Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017

Υπερυπολογιστής προγραμματισμένος να σκέφτεται σαν "serial killer" έχει ένα ανατριχιαστικό χόμπι. "γράφει" ποίηση με το μυαλό του άγνωστου σειριακού δολοφόνου Zodiac. Mετά από 50 χρόνια, o Zodiac ίσως εντοπιστεί, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εξέταση δειγμάτων DNA.


Ο Zodiac ήταν ένας κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος έδρασε στη βόρεια Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Η ταυτότητα του δολοφόνου παραμένει άγνωστη.
Ο Zodiac δολοφονούσε θύματα στις περιοχές της Μπενίτσια, του Βαλέχο, της λίμνης Μπεριέσα και του Σαν Φρανσίσκο από τον Δεκέμβριο του 1968 μέχρι και τον Οκτώβριο του 1969. Τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες 16-29 ετών υπήρξαν τα θύματά του.
Ο serial killer έστειλε στις τοπικές εφημερίδες, μία σειρά από επιστολές, που περιελάμβαναν 4 κωδικοποιημένα μηνύματα (κρυπτογραφήματα) που άφηναν υπονοούμενα για την ταυτότητά του, όμως ποτέ δεν οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη.
Αν και o Zodiac ισχυρίστηκε σε επιστολές στις εφημερίδες, ότι διέπραξε 37 δολοφονίες στην Καλιφόρνια (επιστολή του 1974) οι ερευνητές συμφωνούν  για επτά μόνο επιβεβαιωμένα θύματα, δύο από τα οποία επέζησαν. (άλλες περιπτώσεις που συνδέονται με αυτόν, εμειναν αδιευκρίνιστες)
Οι αρχές (Αστυνομικό Τμήμα του Σαν Φρανσίσκο) διατηρούν ανοιχτή την υπόθεση για τις δολοφονίες του Zodiac.
 Οι ερευνητές χρησιμοποιούν έναν υπερυπολογιστή (λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης) που σκέφτεται όπως ο περιβόητος δολοφόνος Zodiac, για να βοηθήσει την αποκρυπτογράφηση των κωδικοποιημένων μηνυμάτων του (διάσπαση του κώδικα του διάσημου κρυπτογραφήματος γραμμάτων και αφηρημένων συμβόλων που είναι γνωστό ως Z340)

Ο υπερυπολογιστής (συσκευή αποκρυπτογράφησης) που είναι προγραμματισμένος να σκέφτεται όπως ο περιβόητος δολοφόνος Zodiac, παρήγαγε μια ανατριχιαστική ποίηση όταν τροφοδοτήθηκε με όλα τα γνωστά γραπτά, του άγνωστου σειριακού δολοφόνου.
Δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Kevin Knight (USC Professor, στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας) ονομάζεται CARMEL και έχει εκπαιδευτεί για να κατανοεί και να δημιουργεί την ανθρώπινη γλώσσα, χρησιμοποιώντας επεξεργασία της φυσικής γλώσσας.
Μια από τις δυνατότητές του, είναι η γραφή ποίησης, με το μυαλό του Zodiac.
 οι γλωσσικές δεξιότητες βασίζονται στις σημειώσεις του κακόφημου σειριακού δολοφόνου
Τα αποτελέσματα είναι εντελώς τρομακτικά.  *****************
Ένα ποίημα αναφέρει:
At the age of love, a love deranged,
‘A beauty from romantic interest,
‘The thought of love, and love became estranged.
‘Then the words of love became obsessed.
‘Surrounded by the troubled, by the thieving,
‘Confused and bruised and poisoned by the master,
‘Confused and blinded by the helpful scheming,
‘Confused and blinded by the dreadful slander…’

ένα άλλο ποίημα έλεγε:
‘Another party started getting heavy.
‘And never had a little bit of Bobby,
‘Or something going by the name of Eddie,
‘And got a finger on the trigger sloppy.’

*****************
Ένα άλλο ποίημα με τίτλο «Διπολική κατάθλιψη» αναφέρει:
‘Existence enters your entire nation.
‘A twisted mind reveals becoming manic,
‘An endless modern ending medication,
‘Another rotten soul becomes dynamic.
‘Or under pressure on genetic tests.
‘Surrounded by controlling my depression,
‘And only human torture never rests,
‘Or maybe you expect an easy lesson…’
*************************************
Mourning moaning mournful whispers weeping,
Together through the sleepless strangers slumber,
Alone and lonely lovers sleeping thieving,
A helpless dead forgotten former lover.

Through the taxi and the prison break,
Alone and angry at a brutal murder.
Surrounded by an artificial lake,
Never a convicted murderer…

*************************************
Το κρυπτογράφημα Z340 εστάλη από τον Zodiac στην εφημερίδα "The Chronicle" του Σαν Φρανσίσκο, το Νοέμβριο του 1969 μαζί με μια ευχετήρια κάρτα και ένα κομμάτι πουκάμισο, ενός από τα θύματά του.
Ο  Kevin Knight, ως ειδικός στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας - διερευνά το βαθμό στον οποίο οι υπολογιστές μπορούν να καταλάβουν και να δημιουργήσουν ανθρώπινη γλώσσα -
Ο  Knight προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να λύσει μερικούς από τους πιο αδιάσπαστους κρυφούς κώδικες της ιστορίας, χρησιμοποιώντας το CARMEL για το computational heavy lifting, δοκιμάζοντας trillions με πιθανές γλωσσικές λύσεις για να βρουν ένα «κλειδί».
Το 2011, συμμετείχε σε μια ομάδα, που χρησιμοποίησε τεχνικές μετάφρασης βασισμένες σε στατιστικές για να ξεκλειδώσει το περίφημο Copiale Cipher, χειρόγραφο 105 σελίδων από τα τέλη του 18ου αιώνα.  Στα μυστήρια μηνύματα του, κρύβει τις τελετουργίες και τις πεποιθήσεις μιας γερμανικής μυστικής κοινωνίας.
πηγές 16-11-17
http://www.history.com/news/this-supercomputer-was-programmed-to-think-like-the-zodiac-killer
http://www.dailymail.co.uk/news/article-5090593/Super-computer-programmed-think-like-Zodiac-killer.html#ixzz506DH5mf3
*******************************************
στη σειρά ντοκιμαντέρ "HISTORY Hunt for the Zodiac Killer " αναφέρεται ότι σήμερα, μετά από 50 χρόνια, ο πιο διαβόητος σειριακός δολοφόνος μπορεί τελικά να αποκαλυφθεί χάρη στην σύγχρονη τεχνολογία, αλλά και στην έξυπνη δουλειά του ντετέκτιβ Ken Mains
Οι ερευνητές σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το DNA που βρέθηκε στη σκηνή ενός εγκλήματος (δολοφονία της 18χρονης μαθήτριας Cheri Jo Bates, το 1966 στο Riverside της Καλιφόρνια) που φέρεται ότι διέπραξε ο Zodiac Killer, για να αποκαλύψουν το αληθινό πρόσωπο του δολοφόνου.
Η Bates δέχτηκε επίθεση, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου και σχεδόν αποκεφαλίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 1966, όταν έφυγε από τη βιβλιοθήκη στο Riverside Community College.
«Κατά την εξέταση των ενδυμάτων του Bates, ανακάλυψα, χωρίς αμφιβολία, δύο αιματηρά αποτυπώματα στο κάτω μέρος των παντελονιών της», είπε ο Mains.
Πιστεύεται ότι, ο δολοφόνος ήταν ένας από τους δύο άνδρες: ο Ross Sullivan ή ο Lawrence Kane.

Ο Sullivan εργάστηκε στη βιβλιοθήκη έξω από την οποία σκοτώθηκε η Bates και έφερε μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τα αστυνομικά σκίτσα του δολοφόνου.
Επίσης, φορούσε μπότες στρατιωτικού τύπου με εκτυπώσεις παρόμοιες με εκείνες που βρέθηκαν στη σκηνή δολοφονίας και διεξήχθη συνέντευξη από την αστυνομία σε σχέση με το θάνατο της Bates - αν και δεν χρεώθηκε ποτέ.
Είχε ένα ενδιαφέρον για την κρυπτογραφία, που σημαίνει ότι μπορεί να ήταν σε θέση να δημιουργήσει τις περίτεχνα κωδικοποιημένες επιστολές που έστειλε στις εφημερίδες ο δολοφόνος.
Μετακόμισε στη βόρεια Καλιφόρνια το 1967 και νοσηλεύτηκε πολλές φορές για διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια.
συνελήφθη το 1968, το έτος των πρώτων δολοφονιών του Zodiac, για «παράξενη συμπεριφορά» στη Σάντα Μπάρμπαρα - όχι μακριά από όπου συνέβησαν οι δολοφονίες.
Ο σημερινός εντοπισμός του Sullivan είναι άγνωστος. Αν είναι ζωντανός, θα είναι 76 ετών.
**********************************************
Ο Kane, εν τω μεταξύ, ήταν ένας κρυπτογράφος του Ναυτικού - αυτό υποδεικνύει και πάλι ότι μπορεί να είχε καταφέρει να γράψει τις σύνθετες επιστολές - που απεβίωσε το 2010.
πηγή 2-12-17
http://www.dailymail.co.uk/news/article-5138561/Could-DNA-finally-reveal-Zodiac-Killers-identity.html
πηγή 6-11-17
η λίστα ονομάτων των υπόπτων, που θα μπορούσαν να είναι ο Zodiac
http://www.history.com/news/history-lists/could-any-of-these-men-have-been-the-zodiac-killer

σχετική μας ανάρτηση
Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015
ΠΕΝΤΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ της ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ που είναι ΚΟΙΝΑ στους πιο ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ
πηγή
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2015/08/blog-post_3.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια: