Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009

ΕΚΑΝΕ ΜΑΓΚΑ ΤΟ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ ...ΠΡΕΣΠΕΣ,ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι στη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου, στην Πύλη των Πρεσπών, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, εξετάσθηκε και η εκκρεμότητα της ονομασίας, Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι τέτοιες συναντήσεις μπορούν να δώσουν ώθηση και δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από την ΠΓΔΜ που τον ακολουθούν στις Πρέσπες, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου, εξετάσθηκε και το θέμα της ονομασίας.

«Σήμερα μου ανακοινώθηκε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει στις θέσεις της, όπως ακριβώς αυτές παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον ΟΗΕ, τόσο για το θέμα της ονομασίας όσο και για το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας. Ετσι μπορώ να πω ότι δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Ωστόσο θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες, θα συνεχίσουμε τον διάλογο, ενώ οι εκπρόσωποι των δύο χωρών στον ΟΗΕ θα συνεχίσουν το έργο τους» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μην εμποδίσει η Ελλάδα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΓΔΜ τον Δεκέμβριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επισήμανε ότι «η πολιτική όρθωσης εμποδίων και των εκβιασμών αποδείχτηκε ανεδαφική, καθώς δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων, όπως αποδείχτηκε και στο Βουκουρέστι».

Ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι, όπως ανέφερε, πρότεινε στην ελληνική πλευρά την διάνοιξη ακόμη μίας διασυνοριακής διέλευσης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στο τμήμα των Πρεσπών, καθώς και σιδηροδρομική διέλευση στο τμήμα της Δοϊράνης, Ο κ. Γκρούεφσκι χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου για την σημερινή τριμερή συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, στις Πρέσπες, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα χρήσιμη και σημαντική για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

πηγή:ΑΠΕ -
stoxos

Δεν υπάρχουν σχόλια: