Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Η καρχαρίαινα Leonie γέννησε παρθενογενετικά και ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε καταγραφεί αγενής αναπαραγωγή στο είδος της

Αυστραλία,  στην πολιτεία Κουίνσλαντ (Queensland ), ο θηλυκός καρχαρίας leopard shark,που ονομάζεται  Leonie, γέννησε παρθενογενετικά και είναι η πρώτη στον κόσμο, σε αυτό το είδος του καρχαρία, που εμφάνισε αγενή (ασεξουαλική) αναπαραγωγή (αναπαράχθηκε χωρίς τη βοήθεια αρσενικού καρχαρία)
Η Leonie ζει στο ενυδρείο "Townsville's Reef HQ Aquarium"
και "πάτησε το διακόπτη" (άλλαξε τη σεξουαλική σε αγενή -ασεξουαλική αναπαραγωγή)για να σώσει (σύμφωνα με τους επιστήμονες) το είδος της.
Η Leonie εκκόλαψε τρία αυγά τον Απρίλιο του 2016, παρά του ότι δεν ζευγάρωσε με αρσενικό καρχαρία για τρεις σεζόν.
προηγουμένως, το 2013, απέκτησε νεογνά με ένα αρσενικό leopard shark, αλλά οι φροντιστές του ενυδρείου χώρισαν αυτό το ζευγάρι καρχαριών, για λόγους χώρου.
Η Dr Christina Dudgeon  από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, δήλωσε ότι "αυτό είναι πολύ σημαντικό (θα έχει συνέπειες) για τη διατήρηση των ειδών και δείχνει πόσο ευέλικτο είναι πραγματικά, το αναπαραγωγικό σύστημα του καρχαρία
"σκεφθήκαμε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει αποθήκευση σπέρματος στη Leonie, αλλά όταν ελέγξαμε τα νεογνά και τους πιθανούς μητρικούς τους καρχαρίες με " DNA fingerprinting" διαπιστώσαμε ότι είχαν μόνο κύτταρα από τη Leonie."
Η Leonie προσαρμόστηκε στις συνθήκες διαβίωσής της και οι ερευνητές πιστεύουν ότι ενεργοποιήθηκε επειδή έχασε το σύντροφό της.
χώρου.
Δεν είχε ποτέ μέχρι τώρα καταγραφεί αγενής αναπαραγωγή, στο είδος καρχαρία "leopard shark"
Τώρα οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν αν θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο σε άγρια κατάσταση και εάν ναι, πόσο συχνά συμβαίνει.

Η Dr Christina Dudgeon  σχεδιάζει να παρακολουθήσει τα νεογνά στην πορεία της ζωής τους, για να μελετηθεί αν ο απόγονος της παρθενογένεσης, θα μπορούσε να αναπαραχθεί επίσης παρθενογενετικά, με τον ίδιο τρόπο.
Ο καρχαρίας leopard shark πρόσφατα αναφέρεται ως είδος υπό εξαφάνιση στην Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών.
Η έρευνα έγινε σε συνεργασία του  Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ με το  Ενυδρείο "Townsville's Reef HQ Aquarium"

είναι μυστήριο εάν η παρθενογένεση (ασεξουαλική αναπαραγωγή) αποτελεί είδος τυχαίου αναπαραγωγικού λάθους.
είναι ένα τεκμηριωμένο φαινόμενο στο ζωικό βασίλειο   (σε αρκετά σπονδυλωτά ζώα) και έτσι δεν θεωρείται εξελικτική καινοτομία
Στην βιολογία,  αγενής ή ασεξουαλική αναπαραγωγή θεωρείται η μορφή αναπαραγωγής ενός είδους με τη συμμετοχή ενός μόνο γονέα, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή δύο φύλων. Τις περισσότερες φορές, οι απόγονοι είναι γενετικά πανομοιότυποι με τον γονέα.
ένα άλλο μυστήριο αποτελεί ο μικρός αριθμός απογόνων (πολύ μικρότερος από τον αριθμό μιας κανονικής γέννας) που εμφανίζεται. στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται ένας και μοναδικός απόγονος που είναι αρσενικός.
επίσης είναι άγνωστο αν τα ζώα που γεννήθηκαν με παρθενογένεση μπορούν να αναπαραχθούν φυσιολογικά ή μόνο με παρθενογένεση.
οι παρθενογενετικοί απόγονοι συχνά παρουσιάζουν ανωμαλίες ή πεθαίνουν πρόωρα (αφού η παρθενογέννεση αποτελεί σοβαρή μορφή ενδογαμίας)
ο θαλάσσιος βιολόγος Demian Chapman, ανακάλυψε την (solo αναπαραγωγή) παρθενογένεση στους καρχαρίες.
πηγή 17-1-17

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4126472/Female-leopard-shark-Queensland-reproduces-without-male.html#comments
Δεν υπάρχουν σχόλια: