Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017

Ταντρικές τελετουργίες με σφαγή σπάνιας κουκουβάγιας και βασανισμός μέχρι θανάτου, πτηνών είδους Indian roller, στη διάρκεια του φεστιβάλ Diwali στην Ινδία
Ινδία, πολιτεία Καρνάτακα (Karnataka)  σπάνιες κουκουβάγιες rock-eagle-owls διασώθηκαν από λαθρέμπορους άγριων ζώων.
οι κουκουβάγιες βρέθηκαν να έχουν δεμένα πόδια, με νάιλον σχοινί.
Ήταν εξαιρετικά αφυδατωμένες και προορίζονταν να πουληθούν για ζωοθυσία (για τα μέρη ή το κρέας τους)
 Ταντρικοί  που πιστεύουν σε δεισιδαιμονίες θυσιάζουν κουκουβάγιες κατά τη διάρκεια του Ινδουϊστικού φεστιβάλ Diwali.
Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης "Karnataka Forest Department’s Bangalore Rural Division"  μαζί με τις οργανώσεις  Humane Society International /India  και TRAFFIC India, για την προστασία των ζώων,  συντόνισαν μια κοινή επιχείρηση διάσωσης των σπάνιων πτηνών από τα χέρια λαθρεμπόρων, σε περιοχή κοντά στην Doddaballapura, στα περίχωρα του Bangalore.
Η παράνομη διακίνηση  άγριων ζώων αυξάνεται κατά τη διάρκεια του Ινδουιστικού φεστιβάλ Diwali και Dussehra, καθώς η ζήτηση για ζώντα ζώα και τα μέρη τους κατά τη διάρκεια των εορτασμών οδηγούν στο παράνομο εμπόριο.
Το Δασικό Τμήμα της Καρνάτακα συνεργάζεται με την HSI / Ινδία και άλλες οργανώσεις για να σταματήσει αυτή τη δραστηριότητα.
Η Bangalore Rural Division,  με επικεφαλής τον Deputy Conservator of Forests,  Mr Natesh I.F.S, οργάνωσε την επιδρομή που οδήγησε στην ανακάλυψη και διάσωση των σπάνιων πτηνών.
σχετικό το δημοσίευμα στις 11-12-17
Last week, Humane Society International - India helped coordinate a joint rescue operation which led to the arrest of four poachers who had captured and bound two rock eagle owls -- with the horrible intention of selling the birds to black magic practitioners for animal sacrifice. The owls are currently being treated and will soon be released back into the wild!
****************************************************
Οι κατηγορούμενοι για το λαθρεμπόριο ανέφεραν στις αρχές ότι είχαν παγιδέψει τις κουκουβάγιες την προηγούμενη εβδομάδα και σκόπευαν να πουλήσουν τα πουλιά σε ταντρικούς  αποκρυφιστές για τελετές μαύρης μαγείας ή για το κρέας τους.
[η Τάντρα αναφέρεται ως εσωτεριστική πρακτική και τελετουργική θρησκεία]
Ο Sumanth Bindumadhav, διευθυντής της εκστρατείας για την άγρια ζωή, για την HSI / Ινδία, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας διάσωσης, δήλωσε: "Οι κουκουβάγιες ήταν σε κακή φυσική κατάσταση.
Ήταν σοβαρά αφυδατωμένες και τα πόδια τους ήταν δεμένα σφιχτά με ένα νάιλον σχοινί.
 *******************************************
Το λαθρεμπόριο ζωντανών άγριων πτηνών στην Ινδία είναι δημοφιλής υπόθεση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Diwali, όταν πολλοί άνθρωποι θυσιάζουν κουκουβάγιες γιατί πιστεύουν σε δεισιδαιμονίες. Ο νόμος για την προστασία της άγριας πανίδας, του 1972, προστατεύει όλα τα είδη κουκουβάγιας στην Ινδία και καθιστά παράνομη τη σύλληψή τους και το εμπόριο.
Το ινδουιστικό φεστιβάλ φώτων "Diwali" (που γίνεται στα μέσα Οκτωβρίου και κορυφώνεται στη νέα σελήνη - τη σκοτεινότερη νύχτα -) πραγματοποιείται σε πολλές περιοχές της Ινδίας και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φεστιβάλ του Ινδουϊσμού,
γιορτάζουν τη νίκη του φωτός πάνω στο σκοτάδι, του καλού πάνω στο κακό, της γνώσης πάνω από την άγνοια, και της ελπίδας πάνω από την απόγνωση.
Το Diwali γιορτάζεται προς τιμήν της θεάς του πλούτου Lakshmi.
Σύμφωνα με τη δεισιδαιμονία, η θυσία της κουκουβάγιας φέρνει πλούτο και καλή τύχη,  ενώ φέρνει κακή τύχη στους εχθρούς εκείνων που θυσιάζουν τα συμπαθή πουλιά.
τα πουλιά προστατεύονται με νόμο στην Ινδία [Wildlife Protection Act, 1972,]
παρόλα αυτά το παράνομο εμπόριο, ανθεί στην αγορά των πτηνών, την δημοφιλή Kabootar Bazaar, που βρίσκεται στο Παλαιό Δελχί.
πηγή 7-12-17
*******************************************
 Σπάνια και απειλούμενα είδη πτηνών όπως τα  Indian rollers, (ή Neelkanth)  οι rock-eagle κουκουβάγιες,  τα παγώνια και οι παπαγάλοι, παγιδεύονται μόλις ένα μήνα πριν από τα φεστιβάλ.
εγκλωβίζονται με τα πόδια τους δεμένα και τα φτερά τους κομμένα ή κολλημένα, έτσι ώστε να μην μπορούν να πετάξουν και να διαφύγουν.
οι λαθροθήρες κάνουν εύκολο και μεγάλο τζίρο.
Ενώ τα φεστιβάλ μπορεί να αποτελούν αφορμή για διασκέδαση, καμία γιορτή δεν δικαιολογεί τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση των ζώων.
πηγή
***************************************
Δημοσιογράφοι της Deutsche Welle επισκέφθηκαν την μαύρη αγορά για τα άγρια πουλιά στο παλαιό Δελχί και προσπάθησαν να αγοράσουν κουκουβάγιες.
πηγή
 στο φεστιβάλ Diwali ( ή Deepavali) που γιορτάζεται πριν και μετά την ημέρα της Νέας Σελήνης Αμαβάσι  (Amavasya), αρχίζει το παράνομο εμπόριο της σπάνιας κουκουβάγιας.
Το  timesofindia (TOI) προσπάθησε να αγοράσει μια κουκουβάγια πριν το φεστιβάλ Diwali.
Σύμφωνα με την αποκρυφιστική παράδοση  η «Kartik amavasya » ή η νύχτα Diwali είναι η πλέον κατάλληλη περίοδος για τους ταντρικούς να ευχαριστήσουν τον άρχοντα τους, θυσιάζοντας μια κουκουβάγια.
για το ρεπορτάζ, το  timesofindia (TOI) διαπίστωσε ότι το νυκτόβιο πτηνό πουλιέται φανερά, σε τοπική αγορά στο Nakhas.
όταν ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον λαθρέμπορα τα στοιχεία επικοινωνίας του, του απάντησε: « μπορείτε να πάρετε τον αριθμό μου, μόνο όταν πληρώσετε την προκαταβολή.
Η Conservationist  Geeta Kumar δήλωσε: "οι Ταντρικοί έχουν καταστήσει πηγή εσόδων αυτές τις ζωοθυσίες, παραπλανούν τον κόσμο και τον κάνουν να πιστεύει ότι η θυσία της κουκουβάγιας θα τους φέρει πλούτο. Πολλοί εκτελούν τέτοιες ειδικές τελετές (pujas)  με προσφορά –θυσία ζώου, πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Ο Daya Sharma,  PhD μελετητής και ερευνητής στις κουκουβάγιες, είπε ότι είχε συναντήσει πολλά περιστατικά με κυνήγι κουκουβάγιας, ενώ βρισκόταν στη δασική περιοχή Musabagh Awadh για έρευνα.
Ο Vipul Mourya, βιολόγος από το Ινστιτούτο Άγριας Ζωής της Ινδίας, δήλωσε: "Οι λαθροθήρες κάνουν συμπαιγνία, μερικοί από αυτούς κλέβουν (παγιδεύουν) τις κουκουβάγιες από τα προστατευόμενα δάση και άλλοι τις φέρνουν στην αγορά. Είναι μεγάλο κύκλωμα
Πρόσθεσε: "Το κόστος του πουλιού εξαρτάται από τον αριθμό των συνδέσμων που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο του ή το πόσο σπάνιο είναι το είδος. Μερικά σπάνια πουλιά, όπως ο Ινδική κουκουβάγια (Indian eagle owl),  φτάνουν μέχρι τα Rs 1 lakh ή ακόμα περισσότερα.
Πηγή 19-10-17

Κάθε χρόνο, χιλιάδες πουλιά Indian Roller birds ( neelkanth ) συλλαμβάνονται και βασανίζονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Dussehra
αυτό συμβαίνει εξαιτίας μιας θρησκευτικής δεισιδαιμονίας, που συνδέεται με αυτό το προστατευόμενο είδος.
πιστεύουν ότι η παρατήρηση αυτού του πτηνού κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, απαλλάσσει τον θεατή από την αμαρτίες του. επίσης λένε ότι η προσθήκη των ψιλοκομμένων φτερών του στο γρασίδι και η βρώση του από τις αγελάδες, αυξάνει την απόδοση του γάλακτος.
 Αυτό το όμορφο πουλί εντοπίζεται εύκολα στη νότια και δυτική Ινδία καθώς και στους πρόποδες των Ιμαλαΐων.
Πολλοί αγοράζουν αυτά τα πουλιά από την αγορά πτηνών, όπως το παζάρι Murgi στο Χαϊντεραμπάντ, και μετά τα αφήνουν ελεύθερα, όταν εκφράσουν μια επιθυμία τους.
Συνήθως, αυτοί οι λαθρέμποροι πτηνών «charmers» κάθονται έξω από τους ναούς αργά το βράδυ, την ημέρα του φεστιβάλ Dussehra και αφήνουν τους ανθρώπους να ρίξουν μια ματιά στο πουλί ή να το κρατήσουν με μια μικρή χρέωση. Μόλις τελειώσει το φεστιβάλ, το άτυχο πουλί πεθαίνει συνήθως, καθώς έχει λιμοκτονήσει για ένα σχεδόν μήνα, αφού δεν μπορεί να τραφεί σε αιχμαλωσία)

 Μία από τις πολλές ΜΚΟ που εργάζονται για την προστασία αυτών των πτηνών κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Dussehra, είναι η Humane Society International (HSI) στο Χαϊντεραμπάντ.
Η κα C. Samyukta, Campaign ManagerWildlife, Humane Society International/India λέει ότι «σύμφωνα με τη δεισιδαιμονία, το πουλί πρέπει να ελευθερωθεί για να γίνει η επιθυμία κάποιου, πραγματικότητα.
Ωστόσο επειδή τα πτηνά αυτά αντιμετωπίζονται με άθλιο τρόπο μετά τη σύλληψή τους, είναι πολύ σπάνια η επιβίωση τους. Δεν τρώει σιτηρά και η σίτισή τους, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορούν μόνο να πίνουν λίγο νερό, εάν αυτό τους προσφέρεται.
είναι συνήθως σε μεγάλο πόνο και δυστυχία και τραυματίζονται εξαιρετικά από τη ροή των γεγονότων », λέει η κυρία Samyukta.
πηγή
***************************
 Ο PK  Sharma,  ερευνητής για τη διατήρηση των δασών (PCCF) της Telangana, ζήτησε από όλες τις ΜΚΟ του κράτους που εργάζονται για τα άγρια πτηνά, να βοηθήσουν το δασικό τμήμα για να τεθεί τέλος σε αυτή την απάνθρωπη δραστηριότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια: