Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Προσοχή όταν αγοράζετε γάλα! Μας πουλάνε άχρηστο για φρέσκο!



Ξέρετε ότι αν το γάλα στη χάρτινη συσκευασία δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να ανα-παστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ; Απίστευτο; Ο νόμος επιτρέπει στις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα και διατροφική αξία...Όταν το γάλα φτάνει στο σουπερμάρκετ για την πώληση, φέρει έναν αριθμό στο κάτω μέρος της συσκευασίας του.

Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5.

Αρκεί να αγοράζετε γάλα που φέρει έως τον αριθμό 3, δηλαδή γάλα που έχει ανα-παστεριωθεί 2 φορές. Μην αγοράζετε γάλα με αριθμό 4 ή 5 γιατί η ποιότητά του έχει καταστραφεί. Αν αγοράζετε κασόνι με μπουκάλια γάλα, ο ίδιος αριθμός αναγράφεται στο κάτω μέρος του, 1 έως 5. Αν έχει τον αριθμό 1 σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4 σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές.

Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάξτε στον πάτο του μπουκαλιού. Μην αγοράσετε γάλατα με αριθμό 4 ή 5, ούτε ακόμα και με 3, αν είστε λεπτομερείς στις αγορές σας.

πηγή

Η άλλη άποψη

Εδώ όμως έρχονται οι γαλακτοβιομηχανίες και απαντούν, ότι είναι παραμύθια και δεν συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά τα ψευδή. Συγκεκριμένα, μια από τις μεγάλες εταιρείες, η ΔΕΛΤΑ, μπήκε στον κόπο να απαντήσει στα παραπάνω με επιστολή της. Και τι λέει;

● [… θα θέλαμε να δηλώσουμε κατηγορικά ότι τα όσα αναφέρονται είναι ψευδή και αποτελούν ανεύθυνες διαδόσεις που στοχεύουν στην υποβάθμιση της αξίας του γάλακτος. Ο αριθμός που αναγράφεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας των προϊόντων γάλακτος είναι ο αριθμός του γεμιστικού της μηχανής που εμφιαλώθηκε η συγκεκριμένη συσκευασία. Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητο να αναγράφεται στα πλαίσια του συστήματος ιχνηλασιμότητας που πρέπει να εφαρμόζεται από όλες τις εταιρείες.]

● [Κάθε συσκευασία φέρει πάνω της τον αριθμό ταυτότητας ο οποίος μας επιτρέπει να γνωρίζουμε μέχρι και την φάρμα παραγωγής του γάλακτος που περιέχεται. Όταν το γάλα φθάσει στην ημερομηνία λήξης του, αποσύρεται από τα καταστήματα, επιστρέφεται στην εταιρία και στην συνέχεια αποστέλλεται στις χωματερές για καταστροφή ή σε μονάδες λιπασμάτων ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Τα πρωτόκολλα καταστροφής αποδεικνύουν στους τακτικούς ελέγχους που γίνονται από τις κρατικές υπηρεσίες την απόλυτη εφαρμογή της διαδικασίας.]

● Λοιπόν, σας καλύπτει; Προσωπικά θα έλεγα ότι με καλύπτει. (σ.σ. Εμάς πάλι όχι. Φίλος μας που δουλεύει στην παραπάνω εταιρεία μας τα έχει επιβεβαιώσει στο ακέραιο ότι το αναπαστεριώνουν προσθέτοντας λίγο φρέσκο και ειδικά στο Μίλκο και τα γιαούρτια με τα φρούτα βάζουν το πέμπτης διαλογής γάλα...)Αναρωτιέμαι, γιατί μια μεγάλη βιομηχανία γάλακτος να μας πει ψέματα. Αν αποδειχθεί ότι λέει ψέματα, σίγουρα θα έχει να χάσει πολλά περισσότερα από όσα κερδίζει από τις πωλήσεις!

● Από την άλλη πλευρά, σκέφτομαι ότι, είναι δυνατόν να έχουμε τόσο μεγάλη παραγωγή γάλακτος σε όλη τη χώρα, ώστε να μας αρκεί καθημερινά και να την αναπαστεριώνουμε τέσσερις φορές; Η αλήθεια είναι ότι οι πωλήσεις του γάλακτος βρίσκονται σε καλό σημείο. Δεν είναι προϊόν που μένει στα ράφια. Τουλάχιστον το φρέσκο γάλα, πουλάει!

● Εφόσον λοιπόν οι βιομηχανίες αναγκάζονται να αναγράφουν από πια χώρα προέρχεται το γάλα τους, αυτό σημαίνει ότι γίνονται εισαγωγές από άλλες χώρες, και μάλιστα αρκετά μεγάλες, καθημερινά. Ειδάλλως, γιατί καθυστερούν οι βιομηχανίες την εφαρμογή αυτού του μέτρου;

● Εδώ εμπλέκεται το ζήτημα με τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς, το κόστος που πουλάνε το γάλα τους στις βιομηχανίες, το από πού είναι τα ζώα που αρμέγονται, πώς και με ποιον τρόπο βαφτίζεται ελληνικό το γάλα και άλλα πολλά. Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία, που έχει τα δικά της στοιχεία!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: