρκική διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη δράση προωθώντας παντού, και δη στον ευρωπαϊκό χώρο, τις τουρκικές θέσεις, ενώ όλο και πυκνότερα προβάλλει την ιδέα περί διεξαγωγής Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Ταυτόχρονα, η ανάγκη αναβάθμισης του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο συναπόφασης και όχι μόνο συνεννόησης, καθίσταται αίτημα όλων σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων σε Κύπρο και Ελλάδα, που υποδεικνύουν πως οι δύο χώρες πρέπει να βαδίσουν μαζί για την αντιμετώπιση των εθνικών ζητημάτων και ιδιαίτερα του κυπριακού προβλήματος.

Πολιτικοί αναλυτές, σχολιάζοντας τα σύντομα, αλλά ουσιώδη, πεπραγμένα της προψεσινής συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων για το Κυπριακό, διατείνονται πως, ενδεχομένως, να βρισκόμαστε ενώπιον μιας ολικής μετατόπισης της Ελλάδας όσον αφορά τη διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος, μέσα από την επιλογή της «εθνικής αυτοϋπεξαίρεσης» όσον αφορά το Κυπριακό, προκρίνοντας το ρόλο του απλού συμπαραστάτη και όχι του ουσιαστικά εμπλεκομένου.

Τονίζουν, ταυτόχρονα, πως η προχθεσινή σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για το Κυπριακό, προοιωνίζεται έντονες αντιπαραθέσεις στη συνέχεια όσον αφορά τα εθνικά θέματα, δεδομένων των έντονων και διαφορετικών προσεγγίσεων του κ. Σαμαρά αναφορικά με το Σκοπιανό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της χώρας.
Εκφράζουν, τέλος, την απορία, κατά πόσο το Κυπριακό, έχει πάψει πλέον ν’ αποτελεί εθνική υπόθεση για την Ελλάδα.

Η αντιπαράθεση Σαμαρά - Πάγκαλου

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, έφερε ως παράδειγμα υπέρβασης των έσχατων γραμμών υποχώρησης στα εθνικά θέματα το σχέδιο Ανάν, επισημαίνοντας ότι αν επανέλθει παρόμοιο σχέδιο, «θα καταλήξει κι αυτό στον κάλαθο των αχρήστων». «Όταν μιλάμε για κόκκινες γραμμές, εννοούμε τις έσχατες γραμμές υποχώρησής μας σε κάποιο μεγάλο θέμα», τόνισε ο κ. Σαμαράς, υπομιμνήσκοντας την τύχη του σχεδίου Ανάν, το οποίο απερρίφθη γιατί εκρίθη ολέθριο για το εθνικό συμφέρον.

Προειδοποίησε, δε, ότι «αν κατατεθεί παρόμοιο με το προηγούμενο, τότε θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων».

Η τοποθέτηση του Προέδρου της Ν.Δ. προκάλεσε την άμεση αντίδραση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, που ακολουθώντας στο βήμα της Βουλής τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης, επέπληξε τον Αντώνη Σαμαρά, υποδεικνύοντάς του να αφήσει τους Κύπριους μόνους τους να αποφασίσουν τι θα κάνουν με τα εθνικά τους ζητήματα. «Αφήστε τους Κυπρίους μόνους ν’ αποφασίσουν για τα εθνικά τους ζητήματα», υπέδειξε ο κ. Πάγκαλος, δίνοντας, με αυτόν τον τρόπο, και το στίγμα της προσέγγισης της νέας ελληνικής κυβέρνησης για το εθνικό μας πρόβλημα.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό, πως ενώ η αναφορά του κ. Σαμαρά για το σχέδιο Ανάν έγινε στην τελευταία αποστροφή της ομιλίας του, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ανεβαίνοντας στο βήμα, απάντησε αμέσως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναψηλάφηση του θέματος, και δη με επιτιμητικό τρόπο.

Κυπριακά κόμματα: Ναι, το σχέδιο Ανάν ενταφιάστηκε

Τις τοποθετήσεις Σαμαρά και Πάγκαλου σχολίασαν, με δηλώσεις τους στη «Σ», οι εκπρόσωποι Τύπου του ΔΗ.ΣΥ., του ΔΗ.ΚΟ. και της ΕΔΕΚ, Χάρης Γεωργιάδης, Φώτης Φωτίου και Δημήτρης Παπαδάκης, τονίζοντας πως το σχέδιο Ανάν ανήκει στο παρελθόν και ότι την ίδια τύχη θα έχει κι ένα παρόμοιο σχέδιο, αν και όταν έλθει. Χαρακτήρισαν, ταυτόχρονα, τη στενή συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας, στο πλαίσιο διαμόρφωσης και υλοποίησης μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ως όρον εκ των ων ουκ άνευ για την ευόδωση των προσπαθειών εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Στόχος μας είναι να έχουμε ένα νέο σχέδιο, το οποίο θα γίνει αποδεκτό, επισήμανε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΣΥ. Χ. Γεωργιάδης, κι «αυτό θα το πετύχουμε κοιτάζοντας μπροστά και όχι κοιτάζοντας πίσω», αλλά και «εάν Αθήνα και Λευκωσία συνεργαστούν σωστά μέσα στο πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής και τακτικής. Όσο για τις τελικές αποφάσεις, ασφαλώς θα ληφθούν από τους Κύπριους πολίτες και κανέναν άλλον», εξήγησε.

Επικροτώντας πλήρως την τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά ως «πολύ ορθή», ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΚΟ. Φ. Φωτίου επισήμανε ότι «αυτή πρέπει να είναι η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα», ενώ αναφερόμενος ειδικά στο σχέδιο Ανάν, τόνισε ότι το σχέδιο του τέως Γ.Γ. του ΟΗΕ «απερρίφθη και έχει ενταφιαστεί τελεσιδίκως».

Σχολιάζοντας, παράλληλα, την τοποθέτηση Θ. Πάγκαλου, ο κ. Φωτίου υπέδειξε ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει το δικό της ρόλο για την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό. Θέλουμε και απαιτείται», πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, «μια κοινή στρατηγική μεταξύ των δύο χωρών και κοινός συντονισμός. Επιβάλλεται να προχωρήσουμε μαζί και, πρέπει να καταστεί απ’ όλους κατανοητό, ότι δεν πρόκειται να λύσει η Κύπρος μόνη της το κυπριακό πρόβλημα».

Ο κυπριακός λαός θα δώσει τις απαντήσεις

Κατηγορηματικός ως προς την απόρριψη ενός νέου σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού παρόμοιου με το σχέδιο Ανάν και αποκλίνων τόσο από τη ρητή όσο και από την υπονοούμενη θέση της δήλωσης Πάγκαλου ήταν ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δ. Παπαδάκης.

«Οπωσδήποτε, εάν επανέλθει ένα παρόμοιο σχέδιο, ο κυπριακός λαός γνωρίζει ποιες απαντήσεις πρέπει να δώσει», επισήμανε ο κ. Παπαδάκης, υπενθυμίζοντας πως η ΕΔΕΚ ανέκαθεν ήταν εξ αυτών που πρεσβεύουν ότι η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών σε επίπεδο συναπόφασης αποτελεί αδήριτη ανάγκη. «Η Ελλάδα πρέπει να είναι δίπλα στην Κύπρο και είναι επάναγκες να υπάρχει ουσιαστική συνεννόηση και στήριξη από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ
πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΙΑ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ ΓΕΜΑΤΗ ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΙΕΡΩΝ ΑΡΧΕΓΟΝΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΤΟΥ.